Najmlađi čuvari tradicije i običaja

U Dječijem vrtiću „Naša radost“ iz Srpca, u kome boravi oko 150 mališana u pet starosnih grupa, pored brige o djeci, njihovom vaspitanju i obrazovanju, veliku pažnju poklanjaju i njegovanju narodnih običaja i tradicije kako bi se otrgli od zaborava.

Republika Srpska 16.12.2018 | 21:50
Najmlađi čuvari tradicije i običaja
Naučeno tokom godine, štićenici i vaspitači ove predškolske ustanove pokazali su na tradicionalnoj manifestaciji pod nazivom „Priče sa tavana moga dede“, koja je oduševila prepunu salu srbačkog Doma kulture.

Uz pjesme i igru u narodnim nošnjama, mališani su izvreli bogat program u kome su predstavili narodne običaje, kao što je tradicionalno pravljenje hljeba i vina, obradjivanje zemlje , organizovanje zabava – igranki i prela. Visokim nivoom koreografije i scenografijena originalan način dočaran je duh prošlih vremena. Zanimljivo je da su zajedno sa djecom, obučeni u narodnu nošnju, učestvovali i njihovi roditelji – plesali, igrali i pjevali.



Za ovu manifestaciju, otac male Andreje Babić napravio je veliki mlin koji je poslužio da se i praktično pokaže kako se mljelo žito i dobija brašno za hljeb.

„Cilj manifestacije bio je da se djeca nauče odakle su potekla i da cijene i čuvaju tradicionalne vrijednosti našeg naroda. Bez obzira na savremen način života, neophodno je djecu upoznati kako su živjeli, radili i čime su se bavili njihovi preci, da ne zaborave običaje i korijene“, kazala je vaspitačica Daliborka Stojić-Grabovac.

Posjetioci, a posebno roditelji koji su učestvovali u programu, bili su puni emocija i pohvalili veliki trud i uspješan rad vaspitačica u Dječijem vrtiću „Naša Radost“.



„Vježbali smo gotovo mjesec dana. Prvi put sam obukao nošnju i sa svojim sinom Markom, koji nema ni pet godina, igrao pred više stotina posjetilaca. To mi je ispunilo dušu i srce, jer sam i sam naučio nešto što nisam znao iz naše prošlosti i običaja“, kaže Markov otac Dragan Ilić.

Rukovodilac Dječijeg vrtića „Naša radost“ , Dijana Milanković kaže da su mališani ove ustanove postali neizbježni učesnici gotovo svih kulturnih manifestacija kojima se obilježavaju značajni datumi i dogadjaji iz naše prošlosti u Srpcu, a nerijetko gostuju i u susjednim opštinama Gradiška i Laktaši.

(BN/S.K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar