Priča - CAPUT MUNDI: Rat svih protiv svih u Romi!

Monći i Di Frančesko zgadili Romu Paloti, a on Romu navijačima Đalorosih!

Fudbal 17.12.2018 | 00:00
Priča - CAPUT MUNDI: Rat svih protiv svih u Romi!
Roma se survala u totalni haos, a Trigorija je postala barutana, spremna da eksplodira na najmanju varnicu. U toku je rat svih protiv svih.

Navijači su kivni na predsednika Palotu. Gazdu Đalorosih iritiraju najbliži saradnici, od generalnog direktora Baldisonija i sportskog direktora Monćija do trenera Euzebija di Frančeska. Šef stručnog štaba je ljut malo na sebe, malo na Monćija i prilično na pojedine fudbelere Rome. Baldisoni okrivljuje za sve medije, posebno rimske radio stanice, za iznošenje “prljavog veša” Rome na videlo. Sve po principu: nije problem šta mi radimo nego što vi o tome izveštavate.

O raspadu sistema unutar Rome svedoči i prekid karantina posle javne pobune fudbalera. Florenci iManolas su posle poraza od Viktorije u Ligi šampiona, pred televizijskim kamerama, izneli stavove protiv karantina. Tako se došlo u paradoksalnu situaciju da klub, čiji se tim obrukao još jednom, na zahtev fudbalera, prekine karantin i to pred presudan meč za šefa stručnog štaba. Objašnjenje je da su igrači i stručni štab rekli sve šta imaju jedni drugima i produžetak karantina ne bi imao smisla.

Već tmurnu sliku Đalorosih upotpunjuje postupak koji tužilaštvo u Večnom gradu vodi protiv Palotinihpartnera za izgradnju stadiona u Rimu, zbog korupcije i niza drugih krivičnih dela vezanih za izgradnju stadiona. U međuvremenu je stiglo i negativno mišljenje stručnih tela, na zahtev grada Rima, o podobnosti (saobraćajna infrastruktura, opasnost od poplava, bezbednost i slično) izabranog terena za izgradnju sportskog i pratećih objekata.

Najkredibilniji novinari u Rimu koji prate Romu i imaju kontakte sa predsednikom Palotom tvrde da je on već doneo odluku da otkaže poverenje Di Frančesku. Štaviše, Italo-Američki biznismen je posle poraza od Bolonje želeo da “otera” Di Frančeska, ali su ga sprečili u tome njegovi saradnici, pre svih sportski direktor Monći. Navodno je Palota posle utakmice u Plzenu, prazneći naboj zbog još jednog brukanja, osuo paljbu po Monćiju i Baldisoniju. Suština Palotinog izdiranja se sastojala u prekoru da on nema mnogo pojma o fudbalu ali je pre njih, eksperata, shvatio da je Di Frančesko zreo za otkaz.

Podsetimo, Palota je u razgovoru sa par italijanskih novinara koristio vrlo oštre reči posle poraza od Bolonje u prvenstvu. “Zgađen sam”, napisao je u odgovoru na poruku novinara “Mesađera” u kojoj ga je pitao šta misli o Rominoj igri na Dal’Ari. Tada se mislilo da je ta eksternacija bila instinktivna posle poraza i upućena celom timu i stučnom štabu. U suštini je ciljala Di Frančeska.

Baldisoni i Monći su sprečili Palotu da donese ishitrenu odluku objasnivši mu da nije ista situacija, kao pre tri godine, kada su imali spremnog Lučana Spaletija da uskoči na mesto dezorijentisanog i demotivisanog Rudija Garsije. Odnosno da na fudbalskoj pijaci nema rešenja koja bi garantovalo drastičnu promenu kursa. Antonio Konte, osim što njegova plata drastično izlazi iz parametara rimskog kluba, ne želi da dođe u Trigoriju jer njegove ambicije idu dalje od Rominih.

Paulo Sosa i Loran Blan su  treneri koji ne ulivaju sigurnost da bi promenili smer kojim je pošla Romina sezona a sa njima bi morao da se potpiše milionski ugovor na najmanje godinu i po dana sa opcijom za treću. Vinčenco Montela je toliko blizak prijatelj Di Frančeska, imaju i zajednički biznis u koji su uložili novac, da je malo verovatno da bi mogao da radi iza leđa svom saigraču iz šampionskih dana Đalorosih s početka ovog milienijuma.

