Просвјетари РС у Јад Вашему

Већ традиционални, овог пута шести, семинар Свјетског центра сјећања на Холокауст, Јад Вашему (Yад Васхем) из Јерусалима за просвјетне раднике из Републике Српске отворен је јуче уз поздравну ријеч директора Одјељења за Европу, Међународне школе, Ришел Бад-Каплан (Рицхелле Будд Цаплан) и почасног конзула Босне и Херцеговине у Израелу Александра Николића.

Република Српска 17.12.2018 | 12:12
Просвјетари РС у Јад Вашему
Семинар похађа 18 учесника, међу којима највише наставника историје и српског језика.

Испред Одјељења за истраживање, документовање и меморијализацију Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица присутан је Душан Павловић, који руководи Координационим тимом за успостављање и очување културе памћења у Републици Српској, а испред Одјељења за предшколско васпитање, основно образовање и опште средње образовање Републичког педагошког завода начелник др Нина Нинковић.

Основни циљ семинара је да професори и наставници усвоје методологије изучавања Холокауста, док исте представљају потенцијал примјене на додатне категорије из дјелокруга.



Током шестодневног подучавања учесници ће имати прилике да одслушају предавања историјског и образовно-концептуалног садржаја, међу којима и др Микаел Шаинкман-а (Микаел Схаинкман) са тел-авивског универзитета, учествују у радионицама, обиђу све категорије музејског комплекса те саслушају свједочанства преживјелих. Семинаром руководи Леа Миха (Леа Мицха).   

Од 2012. године на овим семинарима је до сада учествовало 70 просвјетних радника из Републике Српске.

На крају првог дана семинара, његовим учесницима је приређена презентација академског секретара Бар-Илан, државног, универзитета, Др Рахел Леви-Друмер (Рацхел С. Левy-Друммер). Поред самог универзитета и могућности сарадње, Леви-Друмер је представила и пројекат ревитализације јеврејског гробља у Битољу, која је попримила карактер кооперације од Њемачке, преко земаља региона до Израела.   

БН ТВ

   

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Сњешко

17.12.2018 11:18

Предах уз једну нормалну вијест.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељацкаполитика

17.12.2018 17:36

Просветари из Јада Насег у Јад Васему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

днс секта

17.12.2018 20:33

Бивши министар из днс што споро говори је пробао уновчити Јасеновац срам га и стид било љига највећа нек су га смјенили.

ОДГОВОРИТЕ