BL: Borusija jesenji prvak, Alkaserov zadatak Joviću!

Šesta pobeda Borusije u nizu! Fudbaleri Borusije Dortmund savladali su Verder Bremen 2:1 u 15. kolu Bundeslige. Borusija ne posustaje! U Dortmundu je "pao" Verder (2:1), pa su se "milioneri" dodatno učvrstili na liderskoj poziciji Bundeslige i osvojili jesenju titulu.  Pako već prestigao onog Paka iz Barselone, trebalo mu je 27 utakmica manje?! Alkaser ponovo pogodio, daje ga na svakih 36,6 minuta u Bundesligi. . .  Harlemovci iz Dortmunda - deluje da Bajern ovde nema šta da traži! Borusija upisala i šestu uzastopnu pobedu uz egzibicionu igru, čime je potvrdila jesenju titulu. . .

Fudbal 16.12.2018 | 11:00
BL: Borusija jesenji prvak, Alkaserov zadatak Joviću!
"Milioneri" su zabeležili šestu uzastopnu pobedu, dok je Verder poražen treći put u poslednjih pet kola.

Sva tri gola su postignuta u prvom poluvremenu, a Borusija je nokautirala goste pogocima Alkasera i Rojsa u 20, odnosno u 27. minutu.

Desetak minuta kasnije Kruze vraća Verder u igru, ali su gosti u nastavku samo jednom zapretili golu Borusije, dok je domaćin imao nekoliko prilika za ubedljiviji trijumf. 

Borusija je nastavila da korača ka titulu, povećala je razliku u odnosu na najbliže rivale jer ima po devet bodova više od imenjaka iz Menhengladbaha i Bajerna iz Minhena. 

U sledećem kolu Borusije gostuje davljeniku Fortuni u Diseldorfu, dok Verder čeka Hofenhajm. 

Do pre neki dan zamerano mu je što loše igra kada startuje, kada igra od prvog minuta. Od večeras neće moći ni to. Pako Alkaser je pun pogodak Borusije iz Dortmunda. Omaleni napadač potvrdio je da Milioneri nisu uzalud utrošili 23.000.000 evra na njegovo dovođenje tako što je večeras načeo Verder i pogotkom u 19. minutu trasirao Borusiji put do nove pobede. Samim tim, Alkaser se oslobodio se stega "džokera", jer mnogi su ga upravo tako nazivali pošto nikako nije uspevao da bude jednako produktivan kao kada uđe sa klupe. 

Španac je sinoć deseti put poneo dres Dortmunda u Bundesligi i postigao 11. gol. Ono što je posebno zanimljivo jeste da na kontu ima samo 403 minuta, zaključno sa prvih 45 večeras, što će reći da gol daje na svakih 36,6. 

Statistika na kojoj može da mu pozavidi svaki vrhunski napadač na planeti...

I još jedan podatak za neverovati: Pako Alkaser odigrao je za Barsu 37 utakmica u ligi i postigao 10 golova. Neverovatnih 27 mečeva manje bilo mu je potrebno da premaši tih 10 pogodaka u dresu novog kluba. 

Tradicionalno, Borusija Dortmund i Verder igraju veoma neizvjesne utakmice, a tako je bilo i u subotnjem derbiju 15. kola šampionata Njemačke.

Ali, na kraju bodovi su ipak ostali na "Signal Iduna Parku" za 12. ovosezonsku "recku" i velikih "plus devet" u odnosu na prve pratioce Borusiju Menhengladbah i minhenski Bajern.

BORUSIJA - VERDER 2:1 (2:1)

"Milioneri" su od samog početka krenuli ka golu Jiržija Pavlenke i već u osmom minutu Pako Alkeser je pogodio njegovu mrežu, ali je gol opravdano poništen zbog ofsajda.

Međutim, španski napadač je u 20. minutu doveo Dortmund u vođstvo. Sjajno je reagovao na centaršut Rafaela Gereira i pogodio bliži ugao. Iako je arbitar Gvido Vinkman najprije pokazao da je bila nedozvoljena pozicija, nakon gledanja video snimka, pokazao je na centar - 1:0.

Bio je to Alkaserov 11. ovosezonski pogodak, kojim se osamio na listi najboljih strijelaca Bundeslige ispred Roberta Levandovskog iz Bajerna, koji je danas takođe bio strijelac, te Ajntrahtovog napadača Luke Jovića sa golom manje.

Španac je time zadao domaći zadatak reprezentativcu Srbije da u nedjelju u Frankfurtu bude dodatno motivisan u susretu sa Bajerom iz Leverkuzena, a vidjećemo sutra kakva će biti reakcija Luke Jovića.

Alkaser je nakon Horsta Hrubeša i Klausa Matišaka ujedno postao tek treći igrač u istoriji Bundeslige sa 11 postignutih golova na prvih 10 mečeva u Bundesligi.

Sedam minuta kasnije, pogriješila je posljednja linija gostiju iz Bremena i predala loptu kapitenu Borusije Marku Rojsu, koji je nakon duplog pasa sa Džejdonom Sančom, plasirao loptu u sami ugao - 2:0.

Tada se činilo da će to biti još jedna lagana pobjeda "milionera", međutim, gosti sa Vezera se nisu predavali već su već u 35. minutu uspjeli da smanje na 2:1 i to majstorskim golom Maksa Kruzea, koji je volej udarcem sa ivice kaznenog prostora uhvatio na "krivoj nozi" Romana Burkija - 2:1.

