Pobjeda po snijegu, za miran zimski san Zvezde!

Zvezda u "zimskoj idili" na Banovom brdu overila jesenju titulu! Fudbaleri Crvene zvezde savladali su Čukarički na gostovanju sa 2:1 u poslednjem meču jesenjeg dela Superlige.  Vremenski uslovi su bili teški za igru, ali je tradicija od po tri gola na meču kada igraju Zvezda i Čukarički - nastavljena i kada je teren "zaleđen". Zvezda je osvojila 59 od moguća 63 boda ove jeseni. . .  Ben i Boaći sa ledenog Brda poslali Zvezdu na miran zimski san! Crvena zvezda stavila tačku na polusezonu bez poraza!

Fudbal 17.12.2018 | 10:00
Pobjeda po snijegu, za miran zimski san Zvezde!
Zvezda je slavila u meču koji je više puta pomeran zbog loših vremenskih uslova, koji je odigran po solidno, ali ne savršeno očišćenom terenu na Banovom brdu.

Fudbaleri i navijači su pre meča zajedničkim snagama pomogli da se teren očisti kako bi se duel odigrao u previđenom roku i ne bi morao da bude dodatno odložen.

Utakmica je počela napadima Zvezde, ali ništa konkretno, sem dva solidna šuta Ebisilija i Simića, nismo videli sve do 24. minuta. Tada je Ben proigrao Boaćija, kojeg je Puškarić slučajno zakačio po nozi i oborio na sneg unutar kaznenog prostora svoje ekipe. 

Za Zvezdu je dosuđen pena, koji je realizovano El Fardu Ben svojim desetim pogotkom ove sezone u svim takmičenjima. 

Slavlje aktuelnog šampiona Srbije nije dugo trajalo. Čukarički je svom snagom krenuo u napad posle kapitulacije, a to im se i isplatilo. Luka Stojanović je pažljivo posmatrao napad svoje ekipe i iskoristio svoju dobru poziciji kako bi matirao Milana Borjana. 

Dva gola za četiri minuta nisu bila dovoljna, a Boaći je svojom igrom i iznuđenim jedanaestercem zaslužio da se upiše u listu strelaca. On je to uradio u 30. minutu kada je Stevanoviću proturio loptu kroz noge. 

Od tog trenutka, pa sve do kraja prvog poluvremena viđena je nešto smirenija igra sa obe strane bez većih prilika.

Na startu drugog poluvremena nije bilo ništa manje zanimljivo nego u prvom. Već na samom startu, u 48. minutu, fauliran je Ebisilio i dosuđen je novi penal za crveno-bele.

Loptu je na belu tačku namestio opet Ben, ali je njegov udarac, ovoga puta, zaustavio golman Čuke Stevanović. Zbog faula nad Ebisiliom Kopitović je zaradio žuti karton, njegov drugi, pa je od tog trenutka domaćin ostao sa igračem manje na terenu.

Od trenutka u kojem su crveno-beli ostali sa igračem više imali su totalnu dominaciju na terenu. Čukarički nije stvorio nijednu priliku do kraja meča, a šanse su se ređale na polovini domaćina. Ipak, nažalost po šampiona Srbije, nije bilo dovoljno konkretnih prilika da se po treći put matira Stevanović.

U poslednjih 20ak minuta crveno-beli su pre svega bili oprezni, ne bi li slučajno dopustili domaćinu da stvori priliku, ali se mora istaći da su propustili i nekoliko prilika da povise svoju prednost i mirnije uđu u završnicu.

Početak prolećnog dela Superlige zakazan je za februar, a do tada svi učesnici srpskog prvenstva idu na pauzu. Crveno-beli na pauzu idu sa prvog mesta, dok je Čukarički četvrti, odmah iza trećeplasiranog Partizana.

Crvena zvezda se trijumfom "ispisala" iz 2018. godine! 

Dug prvi deo sezone, koji je za ekipu Vladana Milojevića u takmičarskom smislu počeo još u julu, završen je na Banovom brdu pobedom nad Čukaričkim, tako da će crveno-beli proleće u Superligi dočekati sa odličnim kapitalom - 59 od moguća 63 boda. 

U 21. odigranom kolu, samo su drugoplasirani Radnički i trećeplasirani Partizan remizirali sa Crvenom zvezdom, dok je četvrtoplasirani Čukarički pretrpeo i drugi poraz. 

Sve je stalo u period od 360 sekundi - od 24. do 30. minuta - kada su El-Fardu Ben iz penala i Ričmond Boaći postigli golove za Zvezdu, a Luka Stojanović za Čukarički, dok je Zvezda mogla i do trećeg pogotka na meču, međutim napadač sa Komorskih Ostrva je drugi put bio neprecizan sa "kreča". 

Tada je Čukarički ostao i sa desetoricom, a po snežnom terenu na Banovom brdu, i na temperaturi pet stepeni ispod nule, preokret je bio još teži:

ČUKARIČKI - ZVEZDA 1:2 (1:2)

Crveno-beli su bolje "ušli" u meč i ređale su se šanse za Degeneka, Simića i Boaćija, da bi posle duela napadača iz Gane i Puškarića - Lazar Lukić pokazao na "belu tačku". 

