Побједа по снијегу, за миран зимски сан Звезде!

Звезда у "зимској идили" на Бановом брду оверила јесењу титулу! Фудбалери Црвене звезде савладали су Чукарички на гостовању са 2:1 у последњем мечу јесењег дела Суперлиге.  Временски услови су били тешки за игру, али је традиција од по три гола на мечу када играју Звезда и Чукарички - настављена и када је терен "залеђен". Звезда је освојила 59 од могућа 63 бода ове јесени. . .  Бен и Боаћи са леденог Брда послали Звезду на миран зимски сан! Црвена звезда ставила тачку на полусезону без пораза!

Фудбал 17.12.2018 | 10:00
Побједа по снијегу, за миран зимски сан Звезде!
Звезда је славила у мечу који је више пута померан због лоших временских услова, који је одигран по солидно, али не савршено очишћеном терену на Бановом брду.

Фудбалери и навијачи су пре меча заједничким снагама помогли да се терен очисти како би се дуел одиграо у превиђеном року и не би морао да буде додатно одложен.

Утакмица је почела нападима Звезде, али ништа конкретно, сем два солидна шута Ебисилија и Симића, нисмо видели све до 24. минута. Тада је Бен проиграо Боаћија, којег је Пушкарић случајно закачио по нози и оборио на снег унутар казненог простора своје екипе. 

За Звезду је досуђен пена, који је реализовано Ел Фарду Бен својим десетим поготком ове сезоне у свим такмичењима. 

Славље актуелног шампиона Србије није дуго трајало. Чукарички је свом снагом кренуо у напад после капитулације, а то им се и исплатило. Лука Стојановић је пажљиво посматрао напад своје екипе и искористио своју добру позицији како би матирао Милана Борјана. 

Два гола за четири минута нису била довољна, а Боаћи је својом игром и изнуђеним једанаестерцем заслужио да се упише у листу стрелаца. Он је то урадио у 30. минуту када је Стевановићу протурио лопту кроз ноге. 

Од тог тренутка, па све до краја првог полувремена виђена је нешто смиренија игра са обе стране без већих прилика.

На старту другог полувремена није било ништа мање занимљиво него у првом. Већ на самом старту, у 48. минуту, фаулиран је Ебисилио и досуђен је нови пенал за црвено-беле.

Лопту је на белу тачку наместио опет Бен, али је његов ударац, овога пута, зауставио голман Чуке Стевановић. Због фаула над Ебисилиом Копитовић је зарадио жути картон, његов други, па је од тог тренутка домаћин остао са играчем мање на терену.

Од тренутка у којем су црвено-бели остали са играчем више имали су тоталну доминацију на терену. Чукарички није створио ниједну прилику до краја меча, а шансе су се ређале на половини домаћина. Ипак, нажалост по шампиона Србије, није било довољно конкретних прилика да се по трећи пут матира Стевановић.

У последњих 20ак минута црвено-бели су пре свега били опрезни, не би ли случајно допустили домаћину да створи прилику, али се мора истаћи да су пропустили и неколико прилика да повисе своју предност и мирније уђу у завршницу.

Почетак пролећног дела Суперлиге заказан је за фебруар, а до тада сви учесници српског првенства иду на паузу. Црвено-бели на паузу иду са првог места, док је Чукарички четврти, одмах иза трећепласираног Партизана.

Црвена звезда се тријумфом "исписала" из 2018. године! 

Дуг први део сезоне, који је за екипу Владана Милојевића у такмичарском смислу почео још у јулу, завршен је на Бановом брду победом над Чукаричким, тако да ће црвено-бели пролеће у Суперлиги дочекати са одличним капиталом - 59 од могућа 63 бода. 

У 21. одиграном колу, само су другопласирани Раднички и трећепласирани Партизан ремизирали са Црвеном звездом, док је четвртопласирани Чукарички претрпео и други пораз. 

Све је стало у период од 360 секунди - од 24. до 30. минута - када су Ел-Фарду Бен из пенала и Ричмонд Боаћи постигли голове за Звезду, а Лука Стојановић за Чукарички, док је Звезда могла и до трећег поготка на мечу, међутим нападач са Коморских Острва је други пут био непрецизан са "креча". 

Тада је Чукарички остао и са десеторицом, а по снежном терену на Бановом брду, и на температури пет степени испод нуле, преокрет је био још тежи:

ЧУКАРИЧКИ - ЗВЕЗДА 1:2 (1:2)

Црвено-бели су боље "ушли" у меч и ређале су се шансе за Дегенека, Симића и Боаћија, да би после дуела нападача из Гане и Пушкарића - Лазар Лукић показао на "белу тачку". 

Ел-Фарду Бен је преузео одгворност и у 24. минуту постигао десети гол у Суперлиги ове сезоне, међутим већ после само три минута - изједначење Чукаричког, после њихове најбоље акције на мечу по десној страни. Сарадњу Овусуа и Стевановића је у гол претворио Лука Стојановић, но ни радост "белих" није дуго потрајала. 

Трећи гол у само шест минута био је дело Ричмонда Боаћија после сјајног продора Ненада Крстичића, који је пре старта Бориса Копитовића (жути картон), успео да дотури лопту свом нападачу који је кроз ноге савладао Стевановића. 

ЗАШТО ЈЕ КРСТИЧИЋ ЗАМЕЊЕН?

Страховало се од повреда по залеђеном терену, а из игре је на полувремену изашао Ненад Крстичић који је храмљао после гола Ричмонда Боаћија. Закачио га је Копитовић по нози, за шта је кажњен картоном, али је јасно било да је повремени репрезентативац Србије добио ударац. Уместо њега је ушао Душан Јованчић, вероватно и превентивно.

Ушло се у мирнији период и готово двадесетак минута нисмо видели шансу - све до 48. и новог пенала за Звезду.

Борис Копитовић је руком одгурнуо Лоренца Ебисилија, а Лазар Лукић је уз најстрожу казну - показао и други жути, односно црвени репрезентативцу Црне Горе. Показало се да је најтеже на истом мечу два пута дати гол из пенала, па је овога пута Стевановић "прочитао" Бена. 

Звезда је свесно успорила темпо, нападала је без журбе, док Чукарички сем неколико продора Овусуа није више забринуо Владана Милојевића. 



Црвена звезда одлази непоражена на зимски одмор. Са 19 победа и само два ремија, шампион је протутњао кроз први део Суперлиге и хита ка новој титули у 2019. години. Последња жртва екипе Владана Милојевића је био Чукарички на Бановом брду. Звезда је славила 2:1 головима Бена и Боаћија, могла и убедљивије, али је на крају рутински одрадила посао. За миран зимски сан, плус 12 у односу на другопласирани Раднички и плус 15 у односу на највећег ривала Партизан. Тешко да је могла боља полусезона од ове. Поготово с обзиром на изазове у Европи којима је Звезда била изложена.

Меч је одигран по залеђеном терену и тешким условима, тако да је фудбал који смо вечерас видели надмашио сва очекивања с обзиром на ситуацију. Поготово прво полувреме. У другом је Звезда имала играча више, вођство и рутински чувала предност.

Звезда је кренула агресивно од старта надајући се што скоријем вођству како би утакмицу окренула на своју воденицу због услова који би се погоршавали како меч буде одмицао. Симић је пропустио сјајну шансу после докторског паса Ненада Крстичића који је био најбољи играч првог полувремена. Чукарички је чекао шансу из контри и водио рачуна о свом голу. Скоро да није запретио...

А онда лудих шест минута средином првог полувремена који су подигли температуру на залеђеном терену. Прво је Звезда повела голом са беле тачке. Бен је био сигуран, а пре тога је Пушкарићсрушио Боаћија. Улетео је искусни дефанзивац у Звездиног нападача и натерао Лукића да покаже на белу тачку. Боаћи се лукавим кретањем убацио у путању Пушкаричу који је је био неопрезан и скривио пенал. Целој ситуацији је претходила велика грешка Доцића који је изгубио лопту на 20 метара од гола...

Звезда је заслужено повела, али се није дуго радовала. Расположени Овусу је потезом утакмице лансирао Стевановића по десном боку, а овај вратио идеалну повратну на пенал за ЛукуСтојановића који није могао да промаши шансу бољу од пенала. Иначе је Овусу оставио јако добар утисак и био највећа претња Звездиној одбрани. Имао је неколико одличних продора током утакмице, стављао на муке Звездину одбрану и наговестио да је пред њим лепа будућност.

Управо је Овусу имао после изједначења шансу и за вођство, али је гађао право у Борјана, а казна је стигла јако брзо. Још једна мајсторија ненада Крстичића!

Звездин пословођа је одузео лопту на центру игралишта, потом по јако тешком терену успео да истрчи контру до казненог простора Чуке и да као на тацни послужи Боаћија који је погодио кроз ноге до тада одличног Стевановича. Гол иде Боаћију на конто и значиће му с обзиром на форму у којој се налази, али Крстичић је још једном показао колико је добар играч и битан за Звездину игру. Том приликом му је Копитовић жестоко уклизао и повредио га због чега је искусни везиста замењен на полувремену. Да Боаћи није погодио, вероватно би то био нови пенал. Лукић је паметно пустио предност, а Копитовићу накнадно показао жути картон.

