Džeko i Cerićeva najbolji u 2018. godini!

Fudbaler Edin Džeko i džudistkinja Larisa Cerić izabrani su za najbolje u tradicionalnom 18. izboru sportiste godine "Nezavisnih novina".

Ostali sportovi 18.12.2018 | 12:45
Džeko i Cerićeva najbolji u 2018. godini!
Edin Džeko dobio je priznanje za najboljeg sportistu BIH u 2018. godine na tradicionalnom izboru održanom u ponedjeljak u hotelu "Holidej" u Sarajevu.

Kapiten Rome i fudbalske reprezentacije BIH ostavio je iza sebe karatistu Ivana Klepića i atletičara Mesuda Pezera, koji su se našli u najužoj konkurenciji.

Zbog obaveza sa klubom Edin Džeko nije mogao da dođe u Sarajevo, a nagradu je umjesto njega primila njegova majka Belma. Kapiten "zmajeva" se obratio publici video porukom.

"Nagrada mi je itekako draga, a na svaku koja dolazi iz domovine sam ponosan. Večeras ste udlijelili mnogo aplauza, ali našim sportistima je potrebna bolja podrška od tapšanja ramena, potrebna nam je podrška države. Volite nas koliko mi volimo Bosnu i Hercegovinu", poručio je Edin Džeko i poželio svima srećne predstojeće praznike.

NAJBOLJA SPORTISTKINJA

Najbolja sportistkinja BIH u ovoj godini je ponovo Larisa Cerić.

Sjajna džudistkinja odbranila je laskavu titulu, a ove godine osvojla je bronzu na Svjetskom prvenstvu i srebro na Evropskom prvenstvu, te brojne medalje na svjetskim takmičenjima.

Ona je iza sebe ostavila je Ivonu Ćavar (karate) i Maricu Gajić (košarka).

Nagradu čitalaca "Nezavisnih novina" ove godine pripala je odbojkaškoj reprezentativki BIH i članici Jedinstva, Žani Dragutinović.

NAJBOLJA EKIPA

U najužoj konkurenciji za kategoriju "Najbolja ekipa" bili su Dejvis kup reprezentacija BIH, ženska košarkaška reprezentacija BIH i fudbalska reprezentacija BIH, a za najbolju ekipu proglašena je fudbalska reprezentacija BIH.

Pod vođstvom Roberta Prosinečkog "zmajevi su ove godine upisali 5 pobjeda, 5 remija i dva poraza, te ostvarili veliki uspjeh u Ligi nacija plasiravši se u elitnu Ligu A kao prvoplasirana ekipa svoje grupe.

U ime fudbalske reprezentacije BIH nagradu je primio član stručnog štaba Zvjezdan Misimović, a priznanje mu je dodijelio prvi selektor BIH Fuad Muzurović.

"Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim u ime cijele ekipe, te pozdravim našeg selektora, želim mu brz oporavak", rekao je Misimović.

NAJBOLJI TRENER

Velika konkurencija bila je u konkurenciji za najboljeg trenera u BIH u 2018. godini, gdje su u najužem krugu ostali Branislav Crnogorac (džudo), selektor BIH Robert Prosinečki, te trener Zrinjskog Blaž Slišković.

Odlukom žirija za najboljeg trenera proglašen je Blaž Slišković.

U svom obraćanju on se dotakao stanja u bh. sportu i zatražio od novinara da budu objektivni i cijene uspjehe bh. sportista.

"Ovo moram podijeliti sa svima koji su doprinijeli ovome, preko igrača, do uprave koja je odradila odličan posao. Pojedinačno teško mogu svima zahvaliti, nisam pojedinac, pa da mogu sam ovo da osvojim. U ovaj uspjeh mnogi su uložili. Mnogi ne priznaju bh. sport. Radimo u teškim uslovima. Novinari, priznajte svaki uspjeh, svaki uspjeh našeg sportiste je deset puta veći nego uspjeh sportista u Parizu, Beču Njujorku. Blatili su me, ponižavali, nazivali popularnim 'Bakom', a u Evropi kada neko ode u WC kažu da je napravio uspjeh. Budite objektivni, priznajte uspjehe. Dajmo priliku mladim sportistima da se razvijaju, a prv moramo im stvoriti uslove za takav kvalitetan razvoj", rekao je Slišković.

Nagrada za fer-plej pripala je motociklističkoj trojci - Anti Braovcu, Darku Radiću i Zijadu Huseinbegoviću.

Tokom trke evropskog ranga u Kreševu Huseinbegoviću se pokvario motor, a Radić i Braovac su mu pritekli u pomoć i pomogli mu da oslobodi lanac i nastavi trku.

Dobitnik nagrade za najboljeg sportistu u sportu za invalide je plivač Nermin Memić.

Kada je u pitanju ekipna nagrada u sportu za invalide , žiri je imao lak zadatak i najbolja ekipa je reprezentacija BIH u sjedećoj odbojci.

Nagrade za životno djelo dobili su zlatni Milorad Karalić (rukomet), Sead Hadžijahić (sportski novinar), te posthumno Sabit Hadžić (košarka) i Sead Ćupina (karate). 

Nagradu za razvoj sporta dobio je Atletski klub Glasinac iz Sokoca.

NAJPERSPEKTIVNIJI SPORTISTI

Dodjela nagrada na ceremoniji počela je priznanjima za najperspekivnije sportiste.

U muškoj konkurenciji ona je pripala mladom teniseru Draženu Petroviću.

Kandidati za ovu nagradu bili su i Maid Redžić (atletika), Božidar Vučurević (džudo), Nedžad Husić (tekvando), Maksim Avramović (karate), i Sanjin Pehlivanović (bilijar).

Najperspektivnija sportistkinja ja mlada rukometašica Jovana Ilić. 

U užem izboru su bili i Dora Ćosić (stoni tenis), Mila Petrović (džudo), Mirnesa Bektaš (karate), Emina Pašukan (plivanje), Maja Tadić (alpsko skijanje).

Komentari / 0

Ostavite komentar