Na samom početku drugog poluvremena, golman Roman Burki je spasio Borusiju izjednačenja nakon novog udarca kapitena Verdera Maksa Kruzea, koji je šutirao u donji desni ugao, da bi potom i Marko Rojs propustio šansu da možda "prelomi" utakmicu.

Nastavili su potom izabranici Lusijana Favra sa novim i konstantnim napadima, činilo se da gol u mreži bremenskog kluba praktično "visi" u vazduhu, ali do posljednjeg sudijskog zvižduka, rezultat se nije mijenjao uprkos sjajnim šansama prvenstveno Marka Rojsa.

U šestom minutu sudijske nadoknade Mario Gece postigao je i treći pogodak za Borusiju poslije kontranapada, ali je poslije VAR-a poništen i ostalo je 2:1.

Ali i to je bilo dovoljno za nova tri boda "milionera" i šesti poraz ove sezone za goste iz Bremena.

Borusija iz Dortmunda igra harlemovski fudbal! Daleko od toga da smo večeras protiv Verdera (2:1) imali najbolje izdanje Milionera u sezoni, ali ono što smo videli - vredelo je svaki sekund vremena proveden uz TV ekran. Četa Lusijena Favra šestom vezanom pobedom stavila je i zvanično jesenju krunu na glavu, ali mnogo više od te činjenice impresionira način na koji je to urađeno. Ne samo danas, već tokom cele jeseni. Jeste, Bajern je šestostruki šampion, večiti šampion Nemačke, međutim kada Borusija igra ovako kako igra ove sezone onda ta njihova buduća titula, u koju mnogi veruju, vredi mnogo više od prostog broja jedan.   

Jer moderni fudbal, odavno upao u okove taktike, zaista retko ume da bude lepršav kao kada ga igra Borusija. 

Dortmund je posle ovog trijumfa ponovo na plus devet u odnosu na prve pratioce - Bajern i imenjaka iz Menhengladbaha, a do kraja prvog dela sezone čekaju ga gostovanje u Dizeldorfu i derbi kod kuće protiv Menša. 

Favr je tako skockao tim čiji je prosek godina jedva iznad 24 da se gotovo ne razlikuje da li igra prva ili druga ekipa. Pre nekoliko dana u Monaku, iz današnjeg sastava bila su samo dva igrača?! Laganih 2:0. Večeras, hajde da kažemo najboljih 11 i novi trijumf po istom receptu. Strahovito brzo, precizno, agresivno do granice dozvoljenog... Egzibiciono. Ne na momente, već u većem delu utakmice. Za uživanje od prvog do poslednjeg minuta. Harlemovski, kao što rekosmo. 

Pako Alkaser počeo je da postiže golove i kao starter (drugi kada igra od prvog minuta, a 11 ove sezone u Bundesligi; već je stigao svoj učinak iz Barselone gde odigrao 27 utakmica više) što posebno može da raduje Lusijana Favra. On je u 19. minutu i načeo sasvim dobri Verder. Lepo mu je centrirao Rafael Gereiro, defanzivac koga je švajcarski stručnjak gurnuo da igra levo krilo umesto povređenog Brun Larsena. 

Nedugo zatim Marko Rojs, veliki vođa ovog tima, na dodavanje sjajnog Džejdona Sanča duplirao je prednost - 2:0. 

Borusija se nije opustila, već je težila egzibiciji i možda zbog toga nije još kojim pogotkom dokrajčila goste iz Bremena. Maks Kruze postigao je evrogol i vratio svoj tim u život, ali još neku ozbiljnu šansu za izjednačenje Verder nije imao. 

Iz ovog susreta kao "nasleđe" Favru ostaje sjajna saradnja Hakimija i Gereira po levom boku. O tom tandemu moraće da porazmisli iskusni stručnjak. Rojs standardno dobar, Sančo potvrdio zbog čega je prvi asistent lige, Vicel i Dilejni "korektori" kakvih je malo u Evropi. Sjajno legli ovom mladom timu.

Trenutno sve izgleda tako da Bajernu neće biti dozvoljeno da se vrati u trku za titulu, iako igra sve bolje i polako dolazi na svoj prepoznatljiv nivo...  

BUNDESLIGA, 15. KOLO

Augzburg - Šalke 1:1 (1:0) 
/Gregorič 13 - Kaliđuri 53/

Fortuna Dizeldorf - Frajburg 2:0 (0:0)
/Ajhan 55, 79/

Hanover - Bajern 0:4 (0:2)
/Kimih 2, Alaba 29, Gnabri 53, Levandovski 63/

Hofenhajm - Borusija Menhengladbah 0:0

Štutgart - Herta 2:1 (0:1)
/Gomez 64, 72 - Mitelštat 38/

Borusija Dortmund - Verder 2:1 (2:1)
/Alkaser 20, Rojs 27 - Kruze 35/

Nedjelja

RB Lajpcig - Majnc (15.30)
Ajntraht Frankfurt - Bajer Leverkuzen (18.00)

Igrano u petak:

Nirnberg - Volfsburg 0:2 (0:0)
/Ginček 59, Brekalo 90+4/

TABELA: Borusija Dortmund 39, Borusija Menhengladbah 30, Bajern Mihnen 30, Lajpcig (-1) 25, Ajntraht (-1) 23, Hofenhajm 23, Herta 23, Volfsburg 22, Verder 21, Majnc (-1) 19, Bajer Leverkuzen (-1) 18, Frajburg 17, Šalke 15, Augzburg 14, Štutgart 14, Fortuna Diseldorf 12, Nirnberg 11, Hanover 10.

Izvor: mozzartsport/mondo.ba/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar