Најмлађи чувари традиције и обичаја

У Дјечијем вртићу „Наша радост“ из Српца, у коме борави око 150 малишана у пет старосних група, поред бриге о дјеци, њиховом васпитању и образовању, велику пажњу поклањају и његовању народних обичаја и традиције како би се отргли од заборава.

Република Српска 16.12.2018 | 21:50
Најмлађи чувари традиције и обичаја
Научено током године, штићеници и васпитачи ове предшколске установе показали су на традиционалној манифестацији под називом „Приче са тавана мога деде“, која је одушевила препуну салу србачког Дома културе.

Уз пјесме и игру у народним ношњама, малишани су изврели богат програм у коме су представили народне обичаје, као што је традиционално прављење хљеба и вина, обрадјивање земље , организовање забава – игранки и прела. Високим нивоом кореографије и сценографијена оригиналан начин дочаран је дух прошлих времена. Занимљиво је да су заједно са дјецом, обучени у народну ношњу, учествовали и њихови родитељи – плесали, играли и пјевали.



За ову манифестацију, отац мале Андреје Бабић направио је велики млин који је послужио да се и практично покаже како се мљело жито и добија брашно за хљеб.

„Циљ манифестације био је да се дјеца науче одакле су потекла и да цијене и чувају традиционалне вриједности нашег народа. Без обзира на савремен начин живота, неопходно је дјецу упознати како су живјели, радили и чиме су се бавили њихови преци, да не забораве обичаје и коријене“, казала је васпитачица Далиборка Стојић-Грабовац.

Посјетиоци, а посебно родитељи који су учествовали у програму, били су пуни емоција и похвалили велики труд и успјешан рад васпитачица у Дјечијем вртићу „Наша Радост“.



„Вјежбали смо готово мјесец дана. Први пут сам обукао ношњу и са својим сином Марком, који нема ни пет година, играо пред више стотина посјетилаца. То ми је испунило душу и срце, јер сам и сам научио нешто што нисам знао из наше прошлости и обичаја“, каже Марков отац Драган Илић.

Руководилац Дјечијег вртића „Наша радост“ , Дијана Миланковић каже да су малишани ове установе постали неизбјежни учесници готово свих културних манифестација којима се обиљежавају значајни датуми и догадјаји из наше прошлости у Српцу, а неријетко гостују и у сусједним општинама Градишка и Лакташи.

(БН/С.К.)

Коментари / 0

Оставите коментар