Де Лихт је "Златни дјечак" 2018. године

Дефанзивац Ајакса Матијас де Лихт добио је награду "Златни дечак" за најбољег младог фудбалера Европе у 2018. у традиционалном избору италијанског Тутоспорта.  

Фудбал 17.12.2018 | 18:45
Де Лихт је "Златни дјечак" 2018. године
Златни дечко први пут дефанзивац: Де Лихт најбољи млади играч за 2018. годину. Тутоспорт прогласио победника.

Деветнаестогодишњи капитен великана из Амстердама постао је први одбрамбени играч који је добио признање започето 2003. године.

Де Лихт је изабран у ужој конкуренцији доскорашњег саиграча Џастина Клајверта (Рома), Трента Александер-Арнолда (Ливерпул) и нападача Винисијуса Жуниора (Реал Мадрид) и Патрика Кутронеа (Милан).

Он је тако наследио прошлогодишњег лауреата и звезде Пари Сен Жермена Килијана Мбапеа. 

Де Лихт се процењује на минимум 60 милиона евра и до лета скоро сигурно напушта Ајакс, јер се за њега интересују Јувентус, Барселона, Бајерн и Пари Сен Жермен. 

Признање "Златни дечак" "гарантује" трофејну каријеру (изузетак је само бивши везиста Порта и Манчестер Јунајтеда Андерсон) јер су је раније добијали звезде попут Вејна Рунија, Лионела Месија, Серхија Агуера, Иска Аларкона, Пола Погбе...



Бирао је међународни жири састављен од новинара. И изабрао Матијса де Лихта, овогодишњег лауреате престижне Тутоспортове награде Златни дечко, која се већ традиционално уручује најбољем У21 играчу Европе у календарској години.

Де Лихт је тако постао први дефанзивац коме је припала ласкава титула, пошто је у финалу иза себе оставио Роминог Џастина Клајверта, Ливерпуловог Трента Александер-Арнолда, Реаловог Винисијуса Жуниора и нападача Милана Патрика Кутронеа.

На списку кандидата за ову годину био је и Дејан Јовељић из Црвене звезде.

Ако ћемо реално, највећу конкуренцију Де Лихт је изгубио још приликом објављивања најужег круга од петорице номинованих. Тада је отпао прошлогодишњи добитиник Килијан Мбапе, шампион света са Француском и момак који је без сваке сумње имао најбољу годину иза себе. Међутим, очигледно да је Тутоспортов жири проценио да је Мбапе још прошлог децембра прерастао вршњаке, иако је по годишту могао да уђе у избор.

Није да Де Лихт нема чиме да се похвали. Са 19 година он је већ капитен Ајакса, има и 13 утакмица у дресу сениорске репрезентације Холандије, а радо би га узели сви највећи клубови света. Најчешће се као његова следећа дестинација помиње Барселон, мада су у оптицају и имена Јувентуса, Бајерна и Пари Сен Жермена.  Сигурно је смао да му је цена већ сада премашила суму од 60.000.000 евра.

За први тим Ајакса дебитовао је као 17-годишњак, исто му је лета било и кад је биран у идеалних 11 Лиге Европе, најмлађи је учесник једног европског финала (Манчестер јунајтед - Ајакс 2017)...

“Веома сам срећан и веома поносан. Посебно кад видиш ко је све пре мене освајао ову награду”, рекао је Де Лихт, коме ће признање свечано бити уручено вечерас у Торину.

А кад је већ Матијс поменуо

Досадашњи победници:

2003 – Рафаел ван дер Варт (Ајакс)
2004 – Вејн Руни (Манчестер јунајтед)
2005 – Лионел Меси (Барселона)
2006 – Сеск Фабрегас (Арсенал)
2007 – Серхио Агуеро (Атлетико Мадрид)
2008 – Андерсон (Манчестер јунајтед)
2009 – Алешандре Пато (Милан)
2010 – Марио Балотели (Манчестер Сити)
2011 – Марио Геце (Борусија Дортмунд)
2012 – Иско (Малага)
2013 – Пол Погба (Јувентус)
2014 – Рахим Стерлинг (Ливерпул)
2015 - Антони Марсијал (Манчестер јунајтед)
2016  - Ренато Санчес (Бајерн Минхен)
2017 -  Килијан Мбапе (Монако/ПСЖ)
2018 – Матијс де Лихт (Ајакс)

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар