Priča: Da li je Kokoškov konačno na pravom putu?

Sunca sijaju nad pustinjom Arizone. . . ! Nakon tri vezane pobede u inače katastrofalnoj sezoni, Finiks Sansi više nisu najgori tim lige, a deluje i da bi mogli u nastavku mnogo, mnogo bolje.

Košarka 18.12.2018 | 21:35
Priča: Da li je Kokoškov konačno na pravom putu?
Paklenog posla letos se prihvatio Igor Kokoškov. Znao je dobro to i on, ali i svako ko se iole razume u NBA. Prvi trener u ligi koji je rođen u Evropi odmah je stavljen pod jaku lupu javnosti, a pre svega medija.

I loše je krenulo, malo je reći katastrofalno. Ređali su se porazi kao na traci, obarani negativni rekordi, ali sedi, 47-godišnji stručnjak iz Banatskog Brestovca nije se predavao. U saradnji sa menadžmentom Finiks Sansa prilagođavao je i menjao tim, urađeno je i par trejdova, a u poslednjem je Trevor Ariza poslat nazad u prestonicu, a dovedeni su Ostin Rivers i Keli Oubr mlađi.

"Nije da me menadžment pita za sve, ali sam duboko uključen u svaki proces, pa i trejdove. Moje mišljenje se uvek uzima u obzir, a zajedno donosimo odluke za koje smatramo da su dobre po Finiks"

Uspeo je Kokoškov i malo da primiri rano "poletelog" Diandrea Ajtona, a imao je i veoma ozbiljnu raspravu sa rukijem Bridžesom i to nasred utakmice sa Portland Treil Blejzersima, pokazavši tako da se ne stidi da iskoristi autoritet kada je to potrebno. Ali i da ume da stavi po strani svoj pitomi vojvođanski mentalitet. Pritisnuo je svlačionicu do krajnjih granica, priča se i da se spremala pobuna, ali je izdržao. Međutim, podrška vlasnika i celog menadžmenta prema Srbinu nikada nije dovođena u pitanje, Šta više, kako vreme prolazi, tako su sve uvereniji da je Igor Kokoškov pravo rešenje za ekipu koja od 2011. nije ušla u plej-of.

"Pokušavam da se odnosim prema ljudima sa poštovanjem, jer sam tako vaspitan. Kada sam pre sedam godina radio kao pomoćnik ovde, nisam spalio mostove, već sam se vratio, to jest vratili su me. Osećam se da sam na dobrom mestu u dobroj organizaciji i pokušavam samo da radim svoj posao, a to je da pobeđujemo."

Finiks Sansi su organizacija u obnovi. Nikada ova franšiza iz pustinje Arizone nije bila velika u NBA, osim kratkog perioda, tamo krajem 20. veka kada je u njoj gospodario legendarni Čarls Barkli. To jedno finale asa Džordanovim Bulsima je i najveći njihov uspeh u istoriji.

"Ovo ništa ne valja... . Ja živim u Finiksu i navijači zaslužuju mnogo bolje od ovoga što im Sansi trenutno nude", razočaran je legendarni Lajavac bio pre neku sedmicu.

Sansi su sinoć u Njujorku započeli seriju od pet gostovanja koja bi mogla konačno da definiše ovaj tim. Pobeda usred naskupljeg sportskog objekta na svetu, Medison skver gardena najavila je potencijalno svetlu budućnost ekipe našeg stručnjaka, tim pre što su prvi put nakon skoro godinu dana u sezoni vezali dva, pa potom i tri uspeha (prethodno su savladani Dalas Meveriksi i Minesota Timbervulfsi). Trijumfom nad Niksima Sansi su i definitivno pokazali da rastu, a usput više nisu najgora ekipa u ligi. Sada ta "čast" pripada Atlanta Hoksima (mada imaju dva meča manje). U tim se vratio i fantastični Devin Buker nakon oporavka od povrede, što je dosta uticalo na negativnu kampanju tima koja je, nadamo se završena.

"To je proces. Pokušavamo da iznađemo načine za mnoge stvari, da vidimo šta nam odgovara i šta odgovara celom timu. A u međuvremenu, moramo da radimo i na igri. Imamo dosta mladih momaka i nekoliko veterana. Ne mogu reći da sam zadovoljan trenutnom situacijom, ali sezona ja dugačka i proces je dugačak."

Publika je, barem do skoro bila strpljiva, da bi nedavno krenula da se buni, ali ne protiv Kokoškova, pošto se dobro zna da je preuzeo ekipu u velikom problemu koja mora tek da uči da pobeđuje, već pristupa samoj igri gde su Sansi dozvoljavali sebi da se pokažu beskrvni. A to prosečan američki navijač posebno mrzi, jer logika je sledeća: Platio sam za šou i njega mora biti - izgubi, ali nemoj da mi se razvlačiš po terenu!

"Nema izgovora kada tako igramo, ni za njih ni za mene! Ako tim izađe na parket bez želje za igrom, ja moram nešto tu da promenim, probudim... Naću ću ja način, ne brinem se, jer ako se tim tako ponaša, onda je za to kriv trener"

Situacija je sada konačno krenula ka gore i deluje da se trenerska filosofija našeg stručnjaka polako isplaćuje. Rano je reći da je izvukao Sunca sa dna kace, pošto su i dalje u debelom minusu (7 pobeda, 24 poraza) ali svetlost, čini se polako počinje da se probija. 

Naredna gostovanja u Bostonu (10. decembar), Vašingtonu (23. decembar), Bruklinu (24. decembar), Orlandu (27. decembar) i Oklahomi (29. decembar) biće dobar pokazatelj.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar