ЕУ: Преговарамо само са Тачијем

Представници Европске уније поново су писали премијеру привремених косовских институција Рамушу Харадинају.

Србија 18.12.2018 | 13:06
ЕУ: Преговарамо само са Тачијем
Представници ЕУ Федерика Могерини, комесар за трговину Сесилија Малмстром и комесар Јоханнес Хахн упутили су ново писмо премијеру привремених косовских институција, Рамушу Харадинају, у којем наводе да је својим једностаним акцијама угрозио напредак који је до сада постигнут у дијалогу.

Европски функционери такође поздрављају резолуцију о дијалогу, коју је косовска скупштина усвојила на Харадинајеву иницијативу, али, како преносе приштински медији, указују да ће дијалог бити настављен у истом формату, који подразумева да ЕУ заступником ставова Приштине и учесником у дијалогу и даље сматра само Хашима Тачија. 

Портпарол Европске уније Маја Коцијанчић потврдила је за Тањуг да је писмо Могерини, Хана и Малстром упућено Харадинају, али није желела да говори о његовом садржају.

Садржај је обелоданила ГазетаЕxпрес онлајн, истичући да европска "тројка" у писму најпре одбацује Харадинајеву оцену, коју је изнео у свом претходном писму Бриселу, да је у досадашњем дијалогу Београда и Приштине мало тога учињено.

Поручују такође да косовској влади треба да буде јасно да дијалог Београда и Приштине треба да буде настављен у формату у којем је тај процес и започет:

"Снажно одбацујемо вашу оцену да дијалог стагнира. Уместо тога, дијалог на челу са два председника обележава и означава стални напредак. Ову процену смо поделили са лидерима ЕУ на Европском савету у децембру и добили смо охрабрујуће поруке подршке", наводи се у писму упућеном Харадинају. 

Представници ЕУ сматрају да је резолуција усвојена у косовској скупштини важна и да треба да допринесе убрзању наставка процеса на конструктиван начин, у оквиру дијалога на високом нивоу. 

"Ми то поздрављамо и сматрамо то уводним ставовима Косова које ће његов председник изразити у наставку дијалога", каже се и истиче да је за ЕУ дијалог једини реални оквир за решавање нормализације односа између Приштине и Београда.

(Тањуг)

 

ПРОЧИТАЈ ЈОШ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

МИРКО

18.12.2018 13:38

МА НЕМОГУЋЕ ЈЕ ТО! ТО ЈЕ ЧОВЈЕК ОД РИЈЕЧИ КАО И МАРКО ПАВИЋ! РИЈЕЧ ЈЕ РИЈЕЧ АЛИ КОД ЉУДИ !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дорис.

18.12.2018 14:09

Клин се клином избија, Вратитим истом мјером, Са нецивилизованим и дивљим Племеном се мора оштрији поступати, Онисе Бога небоје узеоих је Враг под своје.

Name

Гледам

18.12.2018 21:19

на тв. чедомира Јовановића,па Срби овј Чедомир је поган над поганима... која је ово битанга и лопов... Чедомире ,кукавче сињи ,да си нормалан ,ниси.. иди Тачију ,шта ћеш у Београду?

Name

Шупља за народ

18.12.2018 16:28

Које је ово фолирање, заиста нам интелигенцију потцјењују сви. Довољно је да му нареде, они су инстанца чија се мора уважити, а они га као фол моле. Што више једном не кажу истину, јер српски представници само нешто муљају и шире демагигију. Ово је постало мучно за сав српски народ, а за људе са КиМ ноћна мора...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

18.12.2018 17:04

хајмо сад дигните авионе и бомбардујте како сте могли БГ мозете и Пристину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

19.12.2018 05:00

Зашто?