После тих лудих шест минута, темпо се смирио, а и играче је мало стигао умор од играња по тешком терену. Звезда је контролисала ситуацију, али је и Чукарички преко Овусуа наговештавао опасност пред голом Борјана.

Чим је кренуло друго полувреме, утакмица је преломљена. Сјајним пасом је Боаћи избацио Ебисилијау стопостотну шансу, а Холанђанин је пао после дуела са Копитовићем. Лукић је одмах показао на белу тачку, али овога пута је било престрого. Копитовићева рука је била на Ебесилијовој, али није било повлачења и довољно интензитета за најстрожу казну. А поготово за други жути и искључење Коптиовића. Ебисилио је „лепо пао“ и тиме погурао Лукића да покаже на белу тачку. Ипак, фудбалска правда је задовољена, пошто је Стевановић овога пута прочитао Бена и одбранио му ударац са 11 метара. Пенал није коштао Чуку примљеног гола, али јесте играча мање, што је ненадокнадив хендикеп у ситуацији када јури гол заостатка против тима као што је Звезда.

Звезда је преискусна и прејака екипа да би у тако комфорној ситуацији дозволила ривалу да јој створи проблеме. Црвено-бели су рутински до краја котнролисали ситуацију, нису дозволили никакве компликације, стрпљиво су чекали шансу за трећи гол, али га нису дочекали. Нити су имали неке праве шансе за њега. ИИпак, ово вечерас заиста нису били ни моменат, ни амбијент за надигравање. Једино су битни бодови.

Не може ни Чукарички да буде незадовољан утиском који је оставио. Са игачем мање у другом полувремену је добро парирао шампиону. Имао је Овусу јој један сјајан продор, али је остао без снаге у завршници, запретио је и Доцић...

Могла је Звезда убедљивије да слави, али чини се да је једва чекала да приведе меч крају и стави тачку на сјајну полусезону у којој је била доминантна на домаћој сцени и једно од највећих изненађења на европској. Звезда је ове сезоне надмашила учинак из прошле полусезоне. Тада су црвено-бели отишли на одмор са скором од 19 победа, три ремија и једним поразом. Сада у нову годину улазе са 19 победа и само два ремија. Близу перфекције...

Сада следе одмор, неке битне одлуке у прелазном року и припреме за други део сезоне који почиње 16. фебруара дуелом са Војводином на Маракани. А онда још осам мечева пред дељење бодова и плеј-оф. Зимска залиха је велика...

ЧУКАРИЧКИ - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 1:2 (1:2)
/Стојановић 28 - Бен 24 пенал, Боаћи 30/

Стадион: Чукаричког. Гледалаца: Судија: Лазар Лукић

ЧУКАРИЧКИ: Н. Стевановић – Копитовић, Пушкарић, Шапић - М. Стевановић, Доцић, Ђорђевић (од 83. Видосављевић), Стојановић (од 78. Тедић), Богосавац - Тедић, Мудрински

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Борјан – Стојковић, Савић, Дегенек, Гобељић – Јовичић, Крстичић (од 46. Јованчић) – Бен, Ебесилио (од 82. Чаушић), Симић (од 91. Јевтовић) – Боаћи

Резултати 21. кола:

петак

Партизан - Мачва 0:0

субота

Радник – Бачка 3:2 (2:1)
/Златановић 10, Стојановић пен 38, Даноски 51 - Мићић 15, Грабеж 70/

недеља

Спартак – Вождовац 3:2 (0:2)
/Обрадовић 62, Торбица 77, Ћаласан 90+5п - Луковић 28, Зличић 42/

Војводина – Пролетер 0:0

Чукарички – Црвена звезда 1:2 (1:2)
/Стојановић 27 - Бен 24п, Боаћи 30/

игра се у понедељак:

Земун – Динамо (13.00)
Младост – Рад (15.00)
Напредак – Раднички Ниш (15.00)

Табела: Црвена звезда 59, Раднички (-1) 47, Партизан 44, Чукарички 39, Напредак (-1) 33, Младост (-1) 32, Пролетер 28, Војводина 28, Радник 28, Мачва 22, Вождовац 19, Спартак 19, Бачка 18, Земун (-1) 15, Рад (-1) 15, Динамо (-1) 7.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар