Опсадно стање у Француској

Париска полиција саопштила је да је од јутрос привела 21 особу у главном граду где је почело окупљање покрета "Жутих прслука".

Свијет 15.12.2018 | 12:56
Опсадно стање у Француској
Репортер Прве телевизије Ненад Нешић јавља да је у Паризу право опсадно стање, а да су “жути прслуци” кренули од Тријумфалне капије узвикујући “Макрон одлази”.

Како наводи, много је мање демонстраната него што их је било прошле недеље, а најупечатљивија слика – безбедносне снаге.

На протесту је дошло до мањег сукоба између демонстраната и полиције при чему је полиција на кратко употребила бибер спреј. 

Сукоб је настао јутрос на Јелисејским пољима у престоници Француске, преноси АП. 

Агенција наводи да су се хиљаде демонстраната окупљале у тој најширој авенији у Паризу у присуству великог броја припадника полиције који су распоређени превентивно, а након што су претходни протести резултирали хаосом и насиљем. 

Тај сукоб је врло брзо окончан, а демонстранти су започели шетњу ка Тријумфалној капији на крају Авеније. 

Како су најавили надлежни, 8.000 полицајаца ће водити рачуна о безбедности, а саопштено је и да ће много брже хапсити оне који буду разбијали и пљачкали. 

У разговору са њим, неки од “жутих прслука” наводе да ће крај протеста бити када са власти оде Емануел Макрон. 

Други тврде да нису дошли да праве нереде, већ да је полиција та која врши насиље. 

“Улични протетси су једини начин, ми немамо демократију у Француској, ово је диктатура“, рекао је један од њих.

Директор париске полицијске префектуре Мишел Делпијеш изјавио је да ће мере безбедности бити као и претходне суботе и да је према наводима на друштвеним режама неколико десетина хиљада људи изразило спремност да данас изађе на улице упркос позивима да то не чине у светлу овонедељног напада у Стразбуру.

У Паризу ће бити распоређено око 8.000 припадника снага безбедности, а на подручју целе Француске око 89.000.

Француски медији су пренели су да су око Тријумфалне капије жандарми распоређени од јутрос, као и један водени топ код авеније Јелијсејских поља где су на ранијим протестима избијали сукоби демонстраната и полиције.

Овог пута су културна и туристичка здања отворена, међу којима музеј Лувр, Афелова кула и огромне робне куће, пошто је почела претпразнична грозница уочи Божића.

Покрет који је спонтано настао на друштвеним мрежама, од 17. новембра је мобилисан разним акцијама у Француској а сваке суботе организује протесте у великим градовима.

Француски председник Емануел Макрон који се недавно обратио нацији и најавио одређене уступке грађанима незадовољним његовом општом политиком, није успео у потпуности да убеди "жуте прслуке" који су најавили наставак протеста.

(Б92/Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

15.12.2018 13:25

Овако и код нас се ради,гледе примитка демокрације...ДА ЈЕ ЊИМА ДОДО ПА ДА ИМ КАЗЕ ДА ОБУКУ ПРСЛУКЕ И ДА ХОДАЈУ ПО ФРАНЦУСКОЈ....хаха...видите ли глупи босанци ста знаци сколован народ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.12.2018 13:54

Нисмо ми Босанци мисмо Срби реце Додо ааххахахаха