Opsadno stanje u Francuskoj

Pariska policija saopštila je da je od jutros privela 21 osobu u glavnom gradu gde je počelo okupljanje pokreta "Žutih prsluka".

Svijet 15.12.2018 | 12:56
Opsadno stanje u Francuskoj
Reporter Prve televizije Nenad Nešić javlja da je u Parizu pravo opsadno stanje, a da su “žuti prsluci” krenuli od Trijumfalne kapije uzvikujući “Makron odlazi”.

Kako navodi, mnogo je manje demonstranata nego što ih je bilo prošle nedelje, a najupečatljivija slika – bezbednosne snage.

Na protestu je došlo do manjeg sukoba između demonstranata i policije pri čemu je policija na kratko upotrebila biber sprej. 

Sukob je nastao jutros na Jelisejskim poljima u prestonici Francuske, prenosi AP. 

Agencija navodi da su se hiljade demonstranata okupljale u toj najširoj aveniji u Parizu u prisustvu velikog broja pripadnika policije koji su raspoređeni preventivno, a nakon što su prethodni protesti rezultirali haosom i nasiljem. 

Taj sukob je vrlo brzo okončan, a demonstranti su započeli šetnju ka Trijumfalnoj kapiji na kraju Avenije. 

Kako su najavili nadležni, 8.000 policajaca će voditi računa o bezbednosti, a saopšteno je i da će mnogo brže hapsiti one koji budu razbijali i pljačkali. 

U razgovoru sa njim, neki od “žutih prsluka” navode da će kraj protesta biti kada sa vlasti ode Emanuel Makron. 

Drugi tvrde da nisu došli da prave nerede, već da je policija ta koja vrši nasilje. 

“Ulični protetsi su jedini način, mi nemamo demokratiju u Francuskoj, ovo je diktatura“, rekao je jedan od njih.

Direktor pariske policijske prefekture Mišel Delpiješ izjavio je da će mere bezbednosti biti kao i prethodne subote i da je prema navodima na društvenim režama nekoliko desetina hiljada ljudi izrazilo spremnost da danas izađe na ulice uprkos pozivima da to ne čine u svetlu ovonedeljnog napada u Strazburu.

U Parizu će biti raspoređeno oko 8.000 pripadnika snaga bezbednosti, a na području cele Francuske oko 89.000.

Francuski mediji su preneli su da su oko Trijumfalne kapije žandarmi raspoređeni od jutros, kao i jedan vodeni top kod avenije Jelijsejskih polja gde su na ranijim protestima izbijali sukobi demonstranata i policije.

Ovog puta su kulturna i turistička zdanja otvorena, među kojima muzej Luvr, Afelova kula i ogromne robne kuće, pošto je počela pretpraznična groznica uoči Božića.

Pokret koji je spontano nastao na društvenim mrežama, od 17. novembra je mobilisan raznim akcijama u Francuskoj a svake subote organizuje proteste u velikim gradovima.

Francuski predsednik Emanuel Makron koji se nedavno obratio naciji i najavio određene ustupke građanima nezadovoljnim njegovom opštom politikom, nije uspeo u potpunosti da ubedi "žute prsluke" koji su najavili nastavak protesta.

(B92/Tanjug)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

15.12.2018 14:25

Ovako i kod nas se radi,glede primitka demokracije...DA JE NJIMA DODO PA DA IM KAZE DA OBUKU PRSLUKE I DA HODAJU PO FRANCUSKOJ....haha...vidite li glupi bosanci sta znaci skolovan narod

ODGOVORITE
Name

re

15.12.2018 14:54

Nismo mi Bosanci mismo Srbi rece Dodo aahhahahaha