Сломили су му срце, ваљда је дошло вријеме да плате?

Јирген Клоп после неколико година обнавља старо ривалство са Бајерном, клубом који му је обележио каријеру. . .

Фудбал 17.12.2018 | 00:00
Сломили су му срце, ваљда је дошло вријеме да плате?
Сигурно се Јирген Клоп насмејао око 12.20 испод оних својих наочара када му је Луис Гарсија доделио Бајерн за ривала у осмини финала Лиге шампиона. Тренер Ливерпула добио је данас занимљив новогодишњи поклон и прилику да обнови старо ривалство с Баварцима..

Наравно да није Немац задовољан исходом жреба. Одмах да вам то кажемо. Радије би да је у првој рунди нокаут фазе опет "закачио" Порто као прошле сезоне, али ако сагледамо тренутну ситуацију, његов тим има чему да се нада пре свега из једног разлога - што Бајерн из ове сезоне није онај који је Клопупамтио.

Шампион Немачке јесте био први у својој групи после сјајног ремија са Ајаксом у последњем колу (3:3), али Баварци ове сезоне нимало не делују убедљиво као у неким раније. Тренутно су трећи у Бундеслиги са чак девет бодова заостатка иза лидера Борусије из Дортмунда, а готово сваке недеље морају да демантују отказ за тренера Ника Ковача, који се доста мучи у својој дебитантској сезони у Минхену.

Наравно, Клоп је сигурно свестан квалитета Бајернових фудбалера. Роберт Левандовски и Матс Хумелс били су годинама кличма његове Борусије која се прославила шампионским титулама из 2011. и 2012. године, а пре него што је достигла и финале Лиге шампиона на Вемблију 2013.  

Тим који је победио Клопа и Милионере у том мечу је наравно био Бајерн, а неколицина фудбалера из те генерације и данас наступају за Баварце што предстојећем двомечу у Лиги шампиона доноси посебну драж. То су Мануел Нојер, Давид Алаба, Жером Боатенг, Томас Милер, Арјен Робен и Франк Рибери, који можда више нису на пређашњем ниовоу, а и сви су били жестоко критиковани од стране јавности последњих месеци.

И генерално, делује да је Бајерново довођење појачања стагнирало од одласка Пепа Гвардиоле 2016. године. Ипак, иза Каталонца је остао суви квалитет, па се тако Клоп отворено диви Тијагу Алкантари, докЏошуу Кимиха сматра топ класом и универзалцем ретког талента. Такође, таленат Хамеса Родригеза не сме се никако потценити, док је Клопов стари знанац Роберт Левандовски и даље један од водећих европских голгетера. Ту је и Леон Горецка, земљак за којим је менаџер Ливерпула жудио годинама, пре него што је овај изабрао Бајерн прошлог лета.

Ливерпул још није играо такмичарску утакмицу на Алијанц Арени у Минхену, мада је на Ауди купу 2017. забележио победу у утакмици у којој је Марко Грујић дао гол. Зато се Клоп нада да ће његов тим у предстојећим двомечима имати енергију и концентрацију како би потврдио квалитет, као што је играо његов Дортмунд у прошлости са Баварцима.



Једна од Јиргенових незаборавних победа над Баварцима била је она од 5:2 у финалу Купа Немачке 2012. године, али је такође највеће разочарање уследило годину дана касније, у Лондону у финалу Лиге шампиона када му је гол Арјена Робена у финишу утакмице сломио срце. Било је то вече у којем је Борусија деловала као бољи тим који може да победи, али се десио кикс у самом финишу.

Тај меч се испоставио касније и као врхунац Клопове каријере на Вестфалену. Бајерн му је пред то финале узео и најбољег фудбалера Марија Гецеа и уједно направио касније шаблон за отимачине Левандовског иХумелса.

Менаџер Ливерпула поредио је Баварце са "Кинезима у пословном свету", тврдећи да управа шампиона Немачке "гледа шта ривали раде и копира их уз више потрошеног новца", па му не гине врућ дочек у реваншу који се игра у Минхену.

Али до тог дуела Ливерпул мора да преживи и прву утакмицу на Енфилду, коју ће играти без свог команданта одбране Вирџила ван Дајка који је суспендован. То ће бити и главни проблем за Црвене јер је стамени Холанђанин унео чврстину у дефанзиву тима који се прошле године доста мучио позади, посебно у реваншу у Риму.

Такође, мораће лидер Премијер лиге доста да се поправи и у гостима, јер је у групној фази изгубио све три утакмице и постигао само један гол, али не треба подсећати ни колико су моћни Црвени када играју на свом Енфилду, посебно у Лиги шампиона. То друго ће бити проблем о којем ће морати да брине Бајерн, јер и њега очекује врућа добродошлица у Мерсисајду и око 50.000 грлатих навијача.

У сваком случају, не гину нам две страшне утакмице у којима је Ливерпул сигурно фаворит. Међутим, доста ће зависити од Клопа. Он је тај који мора да победи демоне прошлости како му се не би поновио Вембли и ново разочарање. 

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар