Стуб Ситија, вук самотњак... А није добар за репрезентацију?!

Један од најскупљих дефанзиваца свих времена не добија позив у репрезентацију!

Фудбал 20.12.2018 | 16:00
Стуб Ситија, вук самотњак... А није добар за репрезентацију?!
Емерик Лапорт је други најскупљи дефанзивац у историји фудбала. Манчестер Сити га је пре нешто мање годину дана платио Билбау невероватних 65.000.000 евра. Само је Вирџил ван Дајк скупљи на листи најплаћенијих дефанзиваца свих времена.

После голмана Едерсона, Лапорт је најстандарднији играч Манчестер Ситија ове сезоне са 1.978 минута на терену. Незамењив је део Гвардиолине казнене експедиције која је примила само девет голова у Премијер лиги на 16 утакмица.

И опет, све то  му није довољно да дође на списак репрезентације Француске. Истина, у питању је тим светског првака, конкуренција је страшна, али неоспорно је да Лапорт квалитетом заслужује макар позив.Варан и Умтити су стартери кад су здрави, али њихове замене попут Кимпембеа, Сакоа, Рамија или КуртаЗзуме свакако нису бољи играчи од Лапорта. Упркос томе, Дидије Дешан не позива Ситијевог штопера.

Лапорт је по пореклу Баск из Француске и афирмисао се играјући за Атлетик Билбао. Због тога је могао да бира да ли ће играти за репрезентацију Француске или Шпаније. Одабрао је земљу у којој је рођен уместо оне у којој је одрастао и фудбалски се описменио. Прошао је све млађе селекције Шпаније, али деби за А тим није стигао.

У три наврата је Лапорт позиван у селекцију Галских петлова, али није добио прилику да закорачи на терен тако да и даље може да бира репрезентацију. Прошле су две године откако је Дидије Дешан последњи пут позвао у репрезентацију Француске. Иако игра у животној форми, Дешан га „не види“.

„Одговор на моје непозивање у репрезентацију Француске је само један: постоји селектор и селектор ме није одабрао. Немам ништа лично против њега, а ако он има против мене, онда то није мојом заслугом. Он је тај који је донео одлуку да ме не позива из одређених разлога, а ти разлози су по мом мишљењу личне природе. Радим максимално у клубу и трудим се да добијем позив. Ако га не добијем, није до мене. Селектор је једина особа која може да реши проблем“, рекао је Лапорт.

Шпанци и даље виде своју шансу да намаме Лапорта у свој тим. Потребно је само да играч узме држављанство и одмах ће добити позив. Шпанија има проблеме на позицији штопера. Дугогодишњи стартерЂерар Пике се опростио летос од националог тима, а као стуб одбране је остао Серхио Рамос. Ту су јошНачо Фернандез из Реала, Аспиликуета који и није класичан штопер, Ињиго Мартинез из Билбаа, Марк Бартра,Дијего Љоренте, Марио Ермосо... Осим Рамоса, нико од њих није класа Лапорта. Ипак, он не жели да игра за Шпанију.

„Изабрао сам Француску зато што сам Француз. Немам дупло држављанство нити намеру да га имам. Не знам чак ни да ли је то могуће сада“, каже штопер
Ситија.

Да би добио шпанско држављанство, Лапорт би требало да има актуелно пребивалиште у Шпанији. Што тренутно није случај. Мада, ако би он хтео, Шпанци би вероватно нашли начин да га „региструју“...

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар