Stub Sitija, vuk samotnjak... A nije dobar za reprezentaciju?!

Jedan od najskupljih defanzivaca svih vremena ne dobija poziv u reprezentaciju!

Fudbal 20.12.2018 | 16:00
Stub Sitija, vuk samotnjak... A nije dobar za reprezentaciju?!
Emerik Laport je drugi najskuplji defanzivac u istoriji fudbala. Mančester Siti ga je pre nešto manje godinu dana platio Bilbau neverovatnih 65.000.000 evra. Samo je Virdžil van Dajk skuplji na listi najplaćenijih defanzivaca svih vremena.

Posle golmana Edersona, Laport je najstandardniji igrač Mančester Sitija ove sezone sa 1.978 minuta na terenu. Nezamenjiv je deo Gvardioline kaznene ekspedicije koja je primila samo devet golova u Premijer ligi na 16 utakmica.

I opet, sve to  mu nije dovoljno da dođe na spisak reprezentacije Francuske. Istina, u pitanju je tim svetskog prvaka, konkurencija je strašna, ali neosporno je da Laport kvalitetom zaslužuje makar poziv.Varan i Umtiti su starteri kad su zdravi, ali njihove zamene poput Kimpembea, Sakoa, Ramija ili KurtaZzume svakako nisu bolji igrači od Laporta. Uprkos tome, Didije Dešan ne poziva Sitijevog štopera.

Laport je po poreklu Bask iz Francuske i afirmisao se igrajući za Atletik Bilbao. Zbog toga je mogao da bira da li će igrati za reprezentaciju Francuske ili Španije. Odabrao je zemlju u kojoj je rođen umesto one u kojoj je odrastao i fudbalski se opismenio. Prošao je sve mlađe selekcije Španije, ali debi za A tim nije stigao.

U tri navrata je Laport pozivan u selekciju Galskih petlova, ali nije dobio priliku da zakorači na teren tako da i dalje može da bira reprezentaciju. Prošle su dve godine otkako je Didije Dešan poslednji put pozvao u reprezentaciju Francuske. Iako igra u životnoj formi, Dešan ga „ne vidi“.

„Odgovor na moje nepozivanje u reprezentaciju Francuske je samo jedan: postoji selektor i selektor me nije odabrao. Nemam ništa lično protiv njega, a ako on ima protiv mene, onda to nije mojom zaslugom. On je taj koji je doneo odluku da me ne poziva iz određenih razloga, a ti razlozi su po mom mišljenju lične prirode. Radim maksimalno u klubu i trudim se da dobijem poziv. Ako ga ne dobijem, nije do mene. Selektor je jedina osoba koja može da reši problem“, rekao je Laport.

Španci i dalje vide svoju šansu da namame Laporta u svoj tim. Potrebno je samo da igrač uzme državljanstvo i odmah će dobiti poziv. Španija ima probleme na poziciji štopera. Dugogodišnji starterĐerar Pike se oprostio letos od nacionalog tima, a kao stub odbrane je ostao Serhio Ramos. Tu su jošNačo Fernandez iz Reala, Aspilikueta koji i nije klasičan štoper, Injigo Martinez iz Bilbaa, Mark Bartra,Dijego Ljorente, Mario Ermoso... Osim Ramosa, niko od njih nije klasa Laporta. Ipak, on ne želi da igra za Španiju.

„Izabrao sam Francusku zato što sam Francuz. Nemam duplo državljanstvo niti nameru da ga imam. Ne znam čak ni da li je to moguće sada“, kaže štoper
Sitija.

Da bi dobio špansko državljanstvo, Laport bi trebalo da ima aktuelno prebivalište u Španiji. Što trenutno nije slučaj. Mada, ako bi on hteo, Španci bi verovatno našli način da ga „registruju“...

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar