Kako "buljenje u ekran" utiče na strukturu mozga kod djece?

Savremeni roditelji sve češće postavljaju ekran ispred svoje dece. A kako pametni telefoni i tableti mogu da reprodukuju video i da služe za igranje video igara, ti mobilni uređaji se čine kao savršen način da deca budu tiha i zabavljena.

Zdravlje 15.12.2018 | 11:59
Kako "buljenje u ekran" utiče na strukturu mozga kod djece?
Novija studija je, međutim, pokazala da takav način "zabavljanja" dece možda baš i nije najpametnija ideja. 

U studiji, koju je finansiralo Ministarstvo zdravlja SAD posredstvom Nacionalnog instituta za zdravlje i na kojoj se još uvek radi, otkriveno je da previše vremena provedenog ispred ekrana može fizički da promeni strukturu mozga kod dece. 

U prvoj seriji skeniranja mozga kod 4.500 dece, uzrasta oko 9 do 10 godina, koji su provodili više od sedam sati dnevno ispred ekrana, studija je otkrila prerano tanjenje korteksa mozga. Cerebralni korteks je prvi, spoljašnji, sloj strukture nervnog tkiva mozga, koji pomaže u procesuiranju informacija iz fizičkog sveta. 

Iako ovo zvuči kao nešto što bi moglo da bude veoma loše, direktorka Nacionalnog instituta za zdravlje Gaja Dauling upozorava ne bi trebalo izvlačiti prerane zaključke iz ovih nalaza.

"Ne znamo da li je ovo prouzrokovano dužinom vremena provedenog uz ekran. Još uvek ne znamo da li je to loše. Nećemo ni znati dok ne budemo pratili decu tokom određenog perioda, kako bismo videli da li postoje ishodi koji su povezani sa razlikama koje vidimo u ovom pojedinačnom snimku", rekla je Daulingova gostujući u emisiji "60 minuta" televzije CBS. 

Kao što je već rečeno, rad na studiji je još uvek u toku pa se očekuje da naučnici nastave da prate decu tokom naredne decenije i duže, kako bi stekli potpuni uvid u to kako upotreba digitalnih uređaja može da utiče na njihov mozak, emotivni razvoj i mentalno zdravlje. 

Imajući sve ovo u vidu, zamena telefona i tableta za knjigu ili igračku, s' vremena na vreme, možda i nije tako loša ideja.

B 92
foto:internet

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Anonimno

15.12.2018 14:13

Gospode,bojim se za svoju porodicu,jer ih volim. --------- Velik Gospod,izmedju ostalog i preko nekih filmova,kao što je film: " The Healer (2017) " https://www.sedeljka.com/Filmovi/Gledaj_Film/2613/The-Healer,duhovnim ,prisustvom Njegovog jedinorodnog sina Hrista,(kako onima koji gledaju i negledaju ovaj film,tako Tvorcu ovog filma,saučesnicima i učesnicima ovog filma)daruje ljubav,utehu,radost,ohrabrenje i isceljenje.Za mene,izmedju brojeva ostalih,broj 4 ima posebno,čudesnu moć.Gospode,nemam potrebnog zdravlja,nemam ljubavi,a nemam ni sreće.Gospode,čini mi se kao da nikada nisam verovao Tebe,ni Hrista,odnosno,moje verovanje i pouzdanje u tebe Gospode,jako je malo.Isceli nas i bićemo zdravi.Gospode,u skoro ničemu nisam uspeo,nisam nešto posebno društven,a čini mi se da,za svoje roditelje sam veliko razočarenje.Isceli nas i bićemo zdravi.Gospode,ako ni zbog čega drugog,onda(izmedju ostalih)radi nevernika,cinika,ateista,vernika i malovernih,radi male dečice i onih koji te mnogo više vole i poštuju od mene,nebili još više bivali učvršćeni u njihovom verovanju i pouzdanju,bilo gde na svetu,duhovnim prisustvom tvog jedinorodnog sina,a našeg spasitelja,utešitelja i iscelitelja Hrista,danas,isceli makar jedno biće(osobu) koja boluje(po mnogima) od neisceljive bolesti.Isceli nas i bićemo zdravi.Gospode,sa ovom malom trunčicom verovanja i pouzdanja koje mi je preostalo,nadam se da,valjda ćeš se jednog lepog dana i na mene smilovati,sve oprostiti i zaboraviti,kao što sam i ja,onoliko koliko je u mojoj moći,svima sve oprostio i zaboravio.Isceli nas i bićemo zdravi. - U potpisu: nadam se da,valjda ne još zadugo,tvoje nesrećno,ništo,bolesno i nevoljno dete.

ODGOVORITE
Name

БЛ

24.12.2018 07:45

Охлади мало земљаче, окани се религиозне представе, свако треба појединачно да ради на свом моралном уздизању и свијет ће бити боље мјесто за живот, а то не мора нужно бити религозни пут, напротив, кад се сабере и одузме у људској историји највећа страдања су била због религиозних убјеђења.

Name

Гаврило

26.12.2018 08:39

Хришћанство је синтеза људске исправности. Да је више хришћанског у нама, без обзира на то да ли неко вјерује у Христа или не свијет би био љепше мјесто. Ја сам љевичар (изворни, а не комуниста) и вјерник. Све добро у мени, укључујући и однос према слободи, једнакости и људскости, изградио сам кроз хрићанску културу која ме је окруживала. Људе само повратак у оквире морала и смјерности хришћанства може да спасе. А дјеца требају да користе тешнолошка достигнућа као и одрасли у мјери у којој им то помаже да буду комуникативнији, бољи, да више науче, а не да их то опчини и учини лошим. Родитељи морају да се посвећују дјеци. Знам да је тешко, али то и јесте смисао родитељства. Жртва за дјецу и чињење дјеце бољим и самосталнијим људима!

ODGOVORITE