Cerar traži veći angažman Amerike

Ministar spoljnih poslova Slovenije Miro Cerar pozvao je SAD da povećaju svoje prisustvo u Evropi.

Svijet 17.12.2018 | 07:41
Cerar traži veći angažman Amerike
Cerar je istakao da je to neophodno jer se predviđa da će, u suprotnom, veliki broj zemalja Balkana i Istočne Evrope politički i ekonomski okrenuti Pekingu i Moskvi.

On je to kazao u intervjuu za američki "Vašington post" ističući da će se to dogoditi ako Vašington ne "učini vidljivijim svoje liderstvo" u Evropi. 

"Ako ruski ili kineski interesi preovladaju, izgubićemo region", kazao je Cerar u intervjuu za američki list. 

Cerar je prošle nedelje boravio u poseti Americi gde se sastao sa tamošnjim zvaničnicima, a u intervjuu za američki list pozvao ih je da povećaju svoje prisustvo u Evropi, navodi slovenačka agencija STA. 

"Nije dovoljno imati samo dobru ekonomsku saradnju. Kažem vam, Kinezi dolaze u Evropu. Kao premijer, pet puta sam se sastao sa kineskim premijerom Li Kećangom i razgovarao o političkim odnosima i ekonomiji", kazao je Cerar za američki list. 

On je istakao da Kina nudi izgradnju infrastrukture brzo i po jeftinoj ceni što države gura u dug, ali je suviše privlačno da bi odbili. 

"Tako da mislim da bi bilo vrlo dobro ako bi naši prijatelji i saveznici u SAD bili prisutniji u regionu", naglasio je on.

(Tanjug)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Cmerar

17.12.2018 08:03

Taj Cmerar neka brine za svoju mini državu in neka se ne upliće u druge države.

ODGOVORITE
Name

mimi53

17.12.2018 10:58

Tesko nama ako Ameri budu brinuli o nasem boljitku.

ODGOVORITE
Name

Pez razuma

17.12.2018 11:41

Jesteli prodali Kinezima gorenje ?? Samo suplja prica za Americke citaoce

ODGOVORITE
Name

zux

17.12.2018 16:23

Poltroni...izadjes javno i favorizujes odredjene nacije, a druge satanizujes...demokratija kao...zlocinci!

ODGOVORITE
Name

Bali Bakic

17.12.2018 17:27

Svi vi samo pametujete i politizirate pa idite u Rusiju traziti posla malo sutra svi bjezimo na zapad Njemacka Austrija pa i USA neki od pricce i nacionalizma se nezivi!

Name

Za baliju bakića

17.12.2018 18:12

Samo ti bježi i povedi sve svoje sa sobom. Sretan put. Što vas manje to bolje.

Name

bali beze

17.12.2018 20:54

Ja ne zelim nigdje, zelim imati normalne odnose sa svima, i da me niko ne uslovljava da biram stranu, jer imam dovoljno godina da razlikujem dobro i zlo...Rusija i Kina nisu kolonijalisti i svjetski harači ruda i energenata, pa samim tim ne mogu ni parirati po standardu zapadnim otimačima...Obama je u svoja dva mandata pobio 8 miliona muslimana sirom svjeta radi ekonomskog prosperiteta USA, al valjda je to postalo normalno...

ODGOVORITE