Imajući u vidu da DI Frančesko ima platu od 3.000.000 evra, zagarantovanu do 2020. godine, Roma bi mogla, vrlo lako, da se nađe u nezavidnoj situaciji da od sledećeg juna plaća tri trenera. Odnosno, u slučaju da Di Frančeskov naslednik ne ispuni tražene ciljeve, Roma bi u junu morala da angažuje novog trenera. Da bi predupredili taj negativni scenario, Baldisoni i Monći vrše psihološki pritisak na Di Frančeska da podnese ostavku uz isplatu izdašne otpremnine. Zasad Di Fančesko odbija takav scenario, između ostalog, i zato što ima podršku Frančeska Totija.

Predsednik Palota nije samo ljut na Di Frančeska, meta njegovih napada je i Monći koji je, u očima gazde kluba, napravio niz grešaka u prelaznom roku. Pastore i Markano su totalni debakl. Flako je bio predstavljen kao perjanica prelaznog roka Rome. Kristante je daleko od doprinosa koji se od njega očekivao, Ćorić i Bjanda su promašaji jer još nisu spremni za Seriju A. N’Zonzi je prespor na sredini terena i ne vredi ni polovinu novca koja je uložena za njegovo dovođenje. Olsen je solidan golman, ali ništa više od toga. Jedina potencijalna dodatna vrednost za Romu od novopridošlih fudbalera je Zaniolo. Ako se pomenutim fudbalerima dodaju prošlogodišnji flopovi Šik, Karsdorp, Moreno (u međuvremenu je napustio Romu) i Under koji nastavlja da igra u stilu toplo-hladno, proizilazi da je jedino pojačanje u pravom smislu te reči, od kako je Monći došao, naš Aleksandar Kolarov.

Interesantno je da su navijači do utakmice u Plzenju stavljali u isti koš Monćija i Palotu. Gazda kluba i sportski direktoru su čašćavani redovno pogrdnim sloganima i uzvicima. Na utakmici protiv Viktorije, dogodila se kvalitativna promena, na nišanu organizovanih navijačkih grupa je ostao samo Palota. Osim transparenta na engleskom “Palota idi kući”, sve vreme se skandiralo “Palota govn…u”.

U prethodnih nekoliko dana, Palota je preko svojih kanala, pustio u etar priču da bi prodao Romu za 800.000.000 evra. Ta priča je dodatno razbesnela navijače jer je Palota, kupio Romu sa 10.000.000 evra. Banka Unikredit koja je bukvalno ogulila do kože familiju Sensi, koja je svojom imovinom garantovala za dugove Rome, pozajmila je novac Paloti, osim učešća od 10.000.000 evra. Pritom Palotane odgovara za dugove Rome svojom imovinom već je stavio hipoteku na svu pokretnu i nepokretnu imovinu kluba čak je dao u zalog i brend Roma.

Za sedam i po godina vladavine Amerikanaca, Roma se samofinansirala od prodaje igrača, televizijskih prava i učešća u evropskim takmičenjima. Stadion koji bi trebalo da se napravi u Rimu ne bi bio u vlasništvu Rome nego Džejmsa Palote i on bi ga iznajmljivao Romi po istoj ceni koju Roma plaća za igranje na Olimpijskom stadionu. Predsedniku Rome se ne oprašta i tretman koji ima Frančesko Totibudući da je legenda Rome svedena na fikus. Nikome nije promaklo da Palota nije bio prisutan na dva izuzetno važna događaja: predstavljanje autobiografije Totija u Koloseumu i ulazak u “Hall of Fame” Rome pre utakmice sa Real Madridom.

Palota je dodatno nepopularan u ambijentu Đalorosih zato što dolazi jednom ili dva puta godišnje u Rim, dok je svakog meseca u Londonu, i ne pokazuje ni minimum ni strasti ni volje da investira u klub. Ponaša se kao klasični biznismen koji želi da ostvari što veći profit sa što manje ulaganja: filozofija kojoj se aplaudira na Vol Stritu i u SAD ali ne u Italiji i pogotovo ne u fudbalskom Rimu.

Euzebio di Frančesko je sve više usamljen i sve slabiji u Trigoriji. Groteskna priča o karantinu je termometar postojećeg stanja. Treneru Rome se prigovara što nije podigao glas protiv demontiranja tima koji je prošle godine stigao do polufinala LŠ i što nije glasnije tražio adekvatna pojačanja za tim. Zatim su usledile povrede koju su desetkovale Romu. Posebno su traumatične kapitena De Rosija i golgetera Edina Džeka, dok preostala tri stuba Đalorosih Manolas, Kolarov i Florenci već nekoliko nedelja stežu zube i igraju povređeni ili sa bolovima.

Možda će Di Frančesko preživeti na klupi Rome i posle današnjeg meča sa Đenovom, ali će teško proslaviti Novu godinu Trigoriji.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar