Прича - ЦАПУТ МУНДИ: Рат свих против свих у Роми!

Монћи и Ди Франческо згадили Рому Палоти, а он Рому навијачима Ђалоросих!

Фудбал 17.12.2018 | 00:00
Прича - ЦАПУТ МУНДИ: Рат свих против свих у Роми!
Рома се сурвала у тотални хаос, а Тригорија је постала барутана, спремна да експлодира на најмању варницу. У току је рат свих против свих.

Навијачи су кивни на председника Палоту. Газду Ђалоросих иритирају најближи сарадници, од генералног директора Балдисонија и спортског директора Монћија до тренера Еузебија ди Франческа. Шеф стручног штаба је љут мало на себе, мало на Монћија и прилично на поједине фудбелере Роме. Балдисони окривљује за све медије, посебно римске радио станице, за изношење “прљавог веша” Роме на видело. Све по принципу: није проблем шта ми радимо него што ви о томе извештавате.

О распаду система унутар Роме сведочи и прекид карантина после јавне побуне фудбалера. Флоренци иМанолас су после пораза од Викторије у Лиги шампиона, пред телевизијским камерама, изнели ставове против карантина. Тако се дошло у парадоксалну ситуацију да клуб, чији се тим обрукао још једном, на захтев фудбалера, прекине карантин и то пред пресудан меч за шефа стручног штаба. Објашњење је да су играчи и стручни штаб рекли све шта имају једни другима и продужетак карантина не би имао смисла.

Већ тмурну слику Ђалоросих употпуњује поступак који тужилаштво у Вечном граду води против Палотинихпартнера за изградњу стадиона у Риму, због корупције и низа других кривичних дела везаних за изградњу стадиона. У међувремену је стигло и негативно мишљење стручних тела, на захтев града Рима, о подобности (саобраћајна инфраструктура, опасност од поплава, безбедност и слично) изабраног терена за изградњу спортског и пратећих објеката.

Најкредибилнији новинари у Риму који прате Рому и имају контакте са председником Палотом тврде да је он већ донео одлуку да откаже поверење Ди Франческу. Штавише, Итало-Амерички бизнисмен је после пораза од Болоње желео да “отера” Ди Франческа, али су га спречили у томе његови сарадници, пре свих спортски директор Монћи. Наводно је Палота после утакмице у Плзену, празнећи набој због још једног брукања, осуо паљбу по Монћију и Балдисонију. Суштина Палотиног издирања се састојала у прекору да он нема много појма о фудбалу али је пре њих, експерата, схватио да је Ди Франческо зрео за отказ.

Подсетимо, Палота је у разговору са пар италијанских новинара користио врло оштре речи после пораза од Болоње у првенству. “Згађен сам”, написао је у одговору на поруку новинара “Месађера” у којој га је питао шта мисли о Роминој игри на Дал’Ари. Тада се мислило да је та екстернација била инстинктивна после пораза и упућена целом тиму и стучном штабу. У суштини је циљала Ди Франческа.

Балдисони и Монћи су спречили Палоту да донесе исхитрену одлуку објаснивши му да није иста ситуација, као пре три године, када су имали спремног Лучана Спалетија да ускочи на место дезоријентисаног и демотивисаног Рудија Гарсије. Односно да на фудбалској пијаци нема решења која би гарантовало драстичну промену курса. Антонио Конте, осим што његова плата драстично излази из параметара римског клуба, не жели да дође у Тригорију јер његове амбиције иду даље од Роминих.

Пауло Соса и Лоран Блан су  тренери који не уливају сигурност да би променили смер којим је пошла Ромина сезона а са њима би морао да се потпише милионски уговор на најмање годину и по дана са опцијом за трећу. Винченцо Монтела је толико близак пријатељ Ди Франческа, имају и заједнички бизнис у који су уложили новац, да је мало вероватно да би могао да ради иза леђа свом саиграчу из шампионских дана Ђалоросих с почетка овог милиенијума.