El-Fardu Ben je preuzeo odgvornost i u 24. minutu postigao deseti gol u Superligi ove sezone, međutim već posle samo tri minuta - izjednačenje Čukaričkog, posle njihove najbolje akcije na meču po desnoj strani. Saradnju Ovusua i Stevanovića je u gol pretvorio Luka Stojanović, no ni radost "belih" nije dugo potrajala. 

Treći gol u samo šest minuta bio je delo Ričmonda Boaćija posle sjajnog prodora Nenada Krstičića, koji je pre starta Borisa Kopitovića (žuti karton), uspeo da doturi loptu svom napadaču koji je kroz noge savladao Stevanovića. 

ZAŠTO JE KRSTIČIĆ ZAMENJEN?

Strahovalo se od povreda po zaleđenom terenu, a iz igre je na poluvremenu izašao Nenad Krstičić koji je hramljao posle gola Ričmonda Boaćija. Zakačio ga je Kopitović po nozi, za šta je kažnjen kartonom, ali je jasno bilo da je povremeni reprezentativac Srbije dobio udarac. Umesto njega je ušao Dušan Jovančić, verovatno i preventivno.

Ušlo se u mirniji period i gotovo dvadesetak minuta nismo videli šansu - sve do 48. i novog penala za Zvezdu.

Boris Kopitović je rukom odgurnuo Lorenca Ebisilija, a Lazar Lukić je uz najstrožu kaznu - pokazao i drugi žuti, odnosno crveni reprezentativcu Crne Gore. Pokazalo se da je najteže na istom meču dva puta dati gol iz penala, pa je ovoga puta Stevanović "pročitao" Bena. 

Zvezda je svesno usporila tempo, napadala je bez žurbe, dok Čukarički sem nekoliko prodora Ovusua nije više zabrinuo Vladana Milojevića. 



Crvena zvezda odlazi neporažena na zimski odmor. Sa 19 pobeda i samo dva remija, šampion je protutnjao kroz prvi deo Superlige i hita ka novoj tituli u 2019. godini. Poslednja žrtva ekipe Vladana Milojevića je bio Čukarički na Banovom brdu. Zvezda je slavila 2:1 golovima Bena i Boaćija, mogla i ubedljivije, ali je na kraju rutinski odradila posao. Za miran zimski san, plus 12 u odnosu na drugoplasirani Radnički i plus 15 u odnosu na najvećeg rivala Partizan. Teško da je mogla bolja polusezona od ove. Pogotovo s obzirom na izazove u Evropi kojima je Zvezda bila izložena.

Meč je odigran po zaleđenom terenu i teškim uslovima, tako da je fudbal koji smo večeras videli nadmašio sva očekivanja s obzirom na situaciju. Pogotovo prvo poluvreme. U drugom je Zvezda imala igrača više, vođstvo i rutinski čuvala prednost.

Zvezda je krenula agresivno od starta nadajući se što skorijem vođstvu kako bi utakmicu okrenula na svoju vodenicu zbog uslova koji bi se pogoršavali kako meč bude odmicao. Simić je propustio sjajnu šansu posle doktorskog pasa Nenada Krstičića koji je bio najbolji igrač prvog poluvremena. Čukarički je čekao šansu iz kontri i vodio računa o svom golu. Skoro da nije zapretio...

A onda ludih šest minuta sredinom prvog poluvremena koji su podigli temperaturu na zaleđenom terenu. Prvo je Zvezda povela golom sa bele tačke. Ben je bio siguran, a pre toga je Puškarićsrušio Boaćija. Uleteo je iskusni defanzivac u Zvezdinog napadača i naterao Lukića da pokaže na belu tačku. Boaći se lukavim kretanjem ubacio u putanju Puškariču koji je je bio neoprezan i skrivio penal. Celoj situaciji je prethodila velika greška Docića koji je izgubio loptu na 20 metara od gola...

Zvezda je zasluženo povela, ali se nije dugo radovala. Raspoloženi Ovusu je potezom utakmice lansirao Stevanovića po desnom boku, a ovaj vratio idealnu povratnu na penal za LukuStojanovića koji nije mogao da promaši šansu bolju od penala. Inače je Ovusu ostavio jako dobar utisak i bio najveća pretnja Zvezdinoj odbrani. Imao je nekoliko odličnih prodora tokom utakmice, stavljao na muke Zvezdinu odbranu i nagovestio da je pred njim lepa budućnost.

Upravo je Ovusu imao posle izjednačenja šansu i za vođstvo, ali je gađao pravo u Borjana, a kazna je stigla jako brzo. Još jedna majstorija nenada Krstičića!

