Церар тражи већи ангажман Америке

Министар спољних послова Словеније Миро Церар позвао је САД да повећају своје присуство у Европи.

Свијет 17.12.2018 | 07:41
Церар тражи већи ангажман Америке
Церар је истакао да је то неопходно јер се предвиђа да ће, у супротном, велики број земаља Балкана и Источне Европе политички и економски окренути Пекингу и Москви.

Он је то казао у интервјуу за амерички "Вашингтон пост" истичући да ће се то догодити ако Вашингтон не "учини видљивијим своје лидерство" у Европи. 

"Ако руски или кинески интереси преовладају, изгубићемо регион", казао је Церар у интервјуу за амерички лист. 

Церар је прошле недеље боравио у посети Америци где се састао са тамошњим званичницима, а у интервјуу за амерички лист позвао их је да повећају своје присуство у Европи, наводи словеначка агенција СТА. 

"Није довољно имати само добру економску сарадњу. Кажем вам, Кинези долазе у Европу. Као премијер, пет пута сам се састао са кинеским премијером Ли Кећангом и разговарао о политичким односима и економији", казао је Церар за амерички лист. 

Он је истакао да Кина нуди изградњу инфраструктуре брзо и по јефтиној цени што државе гура у дуг, али је сувише привлачно да би одбили. 

"Тако да мислим да би било врло добро ако би наши пријатељи и савезници у САД били присутнији у региону", нагласио је он.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Цмерар

17.12.2018 08:03

Тај Цмерар нека брине за своју мини државу ин нека се не уплиће у друге државе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими53

17.12.2018 10:58

Теско нама ако Амери буду бринули о насем бољитку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пез разума

17.12.2018 11:41

Јестели продали Кинезима горење ?? Само супља прица за Америцке цитаоце

ОДГОВОРИТЕ
Name

зуx

17.12.2018 16:23

Полтрони...изадјес јавно и фаворизујес одредјене нације, а друге сатанизујес...демократија као...злоцинци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бали Бакиц

17.12.2018 17:27

Сви ви само паметујете и политизирате па идите у Русију тразити посла мало сутра сви бјезимо на запад Њемацка Аустрија па и УСА неки од прицце и национализма се незиви!

Name

За балију бакића

17.12.2018 18:12

Само ти бјежи и поведи све своје са собом. Сретан пут. Што вас мање то боље.

Name

бали безе

17.12.2018 20:54

Ја не зелим нигдје, зелим имати нормалне односе са свима, и да ме нико не условљава да бирам страну, јер имам довољно година да разликујем добро и зло...Русија и Кина нису колонијалисти и свјетски харачи руда и енергената, па самим тим не могу ни парирати по стандарду западним отимачима...Обама је у своја два мандата побио 8 милиона муслимана сиром свјета ради економског просперитета УСА, ал ваљда је то постало нормално...

ОДГОВОРИТЕ