Имајући у виду да ДИ Франческо има плату од 3.000.000 евра, загарантовану до 2020. године, Рома би могла, врло лако, да се нађе у незавидној ситуацији да од следећег јуна плаћа три тренера. Односно, у случају да Ди Франческов наследник не испуни тражене циљеве, Рома би у јуну морала да ангажује новог тренера. Да би предупредили тај негативни сценарио, Балдисони и Монћи врше психолошки притисак на Ди Франческа да поднесе оставку уз исплату издашне отпремнине. Засад Ди Фанческо одбија такав сценарио, између осталог, и зато што има подршку Франческа Тотија.

Председник Палота није само љут на Ди Франческа, мета његових напада је и Монћи који је, у очима газде клуба, направио низ грешака у прелазном року. Пасторе и Маркано су тотални дебакл. Флако је био представљен као перјаница прелазног рока Роме. Кристанте је далеко од доприноса који се од њега очекивао, Ћорић и Бјанда су промашаји јер још нису спремни за Серију А. Н’Зонзи је преспор на средини терена и не вреди ни половину новца која је уложена за његово довођење. Олсен је солидан голман, али ништа више од тога. Једина потенцијална додатна вредност за Рому од новопридошлих фудбалера је Заниоло. Ако се поменутим фудбалерима додају прошлогодишњи флопови Шик, Карсдорп, Морено (у међувремену је напустио Рому) и Ундер који наставља да игра у стилу топло-хладно, произилази да је једино појачање у правом смислу те речи, од како је Монћи дошао, наш Александар Коларов.

Интересантно је да су навијачи до утакмице у Плзењу стављали у исти кош Монћија и Палоту. Газда клуба и спортски директору су чашћавани редовно погрдним слоганима и узвицима. На утакмици против Викторије, догодила се квалитативна промена, на нишану организованих навијачких група је остао само Палота. Осим транспарента на енглеском “Палота иди кући”, све време се скандирало “Палота говн…у”.

У претходних неколико дана, Палота је преко својих канала, пустио у етар причу да би продао Рому за 800.000.000 евра. Та прича је додатно разбеснела навијаче јер је Палота, купио Рому са 10.000.000 евра. Банка Уникредит која је буквално огулила до коже фамилију Сенси, која је својом имовином гарантовала за дугове Роме, позајмила је новац Палоти, осим учешћа од 10.000.000 евра. Притом Палотане одговара за дугове Роме својом имовином већ је ставио хипотеку на сву покретну и непокретну имовину клуба чак је дао у залог и бренд Рома.

За седам и по година владавине Американаца, Рома се самофинансирала од продаје играча, телевизијских права и учешћа у европским такмичењима. Стадион који би требало да се направи у Риму не би био у власништву Роме него Џејмса Палоте и он би га изнајмљивао Роми по истој цени коју Рома плаћа за играње на Олимпијском стадиону. Председнику Роме се не опрашта и третман који има Франческо Тотибудући да је легенда Роме сведена на фикус. Никоме није промакло да Палота није био присутан на два изузетно важна догађаја: представљање аутобиографије Тотија у Колосеуму и улазак у “Халл оф Фаме” Роме пре утакмице са Реал Мадридом.

Палота је додатно непопуларан у амбијенту Ђалоросих зато што долази једном или два пута годишње у Рим, док је сваког месеца у Лондону, и не показује ни минимум ни страсти ни воље да инвестира у клуб. Понаша се као класични бизнисмен који жели да оствари што већи профит са што мање улагања: филозофија којој се аплаудира на Вол Стриту и у САД али не у Италији и поготово не у фудбалском Риму.

Еузебио ди Франческо је све више усамљен и све слабији у Тригорији. Гротескна прича о карантину је термометар постојећег стања. Тренеру Роме се приговара што није подигао глас против демонтирања тима који је прошле године стигао до полуфинала ЛШ и што није гласније тражио адекватна појачања за тим. Затим су уследиле повреде коју су десетковале Рому. Посебно су трауматичне капитена Де Росија и голгетера Едина Џека, док преостала три стуба Ђалоросих Манолас, Коларов и Флоренци већ неколико недеља стежу зубе и играју повређени или са боловима.

Можда ће Ди Франческо преживети на клупи Роме и после данашњег меча са Ђеновом, али ће тешко прославити Нову годину Тригорији.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар