Џеко и Церићева најбољи у 2018. години!

Фудбалер Един Џеко и џудисткиња Лариса Церић изабрани су за најбоље у традиционалном 18. избору спортисте године "Независних новина".

Остали спортови 18.12.2018 | 12:45
Џеко и Церићева најбољи у 2018. години!
Един Џеко добио је признање за најбољег спортисту БИХ у 2018. године на традиционалном избору одржаном у понедјељак у хотелу "Холидеј" у Сарајеву.

Капитен Роме и фудбалске репрезентације БИХ оставио је иза себе каратисту Ивана Клепића и атлетичара Месуда Пезера, који су се нашли у најужој конкуренцији.

Због обавеза са клубом Един Џеко није могао да дође у Сарајево, а награду је умјесто њега примила његова мајка Белма. Капитен "змајева" се обратио публици видео поруком.

"Награда ми је итекако драга, а на сваку која долази из домовине сам поносан. Вечерас сте удлијелили много аплауза, али нашим спортистима је потребна боља подршка од тапшања рамена, потребна нам је подршка државе. Волите нас колико ми волимо Босну и Херцеговину", поручио је Един Џеко и пожелио свима срећне предстојеће празнике.

НАЈБОЉА СПОРТИСТКИЊА

Најбоља спортисткиња БИХ у овој години је поново Лариса Церић.

Сјајна џудисткиња одбранила је ласкаву титулу, а ове године освојла је бронзу на Свјетском првенству и сребро на Европском првенству, те бројне медаље на свјетским такмичењима.

Она је иза себе оставила је Ивону Ћавар (карате) и Марицу Гајић (кошарка).

Награду читалаца "Независних новина" ове године припала је одбојкашкој репрезентативки БИХ и чланици Јединства, Жани Драгутиновић.

НАЈБОЉА ЕКИПА

У најужој конкуренцији за категорију "Најбоља екипа" били су Дејвис куп репрезентација БИХ, женска кошаркашка репрезентација БИХ и фудбалска репрезентација БИХ, а за најбољу екипу проглашена је фудбалска репрезентација БИХ.

Под вођством Роберта Просинечког "змајеви су ове године уписали 5 побједа, 5 ремија и два пораза, те остварили велики успјех у Лиги нација пласиравши се у елитну Лигу А као првопласирана екипа своје групе.

У име фудбалске репрезентације БИХ награду је примио члан стручног штаба Звјездан Мисимовић, а признање му је додијелио први селектор БИХ Фуад Музуровић.

"Искористио бих ову прилику да се захвалим у име цијеле екипе, те поздравим нашег селектора, желим му брз опоравак", рекао је Мисимовић.

НАЈБОЉИ ТРЕНЕР

Велика конкуренција била је у конкуренцији за најбољег тренера у БИХ у 2018. години, гдје су у најужем кругу остали Бранислав Црногорац (џудо), селектор БИХ Роберт Просинечки, те тренер Зрињског Блаж Слишковић.

Одлуком жирија за најбољег тренера проглашен је Блаж Слишковић.

У свом обраћању он се дотакао стања у бх. спорту и затражио од новинара да буду објективни и цијене успјехе бх. спортиста.

"Ово морам подијелити са свима који су допринијели овоме, преко играча, до управе која је одрадила одличан посао. Појединачно тешко могу свима захвалити, нисам појединац, па да могу сам ово да освојим. У овај успјех многи су уложили. Многи не признају бх. спорт. Радимо у тешким условима. Новинари, признајте сваки успјех, сваки успјех нашег спортисте је десет пута већи него успјех спортиста у Паризу, Бечу Њујорку. Блатили су ме, понижавали, називали популарним 'Баком', а у Европи када неко оде у WЦ кажу да је направио успјех. Будите објективни, признајте успјехе. Дајмо прилику младим спортистима да се развијају, а прв морамо им створити услове за такав квалитетан развој", рекао је Слишковић.

Награда за фер-плеј припала је мотоциклистичкој тројци - Анти Браовцу, Дарку Радићу и Зијаду Хусеинбеговићу.

Током трке европског ранга у Крешеву Хусеинбеговићу се покварио мотор, а Радић и Браовац су му притекли у помоћ и помогли му да ослободи ланац и настави трку.

Добитник награде за најбољег спортисту у спорту за инвалиде је пливач Нермин Мемић.

Када је у питању екипна награда у спорту за инвалиде , жири је имао лак задатак и најбоља екипа је репрезентација БИХ у сједећој одбојци.

Награде за животно дјело добили су златни Милорад Каралић (рукомет), Сеад Хаџијахић (спортски новинар), те постхумно Сабит Хаџић (кошарка) и Сеад Ћупина (карате). 

Награду за развој спорта добио је Атлетски клуб Гласинац из Сокоца.

НАЈПЕРСПЕКТИВНИЈИ СПОРТИСТИ

Додјела награда на церемонији почела је признањима за најперспекивније спортисте.

У мушкој конкуренцији она је припала младом тенисеру Дражену Петровићу.

Кандидати за ову награду били су и Маид Реџић (атлетика), Божидар Вучуревић (џудо), Неџад Хусић (теквандо), Максим Аврамовић (карате), и Сањин Пехливановић (билијар).

Најперспективнија спортисткиња ја млада рукометашица Јована Илић. 

У ужем избору су били и Дора Ћосић (стони тенис), Мила Петровић (џудо), Мирнеса Бекташ (карате), Емина Пашукан (пливање), Маја Тадић (алпско скијање).

Коментари / 0

Оставите коментар