EU: Pregovaramo samo sa Tačijem

Predstavnici Evropske unije ponovo su pisali premijeru privremenih kosovskih institucija Ramušu Haradinaju.

Srbija 18.12.2018 | 13:06
EU: Pregovaramo samo sa Tačijem
Predstavnici EU Federika Mogerini, komesar za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar Johannes Hahn uputili su novo pismo premijeru privremenih kosovskih institucija, Ramušu Haradinaju, u kojem navode da je svojim jednostanim akcijama ugrozio napredak koji je do sada postignut u dijalogu.

Evropski funkcioneri takođe pozdravljaju rezoluciju o dijalogu, koju je kosovska skupština usvojila na Haradinajevu inicijativu, ali, kako prenose prištinski mediji, ukazuju da će dijalog biti nastavljen u istom formatu, koji podrazumeva da EU zastupnikom stavova Prištine i učesnikom u dijalogu i dalje smatra samo Hašima Tačija. 

Portparol Evropske unije Maja Kocijančić potvrdila je za Tanjug da je pismo Mogerini, Hana i Malstrom upućeno Haradinaju, ali nije želela da govori o njegovom sadržaju.

Sadržaj je obelodanila GazetaExpres onlajn, ističući da evropska "trojka" u pismu najpre odbacuje Haradinajevu ocenu, koju je izneo u svom prethodnom pismu Briselu, da je u dosadašnjem dijalogu Beograda i Prištine malo toga učinjeno.

Poručuju takođe da kosovskoj vladi treba da bude jasno da dijalog Beograda i Prištine treba da bude nastavljen u formatu u kojem je taj proces i započet:

"Snažno odbacujemo vašu ocenu da dijalog stagnira. Umesto toga, dijalog na čelu sa dva predsednika obeležava i označava stalni napredak. Ovu procenu smo podelili sa liderima EU na Evropskom savetu u decembru i dobili smo ohrabrujuće poruke podrške", navodi se u pismu upućenom Haradinaju. 

Predstavnici EU smatraju da je rezolucija usvojena u kosovskoj skupštini važna i da treba da doprinese ubrzanju nastavka procesa na konstruktivan način, u okviru dijaloga na visokom nivou. 

"Mi to pozdravljamo i smatramo to uvodnim stavovima Kosova koje će njegov predsednik izraziti u nastavku dijaloga", kaže se i ističe da je za EU dijalog jedini realni okvir za rešavanje normalizacije odnosa između Prištine i Beograda.

(Tanjug)

 

PROČITAJ JOŠ

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

MIRKO

18.12.2018 13:38

MA NEMOGUĆE JE TO! TO JE ČOVJEK OD RIJEČI KAO I MARKO PAVIĆ! RIJEČ JE RIJEČ ALI KOD LJUDI !!

ODGOVORITE
Name

Doris.

18.12.2018 14:09

Klin se klinom izbija, Vratitim istom mjerom, Sa necivilizovanim i divljim Plemenom se mora oštriji postupati, Onise Boga neboje uzeoih je Vrag pod svoje.

Name

Gledam

18.12.2018 21:19

na tv. čedomira Jovanovića,pa Srbi ovj Čedomir je pogan nad poganima... koja je ovo bitanga i lopov... Čedomire ,kukavče sinji ,da si normalan ,nisi.. idi Tačiju ,šta ćeš u Beogradu?

Name

Šuplja za narod

18.12.2018 16:28

Koje je ovo foliranje, zaista nam inteligenciju potcjenjuju svi. Dovoljno je da mu narede, oni su instanca čija se mora uvažiti, a oni ga kao fol mole. Što više jednom ne kažu istinu, jer srpski predstavnici samo nešto muljaju i šire demagigiju. Ovo je postalo mučno za sav srpski narod, a za ljude sa KiM noćna mora...

ODGOVORITE
Name

Srbin

18.12.2018 17:04

hajmo sad dignite avione i bombardujte kako ste mogli BG mozete i Pristinu.

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

19.12.2018 05:00

Zašto?