Народ штеди, али за кафану мора бити

Само у ресторанима и хотелима за непуне три године потрошили смо преко 130 милиона КМ, а промет у овим угоститељским објектима стално расте.  

Босна и Херцеговина 17.12.2018 | 18:32
Народ штеди, али за кафану мора бити
Тако је, према подацима Завода за статистику, у дјелатности припреме и послуживања хране и пића током 2016. забиљежен промет од скоро 41 милион марака, лане 45,5 милиона, а за 9 мјесеци ове године преко 43,7 милиона КМ, и то без ПДВ-а.

Промет у угоститељству у Српској је, генерално, далеко већи, с обзиром на чињеницу да званичном статистиком нису обухваћени предузетници.

То значи да, упркос прилично лошем стандарду многих грађана, сектор угоститељства ради пуном паром, односно, да грађани штеде на многим ставкама, али не и на одласку у кафану или ресторан.

Није тешко израчунати да смо, само током прошле године, на храну и пиће у предузећима која се баве угоститељством потрошили таман толико пара колико је довољно да се исплати преко 53.000 просјечних плата, односно више од 124.000 просјечних пензија.

Мало и двије плате

Тачно да се човјек запита откуд претекну оволике паре, с обзиром на чињеницу да у Српској има више од 112.000 незапослених, те да чак 60 одсто оних који раде прима плату до свега 800 КМ.

А једној четворочланој породици са двије плате из реалног сектора, кад измире све обавезе, за прехрану мјесечно остане 400 КМ. То значи да дневно на храну могу да потроше око 13 КМ, односно нешто више од једне марке по оброку.

С друге стране, око 25 одсто домаћинстава у Српској није у прилици да бар сваки други дан има неки месни, пилећи или рибљи оброк или вегетаријанску замјену. По статистичким подацима, у РС има 49.805 сиромашних домаћинстава, чија су мјесечна примања до 362 марке, те 126.043 сиромашних појединаца. 

Међутим, изгледа да, ма како скромно да живимо, за кафану ипак мора да се нађе нешто пара, што потврђују и пуне кафане и ресторани, чак и у самом шпицу радног времена.

Менталитет

Економисти објашњавају да не треба много да чуди то што, у времену кризе, у ресторанима и кафанама спискамо десетине милиона марака.

– Кафане и ресторани су мјеста где се често воде пословни разговори и склапају послови. Међутим, поред пословних људи и оних чији су џепови дубљи, муштерије угоститељских објеката су и незапослени и студенти. Једноставно, такав смо народ, да ћемо штедити на неким пречим стварима само да бисмо отишли у кафић – објашњавају економисти.

У Удружењу угоститеља Српске поручују да кафане и кафићи, ипак, ни приближно не раде као прије.

– Прошла су златна времена кад су гости “обртали” по неколико тура, не гледајући које пиће колико кошта. Данас двије особе по два сата сједе уз два чаја или двије кафе, и то је то. Међутим, наш менталитет је такав да ћемо радије потрошити коју марку у кафани, него на нешто друго, можда корисније. У угоститељским објектима се упознајемо, дружимо, склапамо послове, славимо славе… Такође, људи се најчешће управо у кафанама једни другима жале на тежак живот – истиче предсједник овог удружења Жељко Татић.

Милијарда за цигарете

Током десет мјесеци ове године у БиХ је увезено вина у вриједности око 23 милиона марака, јаких алкохолних пића преко четири милиона и пива готово 105 милиона КМ. По количини испијене кафе грађани БиХ константно су у самом врху многих листи, без обзира на то што је ријеч о прилично скупим навикама.

Према анализама агенција за истраживање тржишта, на кафу годишње потрошимо више од 160 милиона КМ. Статиситка показује да годишње купимо више од 265 милиона паклица цигарета, које нас коштају чак 1,1 милијарду КМ.

(Српскаинфо)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Ја

17.12.2018 17:46

Ту смо први и неприкосновени шампиони, чему онда кукање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

17.12.2018 21:09

Читав свијет путује, купује добра аута, имају добар намјештај, технику итд...ваљда можемо бар пиће попити и пребацити коју ријеч.

Name

Скептик

17.12.2018 21:47

Даје народ и милионе за паркинг па не кажу новинари да се тешко живи а бацају се паре за паркирање.

Name

Ре јаффа

18.12.2018 06:43

Читав свијет ради и путује и лумпује само викендом, а код нас је дернек и дан и ноћ

Name

Стојан

17.12.2018 17:58

Ми вала срби не би требали бацати паре на алкохол кад сви имамо казане и правимо ракију, ја не знам ни једног србина да нема казан у куци, пуне подруме ракије и мислим да смо по испијању ракије број 1 у свијету. Ту бар моземо устедити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комадара

17.12.2018 20:27

Цути баксузе,ко те вуце за језик,хоцес да нам уведу акцизе.

Name

Па онда

17.12.2018 18:50

То знаци да плата од 800 КМ је итакако превелика. Са 2 хиљаде еура у Њемацкој немас ни за воду. Купите по Алди и Лидл отпад и сто истице датум трајања да бисте било сто појели. Па радите прековремено да би зарадили за кафану у домовини, измисљали прицице само са намјером да би вам неко завидјео. А да зивите у контајнерима, наравно о томе цутите… Па кад се отријезните, поцнете кукати јер се морате вратити да вам Нијемац гули грбацу. Али повратка нема јер вец сте заглибили. Сретно вам било!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мк

17.12.2018 20:17

Па мој господине боље и Лидл и Алди него Конзум и Бинго то је сигурно а сигурно је и то да се некада зивјело у контејнерима али богами сада су то модерно намјестени станови а сигурно је и то да је плата сигурна и довољна за нормалан зивот а не презивљавање као у РС.Од свега је најсигурније да је боље и да нас гули свабо него тебе твој цовјек

Name

Ре Мк

17.12.2018 22:05

ста се лозис, цовјек је саркастицан. Ниси ваљда помислио да неко стварно мозе овако размисљати?

Name

Сс

17.12.2018 19:39

Завод за статистику када рачуна просјечну плату у обзир узме и плате ових главоња на власти, вјероватно су и овде узели у обзир колико горе наведени пождеру и попију на рачун народа,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цц

17.12.2018 20:09

Мозес прицати сто год хоцес, али иммо оци. Не требамо ниста ту негирати нити потврдјивати него само окренути се око себе. Кафана до кафане, и све пуне! А дим по приватним куцама и на јавним мјестима могао би се нозем сјеци. А колико људи на улицама не млати цигаретом? Назалост, сва дјеца у сколи и вртицу се усмрдила од цигарета родитеља.

Name

Дрекавац

17.12.2018 19:40

Дијаспора и Хрватска. Погледајте викендима таблице на аутима испред угоститељских објеката и престаните се чудити. То је као и прича да народ у РС дневно купи милион кутија цигарета,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.12.2018 06:45

Погледајте ко сједи по кафићима, то су све млади људи студенти и школарци, све је пуно, питам се одакле ти новци ?

Name

конобар

17.12.2018 21:16

800 марака просјецна плата?Па гдје сте тај податак извукли.А то да угоститељски објекти раде пуном паром,то је таква лаз,а ево и засто?Па ја радим 16 година као конобар у Бања Луци,и јос увијек имам плату исту као и прије десет година.А далеко сам од 800 марака!А ресторани и кафици се само затварају,и сви власници покусавају да несто отму од дрзаве јер не могу да плацају законске обавезе!И тако док се власници гањају са инспекцијама,казна ова казна она,ми смо и даље на истој плати вец десет година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.12.2018 12:59

А бакшиш????