АБА: Лендејл и Гагић срушили ФМП!

Центри носили Партизан – Пионир и даље неосвојив за ФМП! Кошаркаши Партизана победили су ФМП 83:77 у малом београдском дербију у 11. колу регионалне АБА лиге.  Црно-бели после жестоке борбе добили прву од три узастопне важне утакмице на свом терену. "Пантери" водили скоро цело прво полувреме, у другом се нису дали, али центри Партизана су били незадрживи.  Партизан се мучио, Гагић и Лендејл сломили ФМП пред европски меч сезоне! Црно-бели савладали ФМП Железник са 83:77.

Кошарка 16.12.2018 | 09:30
АБА: Лендејл и Гагић срушили ФМП!
Црно-бели на половини регуларног дела сезоне имају скор 6-5, иза Меге и Цедевите који деле трећу позицију, док је ФМП са 4-7 на деоби 6-8.

Партизан је након слабог старта меча преокренуо на полувремену, а потом захваљујући својим центрима одбранио Пиониор од "Пантера" који никад нису славили против Партизана на гостовању у АБА лиги.

ФМП је сјајним шутом за три поена експресно повео 15:6 у Пиониру и до краја првог полувремена диктирао ритам игре, али Партизан у самој завршници долази до своје игре и серијом 8:0 преокреће за минималну предност на великом одмору (43:42). 

Црно-бели настављају да диктирају ритам и стичу девет поена разлике у трећем кварталу (61:52), али Ребић далекометним тројкама враћа ФМП у живот пред последњи период (68:62).

Партизан ношен расположеним центрима опет прави разлику, и средином последњег квартала први пут долази до двоцифрене разлике (79:68), али ФМП користи малу кризу у уигри домаћина и смањује на само четири поена (79:75).

Тада Загорац погађа важан кош, а потом Лендејл погађа оба пенала и ставља тачку на меч.

Управо је Џок Лендејл дабл-даблом од 16 поена и 10 скокова, уз подршку у рекету од Ђорђа Гагића са такође 16 поена били најзаслужнији за тријумф црно-белих.

Двоцифрен учинак имао је још Раде Загорац са десет поена, девет је постигао Бонџа Си, а по осам Вања Маринковић и Маркусус Пејџ (6ас), који су се испромашивали (3/11 и 3/12).

ФМП је предводио Матиц Ребец са 17 поена, 13 је додао Стефан Ђорђевић, док су по десет додали Марко Радовановић, Марко Јеремић и Стефан Пот који је имао и шест асистенција.

Два сата "рвали" су се Партизан и ФМП, а победа је, као по правилу када су у питању мечеви АБА лиге, припала црно-белима.

Дворана "Александар Николић", некадашњи "Пионир", неосвојива је тврђава за тим из Железника откако се игра регионално такмичење и тако ће остати бар до јесени 2019. осим ако се ова два тима не сретну у плеј-офу!

Партизан (скор 6-5) - ФМП (4-7) 83:77 (17:22, 26:20, 25:20, 15:15), пред око 3.500 гледалаца.

Састав Андрее Тринкијерија наставио је серију победа после новембарске паузе, након успеха у сусретима са Игокеом у Лакташима и Асвелом у Француској.

У среду следи потенцијално одлучујући меч за пласман у Топ 16 фазу Еврокупа, против Турк Телекома, а идуће суботе у београду гостује Цедевита (7-4). Сада је јасно да би се Партизан победом над директним конкурентом, после дуго времена, вратио међу прва четири на табели АБА лиге.

ФМП, коме је недостајао лакше повређени Драган Апић, тренутно најкориснији играч лиге, доживео је и четврти пораз у низу, мада је игром показао да му је место у горњој половини табеле.

Гости су одлично почели утакмицу, повели 6:15 и натерали црно-беле да се враћају из заостатка, што су ови успели да ураде тек у 20. минуту (43:39), серијом од 8:0, уз две украдене лопте и из тога проистеклих лаких поена.

Управо Апићево одсуство учинило је тим Владимира Јовановића мање чврстим и снажним у рекету, што су Џок Лендејл и Ђорђе Гагић искористили да убаце по 16 поена, уз укупан шут из игре 11/13. Јасно је да млади Стефан Ђорђевић, Дуоп Рит и остали нису могли да их зауставе.

Аустралијанац се истакао и са четири офанзивна скока.



Гагић је одиграо кључну улогу када је после читаве треће четвртине проведене на клупи, ушао у игру 30 секунди пре краја тог периода. Таман тада се ФМП приближио са 64:55 на само 65:62.

Српски репрезентативац одмах је поентирао уз фаул и додатно слободно бацање (68:62), да би у првим минутима четврте четвртине забележио још шест поена и помогао црно-белима да оду на рекордних 79:68.

Јунак тријумфа у Вилербану, Вања Маринковић, овог пута не само да није имао своје вече, већ је нервозом због промашаја заслужио техничку и помогао противнику да поново ухвати прикључак. "Пантери" су брзо направили серију 7:0, за обећавајућих 79:75 (37. минут), али одатле ни макац.

Иако су имали прилике да још више угрозе вођство црно-белих, стекао се утисак да после велике потрошње енергије није било снаге и концентрације на обе стране. Ређали су се промашаји, неретко лопта није стизала ни до обруча, а у таквој борби "грогираних боксера" тачку на меч је ставио релативно одморни Раде Загорац.

Крило Партизана на паркету је провело само 18 минута, што му је помогло да у 39. минуту поентира из офанзивног скока и донесе свом тиму 81:75. Од тог тренутка су Тринкијеријеви пулени имали велики кредит, који су у преостала два минута сачували у фудбалском маниру.



За кошаркашки клуб Партизан 15. дан у месецу децембру никада не може да буде радостан у потпуности, па чак ни када победи пред својом публиком.

Јер, сваке године навијачи се сете трагично настрадалог Хариса Бркића, а тако је било и вечерас у хали Пионир у којој су црно-бели победили ФМП Железник са 83:77 у утакмици 11. кола Јадранске лиге.

Овим тријумфом црно-бели су наставили борбу за место које води у плеј-оф регионалног такмичења, а истовремено направили и добру увертиру за среду када их чека дуел против Турк Телекома који ће одлучивати о евентуалном пласману у Топ 16 Еврокупа.

Била је ово утакмица у којој је ФМП још једном пружио врло, врло жилав отпор црно-белима, а још једном се видело, упркос коначном резултату, колики још посао чека Андреу Тринкијерија.

Центарски тандем Џок Лендејл и Ђорђе Гагић, после победе над Асвелом, још једном је донео превагу када се ломила утакмица. Аустралијанац у првом, а Гагић у другом полувремену, поготово последњој четвртини, затворили су рекет, а на другој страни констатно су зидали и гурали лопту кроз обруч правећи проблеме високим играчима ФМП-а.

Управо је средином последње деонице Гагић са неколико скокова и везаних поена погурао Партизан ка двоцифреној предности (79:69). Покушао је после тога Стефан Пот да врати госте из Железника у игру, али је било касно, па је Партизан некако осигурао нову, шесту овосезонску победу на Јадрану упркос потезу Вање Маринковића који је после једног промашаја беспотребно шутнуо лопту у публиу зарадио техничку грешку.

Иако ослабљени неиграњем повређеног Драгана Апића, Пантери су били тим који је у првом полувремену мање-више константно контролисао ситуацију на терену. За разлику од гостију, црно-бели су били прилично нервозни и брзоплети, што се одразило на игру како у одбрани, тако и у нападу.

Добар проценат шута за три поена, надахнути Стефан Пот, млади Зоран Пауновић и распуцани Матиц Ребец водили су ФМП кроз прво полувреме и одбијали сваки налет црно-белих. Имали су гости у једном тренутку и осам поена предности и деловало је да ће мирно привести први део меча крају. У тим тренуцима бекови ФМП-а добро су ситуације у којима су високих играчи Партизана искакали да бране пик.

Ипак, у последња три минута Џок Лендејл је био играч који је удахнуо назад живот Партизану. Аустралијанац је дефинитивно показао да је у форми, јер је и на претходне две утакмице, против Игокее и Асвела у Еврокупу био један од најбољих играча црно-белих.

Трећа четвртина донела је и нешто зрелију игру домаћина, мало су се раздрмали и Вања Маринковић, Бонџа Си и Раде Загорац, а Партизан је у два наврата стигао до плуса од девет поена. Али, као и много пута у досадашњем току сезоне, нису црно-бели успели у тим тренуцима да преломе утакмицу и било је јасно у завршници овог периода да нас чека велика борба у последњих десет минута.

Матиц Ребец је и у наставку представљао озбиљну и опасну претњу за Партизан, само на моменте су домаћи успевали да га зауставе, али је Словенац још једном показао какав шутерски арсенал поседује. На крају то није било довољно за изненађење у хали Пионир, Партизан је потврдио разлику у квалитету.

ПАРТИЗАН – ФМП 83:77 (17:22, 26:20, 25:20, 15:15)

Дворана: Александар Николић
Гледалаца: 3000

ПАРТИЗАН: Пејџ 8, Си 9, Маринковић 8, Гегић 5, Величковић 6, Пецарски, Гавриловић, Загорац 10, Јанковић 2, Лендејл 16, Гагић 16, Николић 3.

ФМП: Ребец 17,  Рет 2, Пауновић 7, Ускоковић, Јеремић 10, Пот 10. Радовановић 10, Шешлија 2, Вашингтон 6, Ђорђевић 13.

РЕЗУЛТАТИ 11. КОЛА:

Морнар - Цедевита 102:103
Мега - Црвена звезда мтс 68:78
Партизан - ФМП 83:77

недеља:

Олимпија - Крка 17.00
Цибона - Будућност 19.00

одиграно у петак:

Задар - Мега 95:80

ТАБЕЛА: Звезда 11-0, Будућност 8-2, Цедевита 7-4, Мега 7-4, Партизан 6-5, Цибона 4-6, Задар 4-7, Игокеа 4-7, ФМП 4-7, Олимпија 3-7, Крка 3-7, Морнар 3-8.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар