У свијету убијено 80 новинара

- За 11 мјесеци ове године у свијету је убијено 80 новинара, 348 их је у затвору, 60 их држе као таоце, док се троје води као нестало, наведено је у најновијем извјештају "Репортера без граница", који је објављен у понедјељак.

Свијет 19.12.2018 | 07:38
У свијету убијено 80 новинара
У извјештају се констатује да је број напада на новинаре и случајева насиља над њима у порасту широм свијета, чак и у демократски развијеним земљама које се сматрају слободним.

Како је истакнуто, 49 убијених новинара било је намјерно таргетирано, док је 31 убијен током извјештавања. Од укупног броја, њих 44 је убијено у зонама сукоба. Највише, њих 15, убијено је у Авганистану, Сирији 11, Јемену осам а у Индији шест. Занимљиво је да их је у Сједињеним Државама убијено шесторо. Подсјећања ради, четворо новинара "Цапитал Газетте" убио је 28. јуна у Мериленду човјек који је протестовао што су га те новине прозивале од 2011. године, док их је двоје страдало након пада дрвета током извјештавања о тропској олуји "Алберто" у Сјеверној Каролини у мају.

Када је ријеч о ЕУ, у фебруару је у свом дому заједно с вјереницом убијен словачки новинар Јан Куциак, који је писао о активностима калабријске мафије у Словачкој и њиховој могућој вези са словачким бизнисменима. У октобру је убијена и бугарска новинарка локалне телевизије у граду Русеу тако што је претучена, силована и на крају задављена.

Од затворених новинара, 60 их је у Кини, 38 у Египту, по 28 у Ирану и Саудијској Арабији, а 33 у Турској, док 31 држе као таоце у Сирији, 17 у Јемену, 11 у Ираку, а једног у Украјини.

Када је ријеч о региону западног Балкана, према недавном извјештају Европске комисије, у истом периоду је у земљама западног Балкана забиљежено 11 напада на новинаре, међу којима је и покушај убиства Владимира Ковачевића, дописника БН ТВ из Бањалуке, који је 26. августа нападнут металним шипкама испред зграде у којој живи.

Синиша Вукелић, предсједник Клуба новинара Бањалука, каже да је у двије године путем линије за помоћ новинарима до почетка новембра регистровано 118 случајева угрожавања сигурности, живота и права на рад новинара, од чега је био један покушај убиства, 11 физичких напада и 13 експлицитних пријетњи смрћу.

При том, како каже Вукелић, ниједан случај није процесуиран, а ниједан починилац кажњен.

"Извјештај 'Репортера без граница' показује да је све теже бити новинар и бавити се новинарством. Ми од БиХ тражимо да подржи доношење међународне конвенције о сигурности новинара и других радника у медијима како би се стало на крај некажњавању напада на новинаре", рекао је Вукелић и додао да је потребно да БиХ што прије усвоји препоруке Савјета Европе за заштиту новинара.

Говорећи о случају "Ковачевић", Вукелић је рекао да полиција и даље није ухапсила другог нападача, а додао је да очекује од новог сазива Скупштине да усвоји акте по којима би напад на новинаре био третиран као напад на службено лице.

(Независне)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

19.12.2018 07:23

Све кукате на Кореју,а у њој нема проблема за зурналисте..знаци цути и ради како газда казе,аки с тим да газда обезбиједи услове за зивот,као нама Тиле,али јбг...нама неваљасе

ОДГОВОРИТЕ
Name

једино Радишић

19.12.2018 08:20

једино је Миле Радишић кажњен чини ми се 1.000 КМ ради телефонских пријетњи новинару Синиши Вукелићу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгас

19.12.2018 10:07

у Америци убијено 6 (шест) у колијевци демократије.

ОДГОВОРИТЕ