Kako su Putin i Si nadmašili SAD

Na mjestu Zapada u svjetskoj politici je stvorena “rupa“ i to je otvorilo nove mogućnosti za Rusiju i Kinu, navodi se u članku Blumberga.

Svijet 16.12.2018 | 19:12
Kako su Putin i Si nadmašili SAD
Autori teksta tvrde da je u “bogatim demokratijama“ svijeta nastao vakuum liderstva. Liderke Velike Britanije i Njemačke su nazvane “hromim patkama“, predsjednik Francuske Emanuel Makron se suočio sa protestima “žutih prsluka“, a SAD su “duboko podijeljene“ po pitanju svoje uloge u svijetu, smatraju oni.

Kao potvrdu svoje teze, Blumberg se poziva na bivšeg državnog sekretara NATO-a Andresa Fog Rasmusena koji tvrdi da nepostojanje lidera u zapadnom svijetu daje prostor za manevre predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i predsjedniku Kine Si Đinpingu.

Rasmusen sumnja u to da li je Zapad značajan subjekat svjetske politike kao nekad. Kao primjer on navodi incident u Kerčkom moreuzu, kada je Rusija zaplijenila tri ukrajinska broda. Putin je testirao odlučnost Zapada uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Ukrajini, uvjeren je bivši generalni sekretar NATO-a. Slučaj u Azovskom moru je pokazao moguće posljedice takvog vakuma.

Ako je to tako, Zapad nije položio test, siguran je Blumberg. Nisu poslati brodovi koji bi štitili slobodnu plovidbu, nisu uvedene nove sankcije protiv Rusije. Najoštriji odgovor je uslijedio od predsjednika SAD Donalda Trampa, koji je otkazao planirani sastanak sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom na Samitu G20 u Buenos Ajresu.

“Ne mislim da Zapad kao koncepcija uopšte više postoji“, kaže za Blumberg Kler Spenser, konsultant za Bliski istok britanskog analitičara centra “Četam haus“.

Spenser ukazuje na nesuglasice između SAD i Evrope povodom saradnje sa Iranom, kao i između Turske i njenih tradicionalnih zapadnih saveznika zbog kurdskog pitanja.

(sputnik)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Jusuf

17.12.2018 12:52

Eto narode.Navalite u Kinu i Rusiju.Tamo je sloboda i demokratija.Na zapadu nista nevalja.

ODGOVORITE