Како су Путин и Си надмашили САД

На мјесту Запада у свјетској политици је створена “рупа“ и то је отворило нове могуц́ности за Русију и Кину, наводи се у чланку Блумберга.

Свијет 16.12.2018 | 19:12
Како су Путин и Си надмашили САД
Аутори текста тврде да је у “богатим демократијама“ свијета настао вакуум лидерства. Лидерке Велике Британије и Њемачке су назване “хромим паткама“, предсједник Француске Емануел Макрон се суочио са протестима “жутих прслука“, а САД су “дубоко подијељене“ по питању своје улоге у свијету, сматрају они.

Као потврду своје тезе, Блумберг се позива на бившег државног секретара НАТО-а Андреса Фог Расмусена који тврди да непостојање лидера у западном свијету даје простор за маневре предсједнику Русије Владимиру Путину и предсједнику Кине Си Ђинпингу.

Расмусен сумња у то да ли је Запад значајан субјекат свјетске политике као некад. Као примјер он наводи инцидент у Керчком мореузу, када је Русија заплијенила три украјинска брода. Путин је тестирао одлучност Запада уочи предсједничких и парламентарних избора у Украјини, увјерен је бивши генерални секретар НАТО-а. Случај у Азовском мору је показао могуц́е посљедице таквог вакума.

Ако је то тако, Запад није положио тест, сигуран је Блумберг. Нису послати бродови који би штитили слободну пловидбу, нису уведене нове санкције против Русије. Најоштрији одговор је услиједио од предсједника САД Доналда Трампа, који је отказао планирани састанак са предсједником САД Доналдом Трампом на Самиту Г20 у Буенос Ајресу.

“Не мислим да Запад као концепција уопште више постоји“, каже за Блумберг Клер Спенсер, консултант за Блиски исток британског аналитичара центра “Четам хаус“.

Спенсер указује на несугласице између САД и Европе поводом сарадње са Ираном, као и између Турске и њених традиционалних западних савезника због курдског питања.

(спутник)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Јусуф

17.12.2018 11:52

Ето народе.Навалите у Кину и Русију.Тамо је слобода и демократија.На западу ниста неваља.

ОДГОВОРИТЕ