Српски фудбале, видиш ли гдје си?!

Пољаци продали ТВ права домаће лиге за 116. 000. 000 евра! Осми су у Европи, клубови ће добити 60 одсто веће приходе!

Фудбал 16.12.2018 | 22:30
Српски фудбале, видиш ли гдје си?!
Можда по квалитету нису у врху европског фудбала, али им се за љубав према најважнијој споредној ствари на свету и планове у популаризацији домаће лигетреба скинути капу. Пољаци чуда раде да одбране свој фудбал и подигну га.

А он тамо напредује џиновским корацима. Државно првенство, познато по имену Екстракласа је продало ТВ права у наредне две године за суму од 116.000.000 евра! Пољски шампионат ће са новим уговором скочити на осмо место у Европи по заради од ТВ права.

Руководство Екстракласе и представници клубова су јуче потписали уговор да се ТВ права за сезоне 2019/2020 и 2020/2021 продају за укупних 500.000.000 пољских злота. У преводу, то је нешто више од 116.000.000 евра. Уз обећање да ће се по истеку тог уговора, преговарати о новом, који ће бити и већи.

Приходи клубова су од ТВ права су скочили за 60 одсто у односу на актуелни уговор. Што бољи пласман и резултати буду, то ће бити и већи део финансијског колача од ТВ права.

ТВ права за Екстракласу су заједно купили приватни медијски гигант Канал плус и државна телевизија ТВП. Улазак Јавног сервиса Пољске је дошао као последица жеље да се домаћа лиге популаризује на најгледанијем каналу у земљи што до сада није био случај пошто Канал плус тренутно преноси мечеве у сарадњи са приватном ТВ станицом Полсат и медијским гигантом Евроспортом.

Већи део мечева ће преностити Канал Плус на чијем програму ће ичи 296 утакмица, док ће ТВП преносити 37 утакмица, а имаће право да 12 пута у сезони први бира меч који жели да преноси. Дакле, већину дербија...

Осим тога, мечеви ће се преносити у 4К технологији, најмодернијем телевизијском формату у Европи. Примера ради преносе у 4К технологији тренутно у Европи имају само шпанска Ла Лига, енгелска Премијер лига и немачка Бундеслига. У тој технологији ће бити преношено око 100 мечева Екстракласе.

Поред преноса, купци ТВ права су се обавезали и да ће популаризовати првенство преносима на интернету, на друштвеним мржама, да ће правити занимљиве емисије, прилоге и прегледе мечева са најновијим технологијама. Циљ је да се на тај начин привуку млађи гледаоци којих је све мање на стадионима.

„Сада слободно могу да кажем – имамо га! Обећао сам народу да ће се најважнији мечеви домаћег првенства наћи и на каналима државне телевизије и да ће гледаоци моћи бесплатно да гледају најбитније утакмице пољског фудбала. Обећање смо испунили. Државна телевизија је после куповине права утакмица Светског и Европског првенства, сада купила и мечеве домаће лиге. Последња коцкица је сложена да би људи могли бесплатно могли да гледају наш фудбал. Један меч по колу, али за почетак - довољно. Када нешто обећамо, ми то и испунимо. То нису речи који иду у ветар. Преноси ће бити на Првом иДругом каналу, али и на интернету, мобилним уређајима... Имаћемо ТВ магазин Екстракласе, блок са дневним вестима... Нешто у шта је вредело уложити и што се свима вратити“, рекао је директор јавног сервиса ТВП, Јачек Курски.

Не крију задовољство ни челници Екстракласе.

Желим да захвалим челницима Екстракласе и клупским руководиоцима на поверењу које су указали током преговора са медијским кућама. Драго нам је да наш дугогодишњи партнер Канал плус остаје уз Екстракласу, али и да је сада ту Јавни сервис. Домаћи фудбал ће моћи да се гледа у свим домовима Пољске. Ово није крај, у плану имамо још много тога занимљивог садржаја који ће популаризовати пољски фудбал. Имамо јаку намеру да се боримо за срца љубитеља фудбала у Пољској. Посебно млађих којима ћемо омогућити праћење мечева на интернету, уз мноштво атрактивног материјала. Све то ће ићи и на званичним каналима на друштвеним мрежама”, рекао је председник борда директора Екстракласе, Марћин Анимуцки.

По новом уговору ће се већина мечева играти од петка до недеље и биће смањен број утакмица понедељком. Само 15 мечева током сезоне ће се играти понедељком.

Ова велика вест је дошла у јако битном моменту за пољски фудбал. Онда када су многи оправдано посумњали да је домаћи фудбал кренуо странпутицом. Репрезентација се обрукала на Мундијалу, потом и у Лиги нација. Пољски клубови су доживели катастрофу летос у квалификацијама еврокупове. Легија је прво испала од Спартака из Трнаве у квалификацијама за Лигу шампиона, а потом и од луксембуршког Диделанжа у трећем колу квалификација за Лигу Европе. Лех је у истој рунди испао од Генка, а Јагјелонија од Гента. Горњик је био још гори и испао је ве у другом колу од Тренчина.

Пољска није имала ниједног представника у групној фази УЕФА такмичења, ниједног чак ни у плеј-офу, али су клубови добили финансијску ињекцију која ће им помоћи да буду јачи и да се нешто слично не понови. Буџети ће да се повећају, добри играчи ће да остају у лиги, а квалитенија појачања да долазе… Уз нове стадионе саграђене за ЕП 2012, ту је и инфраструктура у најбитнијим градовима.

Природна реакција је да се сада направи и паралела са Србијом. Немогуће је… Оно што има Пољска, Србија може само да сања. Код нас је велика вест када у 2018. години неки клуб добије нормалан травнати терен уместо каљуге у којој игра годинама. До ове сезоне је било немогуће наћи на интернету резултате и стрелце у току мечева Суперлиге.

Зато је светско чудо оно што је Црвена звезда радила овог лета и јесени у Европи. Прави је подвиг оно што су Звезда и Партизан урадили прошле сезоне у Лиги Европе. Са условима ни приближнима као што имају пољски клубови, вечити ривали успевају да спасу образ српског фудбала. Некада и они имају лоше периоде, разочаравајуће резултате, али углавном је макар један од наша два највећа клуба конкурентан у Европи. Некада и оба као прошле сезоне. Испада да би нам боље било да нас само они и представљају у Европи јер остали учесници квалификација се углавном само брукају и урушавају национални коефицијент који Звезда и Партизан граде и због којег крећу у Европу са лошијих позиција од оних које заслужују.

Докле ће тако вечити успевати да побеђују јаче и богатије од себе, да иду преко сопствених лимита и да надрелане резултате, питање је које изазива стрепњу. Конкуренција одмиче, све је богатија, а код нас… Па све видите.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар