БЛ: Борусија јесењи првак, Алкасеров задатак Јовићу!

Шеста победа Борусије у низу! Фудбалери Борусије Дортмунд савладали су Вердер Бремен 2:1 у 15. колу Бундеслиге. Борусија не посустаје! У Дортмунду је "пао" Вердер (2:1), па су се "милионери" додатно учврстили на лидерској позицији Бундеслиге и освојили јесењу титулу.  Пако већ престигао оног Пака из Барселоне, требало му је 27 утакмица мање?! Алкасер поново погодио, даје га на сваких 36,6 минута у Бундеслиги. . .  Харлемовци из Дортмунда - делује да Бајерн овде нема шта да тражи! Борусија уписала и шесту узастопну победу уз егзибициону игру, чиме је потврдила јесењу титулу. . .

Фудбал 16.12.2018 | 11:00
БЛ: Борусија јесењи првак, Алкасеров задатак Јовићу!
"Милионери" су забележили шесту узастопну победу, док је Вердер поражен трећи пут у последњих пет кола.

Сва три гола су постигнута у првом полувремену, а Борусија је нокаутирала госте погоцима Алкасера и Ројса у 20, односно у 27. минуту.

Десетак минута касније Крузе враћа Вердер у игру, али су гости у наставку само једном запретили голу Борусије, док је домаћин имао неколико прилика за убедљивији тријумф. 

Борусија је наставила да корача ка титулу, повећала је разлику у односу на најближе ривале јер има по девет бодова више од имењака из Менхенгладбаха и Бајерна из Минхена. 

У следећем колу Борусије гостује дављенику Фортуни у Диселдорфу, док Вердер чека Хофенхајм. 

До пре неки дан замерано му је што лоше игра када стартује, када игра од првог минута. Од вечерас неће моћи ни то. Пако Алкасер је пун погодак Борусије из Дортмунда. Омалени нападач потврдио је да Милионери нису узалуд утрошили 23.000.000 евра на његово довођење тако што је вечерас начео Вердер и поготком у 19. минуту трасирао Борусији пут до нове победе. Самим тим, Алкасер се ослободио се стега "џокера", јер многи су га управо тако називали пошто никако није успевао да буде једнако продуктиван као када уђе са клупе. 

Шпанац је синоћ десети пут понео дрес Дортмунда у Бундеслиги и постигао 11. гол. Оно што је посебно занимљиво јесте да на конту има само 403 минута, закључно са првих 45 вечерас, што ће рећи да гол даје на сваких 36,6. 

Статистика на којој може да му позавиди сваки врхунски нападач на планети...

И још један податак за неверовати: Пако Алкасер одиграо је за Барсу 37 утакмица у лиги и постигао 10 голова. Невероватних 27 мечева мање било му је потребно да премаши тих 10 погодака у дресу новог клуба. 

Традиционално, Борусија Дортмунд и Вердер играју веома неизвјесне утакмице, а тако је било и у суботњем дербију 15. кола шампионата Њемачке.

Али, на крају бодови су ипак остали на "Сигнал Идуна Парку" за 12. овосезонску "рецку" и великих "плус девет" у односу на прве пратиоце Борусију Менхенгладбах и минхенски Бајерн.

БОРУСИЈА - ВЕРДЕР 2:1 (2:1)

"Милионери" су од самог почетка кренули ка голу Јиржија Павленке и већ у осмом минуту Пако Алкесер је погодио његову мрежу, али је гол оправдано поништен због офсајда.

Међутим, шпански нападач је у 20. минуту довео Дортмунд у вођство. Сјајно је реаговао на центаршут Рафаела Гереира и погодио ближи угао. Иако је арбитар Гвидо Винкман најприје показао да је била недозвољена позиција, након гледања видео снимка, показао је на центар - 1:0.

Био је то Алкасеров 11. овосезонски погодак, којим се осамио на листи најбољих стријелаца Бундеслиге испред Роберта Левандовског из Бајерна, који је данас такође био стријелац, те Ајнтрахтовог нападача Луке Јовића са голом мање.

Шпанац је тиме задао домаћи задатак репрезентативцу Србије да у недјељу у Франкфурту буде додатно мотивисан у сусрету са Бајером из Леверкузена, а видјећемо сутра каква ће бити реакција Луке Јовића.

Алкасер је након Хорста Хрубеша и Клауса Матишака уједно постао тек трећи играч у историји Бундеслиге са 11 постигнутих голова на првих 10 мечева у Бундеслиги.

Седам минута касније, погријешила је посљедња линија гостију из Бремена и предала лопту капитену Борусије Марку Ројсу, који је након дуплог паса са Џејдоном Санчом, пласирао лопту у сами угао - 2:0.

Тада се чинило да ће то бити још једна лагана побједа "милионера", међутим, гости са Везера се нису предавали већ су већ у 35. минуту успјели да смање на 2:1 и то мајсторским голом Макса Крузеа, који је волеј ударцем са ивице казненог простора ухватио на "кривој нози" Романа Буркија - 2:1.

На самом почетку другог полувремена, голман Роман Бурки је спасио Борусију изједначења након новог ударца капитена Вердера Макса Крузеа, који је шутирао у доњи десни угао, да би потом и Марко Ројс пропустио шансу да можда "преломи" утакмицу.

Наставили су потом изабраници Лусијана Фавра са новим и константним нападима, чинило се да гол у мрежи бременског клуба практично "виси" у ваздуху, али до посљедњег судијског звиждука, резултат се није мијењао упркос сјајним шансама првенствено Марка Ројса.

У шестом минуту судијске надокнаде Марио Геце постигао је и трећи погодак за Борусију послије контранапада, али је послије ВАР-а поништен и остало је 2:1.

Али и то је било довољно за нова три бода "милионера" и шести пораз ове сезоне за госте из Бремена.

Борусија из Дортмунда игра харлемовски фудбал! Далеко од тога да смо вечерас против Вердера (2:1) имали најбоље издање Милионера у сезони, али оно што смо видели - вредело је сваки секунд времена проведен уз ТВ екран. Чета Лусијена Фавра шестом везаном победом ставила је и званично јесењу круну на главу, али много више од те чињенице импресионира начин на који је то урађено. Не само данас, већ током целе јесени. Јесте, Бајерн је шестоструки шампион, вечити шампион Немачке, међутим када Борусија игра овако како игра ове сезоне онда та њихова будућа титула, у коју многи верују, вреди много више од простог броја један.   

Јер модерни фудбал, одавно упао у окове тактике, заиста ретко уме да буде лепршав као када га игра Борусија. 

Дортмунд је после овог тријумфа поново на плус девет у односу на прве пратиоце - Бајерн и имењака из Менхенгладбаха, а до краја првог дела сезоне чекају га гостовање у Дизелдорфу и дерби код куће против Менша. 

Фавр је тако скоцкао тим чији је просек година једва изнад 24 да се готово не разликује да ли игра прва или друга екипа. Пре неколико дана у Монаку, из данашњег састава била су само два играча?! Лаганих 2:0. Вечерас, хајде да кажемо најбољих 11 и нови тријумф по истом рецепту. Страховито брзо, прецизно, агресивно до границе дозвољеног... Егзибиционо. Не на моменте, већ у већем делу утакмице. За уживање од првог до последњег минута. Харлемовски, као што рекосмо. 

Пако Алкасер почео је да постиже голове и као стартер (други када игра од првог минута, а 11 ове сезоне у Бундеслиги; већ је стигао свој учинак из Барселоне где одиграо 27 утакмица више) што посебно може да радује Лусијана Фавра. Он је у 19. минуту и начео сасвим добри Вердер. Лепо му је центрирао Рафаел Гереиро, дефанзивац кога је швајцарски стручњак гурнуо да игра лево крило уместо повређеног Брун Ларсена. 

Недуго затим Марко Ројс, велики вођа овог тима, на додавање сјајног Џејдона Санча дуплирао је предност - 2:0. 

Борусија се није опустила, већ је тежила егзибицији и можда због тога није још којим поготком докрајчила госте из Бремена. Макс Крузе постигао је еврогол и вратио свој тим у живот, али још неку озбиљну шансу за изједначење Вердер није имао. 

Из овог сусрета као "наслеђе" Фавру остаје сјајна сарадња Хакимија и Гереира по левом боку. О том тандему мораће да поразмисли искусни стручњак. Ројс стандардно добар, Санчо потврдио због чега је први асистент лиге, Вицел и Дилејни "коректори" каквих је мало у Европи. Сјајно легли овом младом тиму.

Тренутно све изгледа тако да Бајерну неће бити дозвољено да се врати у трку за титулу, иако игра све боље и полако долази на свој препознатљив ниво...  

БУНДЕСЛИГА, 15. КОЛО

Аугзбург - Шалке 1:1 (1:0) 
/Грегорич 13 - Калиђури 53/

Фортуна Дизелдорф - Фрајбург 2:0 (0:0)
/Ајхан 55, 79/

Хановер - Бајерн 0:4 (0:2)
/Кимих 2, Алаба 29, Гнабри 53, Левандовски 63/

Хофенхајм - Борусија Менхенгладбах 0:0

Штутгарт - Херта 2:1 (0:1)
/Гомез 64, 72 - Мителштат 38/

Борусија Дортмунд - Вердер 2:1 (2:1)
/Алкасер 20, Ројс 27 - Крузе 35/

Недјеља

РБ Лајпциг - Мајнц (15.30)
Ајнтрахт Франкфурт - Бајер Леверкузен (18.00)

Играно у петак:

Нирнберг - Волфсбург 0:2 (0:0)
/Гинчек 59, Брекало 90+4/

ТАБЕЛА: Борусија Дортмунд 39, Борусија Менхенгладбах 30, Бајерн Михнен 30, Лајпциг (-1) 25, Ајнтрахт (-1) 23, Хофенхајм 23, Херта 23, Волфсбург 22, Вердер 21, Мајнц (-1) 19, Бајер Леверкузен (-1) 18, Фрајбург 17, Шалке 15, Аугзбург 14, Штутгарт 14, Фортуна Диселдорф 12, Нирнберг 11, Хановер 10.

Извор: моззартспорт/мондо.ба/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар