De Liht je "Zlatni dječak" 2018. godine

Defanzivac Ajaksa Matijas de Liht dobio je nagradu "Zlatni dečak" za najboljeg mladog fudbalera Evrope u 2018. u tradicionalnom izboru italijanskog Tutosporta.  

Fudbal 17.12.2018 | 18:45
De Liht je "Zlatni dječak" 2018. godine
Zlatni dečko prvi put defanzivac: De Liht najbolji mladi igrač za 2018. godinu. Tutosport proglasio pobednika.

Devetnaestogodišnji kapiten velikana iz Amsterdama postao je prvi odbrambeni igrač koji je dobio priznanje započeto 2003. godine.

De Liht je izabran u užoj konkurenciji doskorašnjeg saigrača Džastina Klajverta (Roma), Trenta Aleksander-Arnolda (Liverpul) i napadača Vinisijusa Žuniora (Real Madrid) i Patrika Kutronea (Milan).

On je tako nasledio prošlogodišnjeg laureata i zvezde Pari Sen Žermena Kilijana Mbapea. 

De Liht se procenjuje na minimum 60 miliona evra i do leta skoro sigurno napušta Ajaks, jer se za njega interesuju Juventus, Barselona, Bajern i Pari Sen Žermen. 

Priznanje "Zlatni dečak" "garantuje" trofejnu karijeru (izuzetak je samo bivši vezista Porta i Mančester Junajteda Anderson) jer su je ranije dobijali zvezde poput Vejna Runija, Lionela Mesija, Serhija Aguera, Iska Alarkona, Pola Pogbe...



Birao je međunarodni žiri sastavljen od novinara. I izabrao Matijsa de Lihta, ovogodišnjeg laureate prestižne Tutosportove nagrade Zlatni dečko, koja se već tradicionalno uručuje najboljem U21 igraču Evrope u kalendarskoj godini.

De Liht je tako postao prvi defanzivac kome je pripala laskava titula, pošto je u finalu iza sebe ostavio Rominog Džastina Klajverta, Liverpulovog Trenta Aleksander-Arnolda, Realovog Vinisijusa Žuniora i napadača Milana Patrika Kutronea.

Na spisku kandidata za ovu godinu bio je i Dejan Joveljić iz Crvene zvezde.

Ako ćemo realno, najveću konkurenciju De Liht je izgubio još prilikom objavljivanja najužeg kruga od petorice nominovanih. Tada je otpao prošlogodišnji dobitinik Kilijan Mbape, šampion sveta sa Francuskom i momak koji je bez svake sumnje imao najbolju godinu iza sebe. Međutim, očigledno da je Tutosportov žiri procenio da je Mbape još prošlog decembra prerastao vršnjake, iako je po godištu mogao da uđe u izbor.

Nije da De Liht nema čime da se pohvali. Sa 19 godina on je već kapiten Ajaksa, ima i 13 utakmica u dresu seniorske reprezentacije Holandije, a rado bi ga uzeli svi najveći klubovi sveta. Najčešće se kao njegova sledeća destinacija pominje Barselon, mada su u opticaju i imena Juventusa, Bajerna i Pari Sen Žermena.  Sigurno je smao da mu je cena već sada premašila sumu od 60.000.000 evra.

Za prvi tim Ajaksa debitovao je kao 17-godišnjak, isto mu je leta bilo i kad je biran u idealnih 11 Lige Evrope, najmlađi je učesnik jednog evropskog finala (Mančester junajted - Ajaks 2017)...

“Veoma sam srećan i veoma ponosan. Posebno kad vidiš ko je sve pre mene osvajao ovu nagradu”, rekao je De Liht, kome će priznanje svečano biti uručeno večeras u Torinu.

A kad je već Matijs pomenuo

Dosadašnji pobednici:

2003 – Rafael van der Vart (Ajaks)
2004 – Vejn Runi (Mančester junajted)
2005 – Lionel Mesi (Barselona)
2006 – Sesk Fabregas (Arsenal)
2007 – Serhio Aguero (Atletiko Madrid)
2008 – Anderson (Mančester junajted)
2009 – Alešandre Pato (Milan)
2010 – Mario Baloteli (Mančester Siti)
2011 – Mario Gece (Borusija Dortmund)
2012 – Isko (Malaga)
2013 – Pol Pogba (Juventus)
2014 – Rahim Sterling (Liverpul)
2015 - Antoni Marsijal (Mančester junajted)
2016  - Renato Sančes (Bajern Minhen)
2017 -  Kilijan Mbape (Monako/PSŽ)
2018 – Matijs de Liht (Ajaks)

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar