Анализа - Салдо у првом кругу: 11/11!

Просечна разлика скоро 17 поена - боље од Алимпијевићеве, слабије од Радоњићеве Звезде! Томићева Звезда налази се на средини, тачно између Алимпијевићевог и Радоњићевог тима. Уз важну опаску да су обе претходне селекције са Јадранском лигом паралелно водиле битке и у Евролиги, док се ове сезоне игра Еврокуп.

Кошарка 17.12.2018 | 23:15
Анализа - Салдо у првом кругу: 11/11!
Утакмицама Олимпија – Крка и Цибона – Будућност стављена је тачка на први део сезоне у Јадранској лиги. После победе у Сремској Митровици можемо слободно да констатујемо да је Црвена звезда обележила први круг регионалног такмичења, пошто га је завршила с максималним скором (11-0).

Милан Томић може да буде задовољан оним што је извукао из готово потпуно новог тима у нешто мање од три месеца сезоне, укључујући и тријумфални поход у АБА Суперкупу.

„Контролисали смо утакмицу током свих 40 минута. У последњој четвртини Мега је дошла на шест разлике, али смо одмах одреаговали. Знали смо да Мега иде на скок у нападу, а на овој утакмици су успели да узму само осам офанзивних скокова. Честитао бих мојим играчима и веома сам задовољан што смо након првог дела сезоне у АБА лиги на првој позицији, тако треба и да остане“, поручио је Томић после утакмице, свестан да ће изазов бити знатно већи после савршеног почетка.

Иако је Мега на крају избегла дебакл услед нешто боље игре у последњој четвртини, Звезда је у Пинкију још једном указала на то да је и поред свих промена у ростеру и стручном штабу и даље изнад свих. Можда ће звучати грубо, али црвено-бели су на најбољи могући начин искористили недовољну уиграност Будућности, потпуну конфузију у редовима Цедевите и недостатак јасне визије у Партизану и себи обезбедили мирнији сан у наставку сезоне.

Пошто је први круг такмичења за Црвену звезду завршен, дошло је време да се подвуче мала црта и сумирају резултати, а онда и баци поглед на то како су радиле претходне две генерације.

Црвена звезда је, дакле, остварила свих једанаест победа. На свом терену одиграла је шест, а у гостима још пет утакмица и кроз исте напумпала просечну разлику од безмало 17 поена!

Изузев мечева против ФМП и Партизана, Звезда је сваки пут славила двоцифреном разликом. Најтежи пораз претрпео је Морнар у осмом колу одиграном у дворани Александар Николић, када је коначни резултат гласио 104:71! То је, уједно, највећа Звездина победа у Јадранској лиги досад и меч с највише убачених поена генерално. Што се тиче гостовања, чета Милана Томића најјаче је прегазила Олимпију и то с 23 поена разлике (83:60), рунду пре него што је у Београду гостовао Морнар. Опет, навијачима ће сигурно драже бити оно прелетање Подгорице и други тријумф над љутим противником у кратком временском периоду...

Гледајући тренутни однос, Звезда је на свом терену просечно славила са 20 поена разлике, док је на гостовањима било готово 13 поена.

Е сад, како се ова Звезда котира у поређењу са претходне две генерације – оне које су водили Душан Алимпијевић и Дејан Радоњић у својој последњој сезони на клупи тима с Малог Калемегдана?

Томићева Звезда налази се на средини, тачно између Алимпијевићевог и Радоњићевог тима. Уз важну опаску да су обе претходне селекције са Јадранском лигом паралелно водиле битке и у Евролиги, док се ове сезоне игра Еврокуп.

Тим Душана Алимпијевића је у првом кругу прошле године остварио девет победа из једанаест утакмица, с разликом нешто већом од 12 поена по сусрету. Код куће је учинак био знатно бољи (14,4 поена просечно) у односу на гостовања (9,75 поена просечно). Порази су, подсетимо, остварени у окршајима против Будућности у Железнику и Цедевите у Загребу. Алимпијевићева Звезда два пута је убацивала троцифрени број поена – 112 МЗТ код куће и 100 Партизану као гост и по томе је јединствена.

Зато Томићева екипа може равноправно да се мери с оном Радоњићевом из сезоне 2016/17. Звезда је тада нанизала чак двадесет победа, пре него што је пала на гостовању Партизану.

Оно што треба посебно истаћи јесте да је Јадранска лига тада бројала 14 клубова, уместо садашњих 12, па смо тако и гледали Звездин учинак у тој сезони. Дакле, у тринаест одиграних кола, Радоњићеваекипа такође је остварила све победе. Само два пута имала је једноцифрене походе и то оба на свом терену – против Цедевите и Игокее, када је било четири, односно два поена разлике. 

Занимљиво, та Звезда је имала бољи просек разлике на гостовањима, него на свом терену. Додуше, тада су Звездини гости били Цедевита, Мега, Партизан... Овако, црвено-бели су на свом терену побеђивали с просечно 16 поена, а на гостовањима са мало више од 20 разлике! Два пута Стефан Јовић, Марко Симоновић, Лука Митровић и друштво ишли су преко 30 разлике, по једном на свом и гостујућем терену. ФМП је у Београду надигран са 31 поеном разлике, а Задар у хали Крешимир Ћосић са чак 37 кошева. Тада је убачено и највише поена у том тренутку - 103. Опет, не треба заборавити да је тада Звезда добила Будућност као гост са чак 23 поена разлике.

Наравно, некима ће у фокусу бити квалитети три ростера Црвене звезде, али и свих противника са којима су црвено-бели укрштали копља, али кроз све ове године углавном је излазила као победник.

Садашња Црвена звезда је тачно између две претходне. Није лоше...

СЕЗОНА 2018/19

ДОМАЋИН

Цибона +10
Крка +14
Игокеа +21
Цедевита +15
Морнар +33
Задар +27

Просечна разлика 20 поена. 

ГОСТОВАЊА

Будуцност +16
ФМП +9
Олимпија +23
Партизан +6
Мега Бемакс +10

Просечна разлика 12,8 поена.

УКУПНО: Једанаест победа, просечна разлика 16,72 поена.

СЕЗОНА 2017/18

ДОМАЋИН

Морнар +11
Мега Бемакс +10
МЗТ +39
ФМП Железник +7
Игокеа +5

Просечна разлика 14,4 поена.

ГОСТОВАЊА

Олимпија +9
Партизан +16
Задар +8
Цибона +6

Просечна разлика 9,75 поена.

УКУПНО: Девет победа, просечна разлика 12,33 поена.

СЕЗОНА 2016/17

ДОМАЋИН

МЗТ Скопље +22
Цедевита +4
Мега Бемакс +20
Игокеа +2
Партизан +11
Карпош Соколи +21
ФМП Железник +31

Просечна разлика 15,85 поена.

ГОСТОВАЊА

Задар +37
Крка +11
Морнар +12
Цибона +21
Олимпија +18
Будућност +23

Просечна разлика 20,33 поена.

УКУПНО: Тринаест победа, просечно 17,92 поена.

Извор: моззартспорт

Фото: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар