Прича: Да ли је Кокошков коначно на правом путу?

Сунца сијају над пустињом Аризоне. . . ! Након три везане победе у иначе катастрофалној сезони, Финикс Санси више нису најгори тим лиге, а делује и да би могли у наставку много, много боље.

Кошарка 18.12.2018 | 21:35
Прича: Да ли је Кокошков коначно на правом путу?
Пакленог посла летос се прихватио Игор Кокошков. Знао је добро то и он, али и свако ко се иоле разуме у НБА. Први тренер у лиги који је рођен у Европи одмах је стављен под јаку лупу јавности, а пре свега медија.

И лоше је кренуло, мало је рећи катастрофално. Ређали су се порази као на траци, обарани негативни рекорди, али седи, 47-годишњи стручњак из Банатског Брестовца није се предавао. У сарадњи са менаџментом Финикс Санса прилагођавао је и мењао тим, урађено је и пар трејдова, а у последњем је Тревор Ариза послат назад у престоницу, а доведени су Остин Риверс и Кели Оубр млађи.

"Није да ме менаџмент пита за све, али сам дубоко укључен у сваки процес, па и трејдове. Моје мишљење се увек узима у обзир, а заједно доносимо одлуке за које сматрамо да су добре по Финикс"

Успео је Кокошков и мало да примири рано "полетелог" Диандреа Ајтона, а имао је и веома озбиљну расправу са рукијем Бриџесом и то насред утакмице са Портланд Треил Блејзерсима, показавши тако да се не стиди да искористи ауторитет када је то потребно. Али и да уме да стави по страни свој питоми војвођански менталитет. Притиснуо је свлачионицу до крајњих граница, прича се и да се спремала побуна, али је издржао. Међутим, подршка власника и целог менаџмента према Србину никада није довођена у питање, Шта више, како време пролази, тако су све уверенији да је Игор Кокошков право решење за екипу која од 2011. није ушла у плеј-оф.

"Покушавам да се односим према људима са поштовањем, јер сам тако васпитан. Када сам пре седам година радио као помоћник овде, нисам спалио мостове, већ сам се вратио, то јест вратили су ме. Осећам се да сам на добром месту у доброј организацији и покушавам само да радим свој посао, а то је да побеђујемо."

Финикс Санси су организација у обнови. Никада ова франшиза из пустиње Аризоне није била велика у НБА, осим кратког периода, тамо крајем 20. века када је у њој господарио легендарни Чарлс Баркли. То једно финале аса Џордановим Булсима је и највећи њихов успех у историји.

"Ово ништа не ваља... . Ја живим у Финиксу и навијачи заслужују много боље од овога што им Санси тренутно нуде", разочаран је легендарни Лајавац био пре неку седмицу.

Санси су синоћ у Њујорку започели серију од пет гостовања која би могла коначно да дефинише овај тим. Победа усред наскупљег спортског објекта на свету, Медисон сквер гардена најавила је потенцијално светлу будућност екипе нашег стручњака, тим пре што су први пут након скоро годину дана у сезони везали два, па потом и три успеха (претходно су савладани Далас Меверикси и Минесота Тимбервулфси). Тријумфом над Никсима Санси су и дефинитивно показали да расту, а успут више нису најгора екипа у лиги. Сада та "част" припада Атланта Хоксима (мада имају два меча мање). У тим се вратио и фантастични Девин Букер након опоравка од повреде, што је доста утицало на негативну кампању тима која је, надамо се завршена.

"То је процес. Покушавамо да изнађемо начине за многе ствари, да видимо шта нам одговара и шта одговара целом тиму. А у међувремену, морамо да радимо и на игри. Имамо доста младих момака и неколико ветерана. Не могу рећи да сам задовољан тренутном ситуацијом, али сезона ја дугачка и процес је дугачак."

Публика је, барем до скоро била стрпљива, да би недавно кренула да се буни, али не против Кокошкова, пошто се добро зна да је преузео екипу у великом проблему која мора тек да учи да побеђује, већ приступа самој игри где су Санси дозвољавали себи да се покажу бескрвни. А то просечан амерички навијач посебно мрзи, јер логика је следећа: Платио сам за шоу и њега мора бити - изгуби, али немој да ми се развлачиш по терену!

"Нема изговора када тако играмо, ни за њих ни за мене! Ако тим изађе на паркет без жеље за игром, ја морам нешто ту да променим, пробудим... Наћу ћу ја начин, не бринем се, јер ако се тим тако понаша, онда је за то крив тренер"

Ситуација је сада коначно кренула ка горе и делује да се тренерска философија нашег стручњака полако исплаћује. Рано је рећи да је извукао Сунца са дна каце, пошто су и даље у дебелом минусу (7 победа, 24 пораза) али светлост, чини се полако почиње да се пробија. 

Наредна гостовања у Бостону (10. децембар), Вашингтону (23. децембар), Бруклину (24. децембар), Орланду (27. децембар) и Оклахоми (29. децембар) биће добар показатељ.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар