Analiza - Saldo u prvom krugu: 11/11!

Prosečna razlika skoro 17 poena - bolje od Alimpijevićeve, slabije od Radonjićeve Zvezde! Tomićeva Zvezda nalazi se na sredini, tačno između Alimpijevićevog i Radonjićevog tima. Uz važnu opasku da su obe prethodne selekcije sa Jadranskom ligom paralelno vodile bitke i u Evroligi, dok se ove sezone igra Evrokup.

Košarka 17.12.2018 | 23:15
Analiza - Saldo u prvom krugu: 11/11!
Utakmicama Olimpija – Krka i Cibona – Budućnost stavljena je tačka na prvi deo sezone u Jadranskoj ligi. Posle pobede u Sremskoj Mitrovici možemo slobodno da konstatujemo da je Crvena zvezda obeležila prvi krug regionalnog takmičenja, pošto ga je završila s maksimalnim skorom (11-0).

Milan Tomić može da bude zadovoljan onim što je izvukao iz gotovo potpuno novog tima u nešto manje od tri meseca sezone, uključujući i trijumfalni pohod u ABA Superkupu.

„Kontrolisali smo utakmicu tokom svih 40 minuta. U poslednjoj četvrtini Mega je došla na šest razlike, ali smo odmah odreagovali. Znali smo da Mega ide na skok u napadu, a na ovoj utakmici su uspeli da uzmu samo osam ofanzivnih skokova. Čestitao bih mojim igračima i veoma sam zadovoljan što smo nakon prvog dela sezone u ABA ligi na prvoj poziciji, tako treba i da ostane“, poručio je Tomić posle utakmice, svestan da će izazov biti znatno veći posle savršenog početka.

Iako je Mega na kraju izbegla debakl usled nešto bolje igre u poslednjoj četvrtini, Zvezda je u Pinkiju još jednom ukazala na to da je i pored svih promena u rosteru i stručnom štabu i dalje iznad svih. Možda će zvučati grubo, ali crveno-beli su na najbolji mogući način iskoristili nedovoljnu uigranost Budućnosti, potpunu konfuziju u redovima Cedevite i nedostatak jasne vizije u Partizanu i sebi obezbedili mirniji san u nastavku sezone.

Pošto je prvi krug takmičenja za Crvenu zvezdu završen, došlo je vreme da se podvuče mala crta i sumiraju rezultati, a onda i baci pogled na to kako su radile prethodne dve generacije.

Crvena zvezda je, dakle, ostvarila svih jedanaest pobeda. Na svom terenu odigrala je šest, a u gostima još pet utakmica i kroz iste napumpala prosečnu razliku od bezmalo 17 poena!

Izuzev mečeva protiv FMP i Partizana, Zvezda je svaki put slavila dvocifrenom razlikom. Najteži poraz pretrpeo je Mornar u osmom kolu odigranom u dvorani Aleksandar Nikolić, kada je konačni rezultat glasio 104:71! To je, ujedno, najveća Zvezdina pobeda u Jadranskoj ligi dosad i meč s najviše ubačenih poena generalno. Što se tiče gostovanja, četa Milana Tomića najjače je pregazila Olimpiju i to s 23 poena razlike (83:60), rundu pre nego što je u Beogradu gostovao Mornar. Opet, navijačima će sigurno draže biti ono preletanje Podgorice i drugi trijumf nad ljutim protivnikom u kratkom vremenskom periodu...

Gledajući trenutni odnos, Zvezda je na svom terenu prosečno slavila sa 20 poena razlike, dok je na gostovanjima bilo gotovo 13 poena.

E sad, kako se ova Zvezda kotira u poređenju sa prethodne dve generacije – one koje su vodili Dušan Alimpijević i Dejan Radonjić u svojoj poslednjoj sezoni na klupi tima s Malog Kalemegdana?

Tomićeva Zvezda nalazi se na sredini, tačno između Alimpijevićevog i Radonjićevog tima. Uz važnu opasku da su obe prethodne selekcije sa Jadranskom ligom paralelno vodile bitke i u Evroligi, dok se ove sezone igra Evrokup.

Tim Dušana Alimpijevića je u prvom krugu prošle godine ostvario devet pobeda iz jedanaest utakmica, s razlikom nešto većom od 12 poena po susretu. Kod kuće je učinak bio znatno bolji (14,4 poena prosečno) u odnosu na gostovanja (9,75 poena prosečno). Porazi su, podsetimo, ostvareni u okršajima protiv Budućnosti u Železniku i Cedevite u Zagrebu. Alimpijevićeva Zvezda dva puta je ubacivala trocifreni broj poena – 112 MZT kod kuće i 100 Partizanu kao gost i po tome je jedinstvena.

Zato Tomićeva ekipa može ravnopravno da se meri s onom Radonjićevom iz sezone 2016/17. Zvezda je tada nanizala čak dvadeset pobeda, pre nego što je pala na gostovanju Partizanu.

Ono što treba posebno istaći jeste da je Jadranska liga tada brojala 14 klubova, umesto sadašnjih 12, pa smo tako i gledali Zvezdin učinak u toj sezoni. Dakle, u trinaest odigranih kola, Radonjićevaekipa takođe je ostvarila sve pobede. Samo dva puta imala je jednocifrene pohode i to oba na svom terenu – protiv Cedevite i Igokee, kada je bilo četiri, odnosno dva poena razlike. 

Zanimljivo, ta Zvezda je imala bolji prosek razlike na gostovanjima, nego na svom terenu. Doduše, tada su Zvezdini gosti bili Cedevita, Mega, Partizan... Ovako, crveno-beli su na svom terenu pobeđivali s prosečno 16 poena, a na gostovanjima sa malo više od 20 razlike! Dva puta Stefan Jović, Marko Simonović, Luka Mitrović i društvo išli su preko 30 razlike, po jednom na svom i gostujućem terenu. FMP je u Beogradu nadigran sa 31 poenom razlike, a Zadar u hali Krešimir Ćosić sa čak 37 koševa. Tada je ubačeno i najviše poena u tom trenutku - 103. Opet, ne treba zaboraviti da je tada Zvezda dobila Budućnost kao gost sa čak 23 poena razlike.

Naravno, nekima će u fokusu biti kvaliteti tri rostera Crvene zvezde, ali i svih protivnika sa kojima su crveno-beli ukrštali koplja, ali kroz sve ove godine uglavnom je izlazila kao pobednik.

Sadašnja Crvena zvezda je tačno između dve prethodne. Nije loše...

SEZONA 2018/19

DOMAĆIN

Cibona +10
Krka +14
Igokea +21
Cedevita +15
Mornar +33
Zadar +27

Prosečna razlika 20 poena. 

GOSTOVANJA

Buducnost +16
FMP +9
Olimpija +23
Partizan +6
Mega Bemaks +10

Prosečna razlika 12,8 poena.

UKUPNO: Jedanaest pobeda, prosečna razlika 16,72 poena.

SEZONA 2017/18

DOMAĆIN

Mornar +11
Mega Bemaks +10
MZT +39
FMP Železnik +7
Igokea +5

Prosečna razlika 14,4 poena.

GOSTOVANJA

Olimpija +9
Partizan +16
Zadar +8
Cibona +6

Prosečna razlika 9,75 poena.

UKUPNO: Devet pobeda, prosečna razlika 12,33 poena.

SEZONA 2016/17

DOMAĆIN

MZT Skoplje +22
Cedevita +4
Mega Bemaks +20
Igokea +2
Partizan +11
Karpoš Sokoli +21
FMP Železnik +31

Prosečna razlika 15,85 poena.

GOSTOVANJA

Zadar +37
Krka +11
Mornar +12
Cibona +21
Olimpija +18
Budućnost +23

Prosečna razlika 20,33 poena.

UKUPNO: Trinaest pobeda, prosečno 17,92 poena.

Izvor: mozzartsport

Foto: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar