Slomili su mu srce, valjda je došlo vrijeme da plate?

Jirgen Klop posle nekoliko godina obnavlja staro rivalstvo sa Bajernom, klubom koji mu je obeležio karijeru. . .

Fudbal 17.12.2018 | 00:00
Slomili su mu srce, valjda je došlo vrijeme da plate?
Sigurno se Jirgen Klop nasmejao oko 12.20 ispod onih svojih naočara kada mu je Luis Garsija dodelio Bajern za rivala u osmini finala Lige šampiona. Trener Liverpula dobio je danas zanimljiv novogodišnji poklon i priliku da obnovi staro rivalstvo s Bavarcima..

Naravno da nije Nemac zadovoljan ishodom žreba. Odmah da vam to kažemo. Radije bi da je u prvoj rundi nokaut faze opet "zakačio" Porto kao prošle sezone, ali ako sagledamo trenutnu situaciju, njegov tim ima čemu da se nada pre svega iz jednog razloga - što Bajern iz ove sezone nije onaj koji je Klopupamtio.

Šampion Nemačke jeste bio prvi u svojoj grupi posle sjajnog remija sa Ajaksom u poslednjem kolu (3:3), ali Bavarci ove sezone nimalo ne deluju ubedljivo kao u nekim ranije. Trenutno su treći u Bundesligi sa čak devet bodova zaostatka iza lidera Borusije iz Dortmunda, a gotovo svake nedelje moraju da demantuju otkaz za trenera Nika Kovača, koji se dosta muči u svojoj debitantskoj sezoni u Minhenu.

Naravno, Klop je sigurno svestan kvaliteta Bajernovih fudbalera. Robert Levandovski i Mats Humels bili su godinama kličma njegove Borusije koja se proslavila šampionskim titulama iz 2011. i 2012. godine, a pre nego što je dostigla i finale Lige šampiona na Vembliju 2013.  

Tim koji je pobedio Klopa i Milionere u tom meču je naravno bio Bajern, a nekolicina fudbalera iz te generacije i danas nastupaju za Bavarce što predstojećem dvomeču u Ligi šampiona donosi posebnu draž. To su Manuel Nojer, David Alaba, Žerom Boateng, Tomas Miler, Arjen Roben i Frank Riberi, koji možda više nisu na pređašnjem niovou, a i svi su bili žestoko kritikovani od strane javnosti poslednjih meseci.

I generalno, deluje da je Bajernovo dovođenje pojačanja stagniralo od odlaska Pepa Gvardiole 2016. godine. Ipak, iza Katalonca je ostao suvi kvalitet, pa se tako Klop otvoreno divi Tijagu Alkantari, dokDžošuu Kimiha smatra top klasom i univerzalcem retkog talenta. Takođe, talenat Hamesa Rodrigeza ne sme se nikako potceniti, dok je Klopov stari znanac Robert Levandovski i dalje jedan od vodećih evropskih golgetera. Tu je i Leon Gorecka, zemljak za kojim je menadžer Liverpula žudio godinama, pre nego što je ovaj izabrao Bajern prošlog leta.

Liverpul još nije igrao takmičarsku utakmicu na Alijanc Areni u Minhenu, mada je na Audi kupu 2017. zabeležio pobedu u utakmici u kojoj je Marko Grujić dao gol. Zato se Klop nada da će njegov tim u predstojećim dvomečima imati energiju i koncentraciju kako bi potvrdio kvalitet, kao što je igrao njegov Dortmund u prošlosti sa Bavarcima.



Jedna od Jirgenovih nezaboravnih pobeda nad Bavarcima bila je ona od 5:2 u finalu Kupa Nemačke 2012. godine, ali je takođe najveće razočaranje usledilo godinu dana kasnije, u Londonu u finalu Lige šampiona kada mu je gol Arjena Robena u finišu utakmice slomio srce. Bilo je to veče u kojem je Borusija delovala kao bolji tim koji može da pobedi, ali se desio kiks u samom finišu.

Taj meč se ispostavio kasnije i kao vrhunac Klopove karijere na Vestfalenu. Bajern mu je pred to finale uzeo i najboljeg fudbalera Marija Gecea i ujedno napravio kasnije šablon za otimačine Levandovskog iHumelsa.

Menadžer Liverpula poredio je Bavarce sa "Kinezima u poslovnom svetu", tvrdeći da uprava šampiona Nemačke "gleda šta rivali rade i kopira ih uz više potrošenog novca", pa mu ne gine vruć doček u revanšu koji se igra u Minhenu.

Ali do tog duela Liverpul mora da preživi i prvu utakmicu na Enfildu, koju će igrati bez svog komandanta odbrane Virdžila van Dajka koji je suspendovan. To će biti i glavni problem za Crvene jer je stameni Holanđanin uneo čvrstinu u defanzivu tima koji se prošle godine dosta mučio pozadi, posebno u revanšu u Rimu.

Takođe, moraće lider Premijer lige dosta da se popravi i u gostima, jer je u grupnoj fazi izgubio sve tri utakmice i postigao samo jedan gol, ali ne treba podsećati ni koliko su moćni Crveni kada igraju na svom Enfildu, posebno u Ligi šampiona. To drugo će biti problem o kojem će morati da brine Bajern, jer i njega očekuje vruća dobrodošlica u Mersisajdu i oko 50.000 grlatih navijača.

U svakom slučaju, ne ginu nam dve strašne utakmice u kojima je Liverpul sigurno favorit. Međutim, dosta će zavisiti od Klopa. On je taj koji mora da pobedi demone prošlosti kako mu se ne bi ponovio Vembli i novo razočaranje. 

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar