U svijetu ubijeno 80 novinara

- Za 11 mjeseci ove godine u svijetu je ubijeno 80 novinara, 348 ih je u zatvoru, 60 ih drže kao taoce, dok se troje vodi kao nestalo, navedeno je u najnovijem izvještaju "Reportera bez granica", koji je objavljen u ponedjeljak.

Svijet 19.12.2018 | 07:38
U svijetu ubijeno 80 novinara
U izvještaju se konstatuje da je broj napada na novinare i slučajeva nasilja nad njima u porastu širom svijeta, čak i u demokratski razvijenim zemljama koje se smatraju slobodnim.

Kako je istaknuto, 49 ubijenih novinara bilo je namjerno targetirano, dok je 31 ubijen tokom izvještavanja. Od ukupnog broja, njih 44 je ubijeno u zonama sukoba. Najviše, njih 15, ubijeno je u Avganistanu, Siriji 11, Jemenu osam a u Indiji šest. Zanimljivo je da ih je u Sjedinjenim Državama ubijeno šestoro. Podsjećanja radi, četvoro novinara "Capital Gazette" ubio je 28. juna u Merilendu čovjek koji je protestovao što su ga te novine prozivale od 2011. godine, dok ih je dvoje stradalo nakon pada drveta tokom izvještavanja o tropskoj oluji "Alberto" u Sjevernoj Karolini u maju.

Kada je riječ o EU, u februaru je u svom domu zajedno s vjerenicom ubijen slovački novinar Jan Kuciak, koji je pisao o aktivnostima kalabrijske mafije u Slovačkoj i njihovoj mogućoj vezi sa slovačkim biznismenima. U oktobru je ubijena i bugarska novinarka lokalne televizije u gradu Ruseu tako što je pretučena, silovana i na kraju zadavljena.

Od zatvorenih novinara, 60 ih je u Kini, 38 u Egiptu, po 28 u Iranu i Saudijskoj Arabiji, a 33 u Turskoj, dok 31 drže kao taoce u Siriji, 17 u Jemenu, 11 u Iraku, a jednog u Ukrajini.

Kada je riječ o regionu zapadnog Balkana, prema nedavnom izvještaju Evropske komisije, u istom periodu je u zemljama zapadnog Balkana zabilježeno 11 napada na novinare, među kojima je i pokušaj ubistva Vladimira Kovačevića, dopisnika BN TV iz Banjaluke, koji je 26. avgusta napadnut metalnim šipkama ispred zgrade u kojoj živi.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, kaže da je u dvije godine putem linije za pomoć novinarima do početka novembra registrovano 118 slučajeva ugrožavanja sigurnosti, života i prava na rad novinara, od čega je bio jedan pokušaj ubistva, 11 fizičkih napada i 13 eksplicitnih prijetnji smrću.

Pri tom, kako kaže Vukelić, nijedan slučaj nije procesuiran, a nijedan počinilac kažnjen.

"Izvještaj 'Reportera bez granica' pokazuje da je sve teže biti novinar i baviti se novinarstvom. Mi od BiH tražimo da podrži donošenje međunarodne konvencije o sigurnosti novinara i drugih radnika u medijima kako bi se stalo na kraj nekažnjavanju napada na novinare", rekao je Vukelić i dodao da je potrebno da BiH što prije usvoji preporuke Savjeta Evrope za zaštitu novinara.

Govoreći o slučaju "Kovačević", Vukelić je rekao da policija i dalje nije uhapsila drugog napadača, a dodao je da očekuje od novog saziva Skupštine da usvoji akte po kojima bi napad na novinare bio tretiran kao napad na službeno lice.

(Nezavisne)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

19.12.2018 08:23

Sve kukate na Koreju,a u njoj nema problema za zurnaliste..znaci cuti i radi kako gazda kaze,aki s tim da gazda obezbijedi uslove za zivot,kao nama Tile,ali jbg...nama nevaljase

ODGOVORITE
Name

jedino Radišić

19.12.2018 09:20

jedino je Mile Radišić kažnjen čini mi se 1.000 KM radi telefonskih prijetnji novinaru Siniši Vukeliću

ODGOVORITE
Name

Dragas

19.12.2018 11:07

u Americi ubijeno 6 (šest) u kolijevci demokratije.

ODGOVORITE