Zvezdin poslovođa je oduzeo loptu na centru igrališta, potom po jako teškom terenu uspeo da istrči kontru do kaznenog prostora Čuke i da kao na tacni posluži Boaćija koji je pogodio kroz noge do tada odličnog Stevanoviča. Gol ide Boaćiju na konto i značiće mu s obzirom na formu u kojoj se nalazi, ali Krstičić je još jednom pokazao koliko je dobar igrač i bitan za Zvezdinu igru. Tom prilikom mu je Kopitović žestoko uklizao i povredio ga zbog čega je iskusni vezista zamenjen na poluvremenu. Da Boaći nije pogodio, verovatno bi to bio novi penal. Lukić je pametno pustio prednost, a Kopitoviću naknadno pokazao žuti karton.

Posle tih ludih šest minuta, tempo se smirio, a i igrače je malo stigao umor od igranja po teškom terenu. Zvezda je kontrolisala situaciju, ali je i Čukarički preko Ovusua nagoveštavao opasnost pred golom Borjana.

Čim je krenulo drugo poluvreme, utakmica je prelomljena. Sjajnim pasom je Boaći izbacio Ebisilijau stopostotnu šansu, a Holanđanin je pao posle duela sa Kopitovićem. Lukić je odmah pokazao na belu tačku, ali ovoga puta je bilo prestrogo. Kopitovićeva ruka je bila na Ebesilijovoj, ali nije bilo povlačenja i dovoljno intenziteta za najstrožu kaznu. A pogotovo za drugi žuti i isključenje Koptiovića. Ebisilio je „lepo pao“ i time pogurao Lukića da pokaže na belu tačku. Ipak, fudbalska pravda je zadovoljena, pošto je Stevanović ovoga puta pročitao Bena i odbranio mu udarac sa 11 metara. Penal nije koštao Čuku primljenog gola, ali jeste igrača manje, što je nenadoknadiv hendikep u situaciji kada juri gol zaostatka protiv tima kao što je Zvezda.

Zvezda je preiskusna i prejaka ekipa da bi u tako komfornoj situaciji dozvolila rivalu da joj stvori probleme. Crveno-beli su rutinski do kraja kotnrolisali situaciju, nisu dozvolili nikakve komplikacije, strpljivo su čekali šansu za treći gol, ali ga nisu dočekali. Niti su imali neke prave šanse za njega. IIpak, ovo večeras zaista nisu bili ni momenat, ni ambijent za nadigravanje. Jedino su bitni bodovi.

Ne može ni Čukarički da bude nezadovoljan utiskom koji je ostavio. Sa igačem manje u drugom poluvremenu je dobro parirao šampionu. Imao je Ovusu joj jedan sjajan prodor, ali je ostao bez snage u završnici, zapretio je i Docić...

Mogla je Zvezda ubedljivije da slavi, ali čini se da je jedva čekala da privede meč kraju i stavi tačku na sjajnu polusezonu u kojoj je bila dominantna na domaćoj sceni i jedno od najvećih iznenađenja na evropskoj. Zvezda je ove sezone nadmašila učinak iz prošle polusezone. Tada su crveno-beli otišli na odmor sa skorom od 19 pobeda, tri remija i jednim porazom. Sada u novu godinu ulaze sa 19 pobeda i samo dva remija. Blizu perfekcije...

Sada slede odmor, neke bitne odluke u prelaznom roku i pripreme za drugi deo sezone koji počinje 16. februara duelom sa Vojvodinom na Marakani. A onda još osam mečeva pred deljenje bodova i plej-of. Zimska zaliha je velika...

ČUKARIČKI - CRVENA ZVEZDA 1:2 (1:2)
/Stojanović 28 - Ben 24 penal, Boaći 30/

Stadion: Čukaričkog. Gledalaca: Sudija: Lazar Lukić

ČUKARIČKI: N. Stevanović – Kopitović, Puškarić, Šapić - M. Stevanović, Docić, Đorđević (od 83. Vidosavljević), Stojanović (od 78. Tedić), Bogosavac - Tedić, Mudrinski

CRVENA ZVEZDA: Borjan – Stojković, Savić, Degenek, Gobeljić – Jovičić, Krstičić (od 46. Jovančić) – Ben, Ebesilio (od 82. Čaušić), Simić (od 91. Jevtović) – Boaći

Rezultati 21. kola:

petak

Partizan - Mačva 0:0

subota

Radnik – Bačka 3:2 (2:1)
/Zlatanović 10, Stojanović pen 38, Danoski 51 - Mićić 15, Grabež 70/

nedelja

Spartak – Voždovac 3:2 (0:2)
/Obradović 62, Torbica 77, Ćalasan 90+5p - Luković 28, Zličić 42/

Vojvodina – Proleter 0:0

Čukarički – Crvena zvezda 1:2 (1:2)
/Stojanović 27 - Ben 24p, Boaći 30/

igra se u ponedeljak:

Zemun – Dinamo (13.00)
Mladost – Rad (15.00)
Napredak – Radnički Niš (15.00)

Tabela: Crvena zvezda 59, Radnički (-1) 47, Partizan 44, Čukarički 39, Napredak (-1) 33, Mladost (-1) 32, Proleter 28, Vojvodina 28, Radnik 28, Mačva 22, Voždovac 19, Spartak 19, Bačka 18, Zemun (-1) 15, Rad (-1) 15, Dinamo (-1) 7.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar