Prosvjetari RS u Jad Vašemu

Već tradicionalni, ovog puta šesti, seminar Svjetskog centra sjećanja na Holokaust, Jad Vašemu (Yad Vashem) iz Jerusalima za prosvjetne radnike iz Republike Srpske otvoren je juče uz pozdravnu riječ direktora Odjeljenja za Evropu, Međunarodne škole, Rišel Bad-Kaplan (Richelle Budd Caplan) i počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Izraelu Aleksandra Nikolića.

Republika Srpska 17.12.2018 | 12:12
Prosvjetari RS u Jad Vašemu
Seminar pohađa 18 učesnika, među kojima najviše nastavnika istorije i srpskog jezika.

Ispred Odjeljenja za istraživanje, dokumentovanje i memorijalizaciju Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica prisutan je Dušan Pavlović, koji rukovodi Koordinacionim timom za uspostavljanje i očuvanje kulture pamćenja u Republici Srpskoj, a ispred Odjeljenja za predškolsko vaspitanje, osnovno obrazovanje i opšte srednje obrazovanje Republičkog pedagoškog zavoda načelnik dr Nina Ninković.

Osnovni cilj seminara je da profesori i nastavnici usvoje metodologije izučavanja Holokausta, dok iste predstavljaju potencijal primjene na dodatne kategorije iz djelokruga.



Tokom šestodnevnog podučavanja učesnici će imati prilike da odslušaju predavanja istorijskog i obrazovno-konceptualnog sadržaja, među kojima i dr Mikael Šainkman-a (Mikael Shainkman) sa tel-avivskog univerziteta, učestvuju u radionicama, obiđu sve kategorije muzejskog kompleksa te saslušaju svjedočanstva preživjelih. Seminarom rukovodi Lea Miha (Lea Micha).   

Od 2012. godine na ovim seminarima je do sada učestvovalo 70 prosvjetnih radnika iz Republike Srpske.

Na kraju prvog dana seminara, njegovim učesnicima je priređena prezentacija akademskog sekretara Bar-Ilan, državnog, univerziteta, Dr Rahel Levi-Drumer (Rachel S. Levy-Drummer). Pored samog univerziteta i mogućnosti saradnje, Levi-Drumer je predstavila i projekat revitalizacije jevrejskog groblja u Bitolju, koja je poprimila karakter kooperacije od Njemačke, preko zemalja regiona do Izraela.   

BN TV

   

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Сњешко

17.12.2018 11:18

Предах уз једну нормалну вијест.

ODGOVORITE
Name

Seljackapolitika

17.12.2018 17:36

Prosvetari iz Jada Naseg u Jad Vasemu.

ODGOVORITE
Name

dns sekta

17.12.2018 20:33

Bivši ministar iz dns što sporo govori je probao unovčiti Jasenovac sram ga i stid bilo ljiga najveća nek su ga smjenili.

ODGOVORITE