Како "буљење у екран" утиче на структуру мозга код дјеце?

Савремени родитељи све чешће постављају екран испред своје деце. А како паметни телефони и таблети могу да репродукују видео и да служе за играње видео игара, ти мобилни уређаји се чине као савршен начин да деца буду тиха и забављена.

Здравље 15.12.2018 | 11:59
Како "буљење у екран" утиче на структуру мозга код дјеце?
Новија студија је, међутим, показала да такав начин "забављања" деце можда баш и није најпаметнија идеја. 

У студији, коју је финансирало Министарство здравља САД посредством Националног института за здравље и на којој се још увек ради, откривено је да превише времена проведеног испред екрана може физички да промени структуру мозга код деце. 

У првој серији скенирања мозга код 4.500 деце, узраста око 9 до 10 година, који су проводили више од седам сати дневно испред екрана, студија је открила прерано тањење кортекса мозга. Церебрални кортекс је први, спољашњи, слој структуре нервног ткива мозга, који помаже у процесуирању информација из физичког света. 

Иако ово звучи као нешто што би могло да буде веома лоше, директорка Националног института за здравље Гаја Даулинг упозорава не би требало извлачити преране закључке из ових налаза.

"Не знамо да ли је ово проузроковано дужином времена проведеног уз екран. Још увек не знамо да ли је то лоше. Нећемо ни знати док не будемо пратили децу током одређеног периода, како бисмо видели да ли постоје исходи који су повезани са разликама које видимо у овом појединачном снимку", рекла је Даулингова гостујући у емисији "60 минута" телевзије ЦБС. 

Као што је већ речено, рад на студији је још увек у току па се очекује да научници наставе да прате децу током наредне деценије и дуже, како би стекли потпуни увид у то како употреба дигиталних уређаја може да утиче на њихов мозак, емотивни развој и ментално здравље. 

Имајући све ово у виду, замена телефона и таблета за књигу или играчку, с' времена на време, можда и није тако лоша идеја.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Анонимно

15.12.2018 14:13

Господе,бојим се за своју породицу,јер их волим. --------- Велик Господ,измедју осталог и преко неких филмова,као што је филм: " Тхе Хеалер (2017) " хттпс://www.седељка.цом/Филмови/Гледај_Филм/2613/Тхе-Хеалер,духовним ,присуством Његовог јединородног сина Христа,(како онима који гледају и негледају овај филм,тако Творцу овог филма,саучесницима и учесницима овог филма)дарује љубав,утеху,радост,охрабрење и исцељење.За мене,измедју бројева осталих,број 4 има посебно,чудесну моћ.Господе,немам потребног здравља,немам љубави,а немам ни среће.Господе,чини ми се као да никада нисам веровао Тебе,ни Христа,односно,моје веровање и поуздање у тебе Господе,јако је мало.Исцели нас и бићемо здрави.Господе,у скоро ничему нисам успео,нисам нешто посебно друштвен,а чини ми се да,за своје родитеље сам велико разочарење.Исцели нас и бићемо здрави.Господе,ако ни због чега другог,онда(измедју осталих)ради неверника,циника,атеиста,верника и маловерних,ради мале дечице и оних који те много више воле и поштују од мене,небили још више бивали учвршћени у њиховом веровању и поуздању,било где на свету,духовним присуством твог јединородног сина,а нашег спаситеља,утешитеља и исцелитеља Христа,данас,исцели макар једно биће(особу) која болује(по многима) од неисцељиве болести.Исцели нас и бићемо здрави.Господе,са овом малом трунчицом веровања и поуздања које ми је преостало,надам се да,ваљда ћеш се једног лепог дана и на мене смиловати,све опростити и заборавити,као што сам и ја,онолико колико је у мојој моћи,свима све опростио и заборавио.Исцели нас и бићемо здрави. - У потпису: надам се да,ваљда не још задуго,твоје несрећно,ништо,болесно и невољно дете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

24.12.2018 07:45

Охлади мало земљаче, окани се религиозне представе, свако треба појединачно да ради на свом моралном уздизању и свијет ће бити боље мјесто за живот, а то не мора нужно бити религозни пут, напротив, кад се сабере и одузме у људској историји највећа страдања су била због религиозних убјеђења.

Name

Гаврило

26.12.2018 08:39

Хришћанство је синтеза људске исправности. Да је више хришћанског у нама, без обзира на то да ли неко вјерује у Христа или не свијет би био љепше мјесто. Ја сам љевичар (изворни, а не комуниста) и вјерник. Све добро у мени, укључујући и однос према слободи, једнакости и људскости, изградио сам кроз хрићанску културу која ме је окруживала. Људе само повратак у оквире морала и смјерности хришћанства може да спасе. А дјеца требају да користе тешнолошка достигнућа као и одрасли у мјери у којој им то помаже да буду комуникативнији, бољи, да више науче, а не да их то опчини и учини лошим. Родитељи морају да се посвећују дјеци. Знам да је тешко, али то и јесте смисао родитељства. Жртва за дјецу и чињење дјеце бољим и самосталнијим људима!

ОДГОВОРИТЕ