ABA: Lendejl i Gagić srušili FMP!

Centri nosili Partizan – Pionir i dalje neosvojiv za FMP! Košarkaši Partizana pobedili su FMP 83:77 u malom beogradskom derbiju u 11. kolu regionalne ABA lige.  Crno-beli posle žestoke borbe dobili prvu od tri uzastopne važne utakmice na svom terenu. "Panteri" vodili skoro celo prvo poluvreme, u drugom se nisu dali, ali centri Partizana su bili nezadrživi.  Partizan se mučio, Gagić i Lendejl slomili FMP pred evropski meč sezone! Crno-beli savladali FMP Železnik sa 83:77.

Košarka 16.12.2018 | 09:30
ABA: Lendejl i Gagić srušili FMP!
Crno-beli na polovini regularnog dela sezone imaju skor 6-5, iza Mege i Cedevite koji dele treću poziciju, dok je FMP sa 4-7 na deobi 6-8.

Partizan je nakon slabog starta meča preokrenuo na poluvremenu, a potom zahvaljujući svojim centrima odbranio Pionior od "Pantera" koji nikad nisu slavili protiv Partizana na gostovanju u ABA ligi.

FMP je sjajnim šutom za tri poena ekspresno poveo 15:6 u Pioniru i do kraja prvog poluvremena diktirao ritam igre, ali Partizan u samoj završnici dolazi do svoje igre i serijom 8:0 preokreće za minimalnu prednost na velikom odmoru (43:42). 

Crno-beli nastavljaju da diktiraju ritam i stiču devet poena razlike u trećem kvartalu (61:52), ali Rebić dalekometnim trojkama vraća FMP u život pred poslednji period (68:62).

Partizan nošen raspoloženim centrima opet pravi razliku, i sredinom poslednjeg kvartala prvi put dolazi do dvocifrene razlike (79:68), ali FMP koristi malu krizu u uigri domaćina i smanjuje na samo četiri poena (79:75).

Tada Zagorac pogađa važan koš, a potom Lendejl pogađa oba penala i stavlja tačku na meč.

Upravo je Džok Lendejl dabl-dablom od 16 poena i 10 skokova, uz podršku u reketu od Đorđa Gagića sa takođe 16 poena bili najzaslužniji za trijumf crno-belih.

Dvocifren učinak imao je još Rade Zagorac sa deset poena, devet je postigao Bondža Si, a po osam Vanja Marinković i Markusus Pejdž (6as), koji su se ispromašivali (3/11 i 3/12).

FMP je predvodio Matic Rebec sa 17 poena, 13 je dodao Stefan Đorđević, dok su po deset dodali Marko Radovanović, Marko Jeremić i Stefan Pot koji je imao i šest asistencija.

Dva sata "rvali" su se Partizan i FMP, a pobeda je, kao po pravilu kada su u pitanju mečevi ABA lige, pripala crno-belima.

Dvorana "Aleksandar Nikolić", nekadašnji "Pionir", neosvojiva je tvrđava za tim iz Železnika otkako se igra regionalno takmičenje i tako će ostati bar do jeseni 2019. osim ako se ova dva tima ne sretnu u plej-ofu!

Partizan (skor 6-5) - FMP (4-7) 83:77 (17:22, 26:20, 25:20, 15:15), pred oko 3.500 gledalaca.

Sastav Andree Trinkijerija nastavio je seriju pobeda posle novembarske pauze, nakon uspeha u susretima sa Igokeom u Laktašima i Asvelom u Francuskoj.

U sredu sledi potencijalno odlučujući meč za plasman u Top 16 fazu Evrokupa, protiv Turk Telekoma, a iduće subote u beogradu gostuje Cedevita (7-4). Sada je jasno da bi se Partizan pobedom nad direktnim konkurentom, posle dugo vremena, vratio među prva četiri na tabeli ABA lige.

FMP, kome je nedostajao lakše povređeni Dragan Apić, trenutno najkorisniji igrač lige, doživeo je i četvrti poraz u nizu, mada je igrom pokazao da mu je mesto u gornjoj polovini tabele.

Gosti su odlično počeli utakmicu, poveli 6:15 i naterali crno-bele da se vraćaju iz zaostatka, što su ovi uspeli da urade tek u 20. minutu (43:39), serijom od 8:0, uz dve ukradene lopte i iz toga proisteklih lakih poena.

Upravo Apićevo odsustvo učinilo je tim Vladimira Jovanovića manje čvrstim i snažnim u reketu, što su Džok Lendejl i Đorđe Gagić iskoristili da ubace po 16 poena, uz ukupan šut iz igre 11/13. Jasno je da mladi Stefan Đorđević, Duop Rit i ostali nisu mogli da ih zaustave.

Australijanac se istakao i sa četiri ofanzivna skoka.



Gagić je odigrao ključnu ulogu kada je posle čitave treće četvrtine provedene na klupi, ušao u igru 30 sekundi pre kraja tog perioda. Taman tada se FMP približio sa 64:55 na samo 65:62.

Srpski reprezentativac odmah je poentirao uz faul i dodatno slobodno bacanje (68:62), da bi u prvim minutima četvrte četvrtine zabeležio još šest poena i pomogao crno-belima da odu na rekordnih 79:68.

Junak trijumfa u Vilerbanu, Vanja Marinković, ovog puta ne samo da nije imao svoje veče, već je nervozom zbog promašaja zaslužio tehničku i pomogao protivniku da ponovo uhvati priključak. "Panteri" su brzo napravili seriju 7:0, za obećavajućih 79:75 (37. minut), ali odatle ni makac.

Iako su imali prilike da još više ugroze vođstvo crno-belih, stekao se utisak da posle velike potrošnje energije nije bilo snage i koncentracije na obe strane. Ređali su se promašaji, neretko lopta nije stizala ni do obruča, a u takvoj borbi "grogiranih boksera" tačku na meč je stavio relativno odmorni Rade Zagorac.

Krilo Partizana na parketu je provelo samo 18 minuta, što mu je pomoglo da u 39. minutu poentira iz ofanzivnog skoka i donese svom timu 81:75. Od tog trenutka su Trinkijerijevi puleni imali veliki kredit, koji su u preostala dva minuta sačuvali u fudbalskom maniru.



Za košarkaški klub Partizan 15. dan u mesecu decembru nikada ne može da bude radostan u potpunosti, pa čak ni kada pobedi pred svojom publikom.

Jer, svake godine navijači se sete tragično nastradalog Harisa Brkića, a tako je bilo i večeras u hali Pionir u kojoj su crno-beli pobedili FMP Železnik sa 83:77 u utakmici 11. kola Jadranske lige.

Ovim trijumfom crno-beli su nastavili borbu za mesto koje vodi u plej-of regionalnog takmičenja, a istovremeno napravili i dobru uvertiru za sredu kada ih čeka duel protiv Turk Telekoma koji će odlučivati o eventualnom plasmanu u Top 16 Evrokupa.

Bila je ovo utakmica u kojoj je FMP još jednom pružio vrlo, vrlo žilav otpor crno-belima, a još jednom se videlo, uprkos konačnom rezultatu, koliki još posao čeka Andreu Trinkijerija.

Centarski tandem Džok Lendejl i Đorđe Gagić, posle pobede nad Asvelom, još jednom je doneo prevagu kada se lomila utakmica. Australijanac u prvom, a Gagić u drugom poluvremenu, pogotovo poslednjoj četvrtini, zatvorili su reket, a na drugoj strani konstatno su zidali i gurali loptu kroz obruč praveći probleme visokim igračima FMP-a.

Upravo je sredinom poslednje deonice Gagić sa nekoliko skokova i vezanih poena pogurao Partizan ka dvocifrenoj prednosti (79:69). Pokušao je posle toga Stefan Pot da vrati goste iz Železnika u igru, ali je bilo kasno, pa je Partizan nekako osigurao novu, šestu ovosezonsku pobedu na Jadranu uprkos potezu Vanje Marinkovića koji je posle jednog promašaja bespotrebno šutnuo loptu u publiu zaradio tehničku grešku.

Iako oslabljeni neigranjem povređenog Dragana Apića, Panteri su bili tim koji je u prvom poluvremenu manje-više konstantno kontrolisao situaciju na terenu. Za razliku od gostiju, crno-beli su bili prilično nervozni i brzopleti, što se odrazilo na igru kako u odbrani, tako i u napadu.

Dobar procenat šuta za tri poena, nadahnuti Stefan Pot, mladi Zoran Paunović i raspucani Matic Rebec vodili su FMP kroz prvo poluvreme i odbijali svaki nalet crno-belih. Imali su gosti u jednom trenutku i osam poena prednosti i delovalo je da će mirno privesti prvi deo meča kraju. U tim trenucima bekovi FMP-a dobro su situacije u kojima su visokih igrači Partizana iskakali da brane pik.

Ipak, u poslednja tri minuta Džok Lendejl je bio igrač koji je udahnuo nazad život Partizanu. Australijanac je definitivno pokazao da je u formi, jer je i na prethodne dve utakmice, protiv Igokee i Asvela u Evrokupu bio jedan od najboljih igrača crno-belih.

Treća četvrtina donela je i nešto zreliju igru domaćina, malo su se razdrmali i Vanja Marinković, Bondža Si i Rade Zagorac, a Partizan je u dva navrata stigao do plusa od devet poena. Ali, kao i mnogo puta u dosadašnjem toku sezone, nisu crno-beli uspeli u tim trenucima da prelome utakmicu i bilo je jasno u završnici ovog perioda da nas čeka velika borba u poslednjih deset minuta.

Matic Rebec je i u nastavku predstavljao ozbiljnu i opasnu pretnju za Partizan, samo na momente su domaći uspevali da ga zaustave, ali je Slovenac još jednom pokazao kakav šuterski arsenal poseduje. Na kraju to nije bilo dovoljno za iznenađenje u hali Pionir, Partizan je potvrdio razliku u kvalitetu.

PARTIZAN – FMP 83:77 (17:22, 26:20, 25:20, 15:15)

Dvorana: Aleksandar Nikolić
Gledalaca: 3000

PARTIZAN: Pejdž 8, Si 9, Marinković 8, Gegić 5, Veličković 6, Pecarski, Gavrilović, Zagorac 10, Janković 2, Lendejl 16, Gagić 16, Nikolić 3.

FMP: Rebec 17,  Ret 2, Paunović 7, Uskoković, Jeremić 10, Pot 10. Radovanović 10, Šešlija 2, Vašington 6, Đorđević 13.

REZULTATI 11. KOLA:

Mornar - Cedevita 102:103
Mega - Crvena zvezda mts 68:78
Partizan - FMP 83:77

nedelja:

Olimpija - Krka 17.00
Cibona - Budućnost 19.00

odigrano u petak:

Zadar - Mega 95:80

TABELA: Zvezda 11-0, Budućnost 8-2, Cedevita 7-4, Mega 7-4, Partizan 6-5, Cibona 4-6, Zadar 4-7, Igokea 4-7, FMP 4-7, Olimpija 3-7, Krka 3-7, Mornar 3-8.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar