Srpski fudbale, vidiš li gdje si?!

Poljaci prodali TV prava domaće lige za 116. 000. 000 evra! Osmi su u Evropi, klubovi će dobiti 60 odsto veće prihode!

Fudbal 16.12.2018 | 22:30
Srpski fudbale, vidiš li gdje si?!
Možda po kvalitetu nisu u vrhu evropskog fudbala, ali im se za ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svetu i planove u popularizaciji domaće ligetreba skinuti kapu. Poljaci čuda rade da odbrane svoj fudbal i podignu ga.

A on tamo napreduje džinovskim koracima. Državno prvenstvo, poznato po imenu Ekstraklasa je prodalo TV prava u naredne dve godine za sumu od 116.000.000 evra! Poljski šampionat će sa novim ugovorom skočiti na osmo mesto u Evropi po zaradi od TV prava.

Rukovodstvo Ekstraklase i predstavnici klubova su juče potpisali ugovor da se TV prava za sezone 2019/2020 i 2020/2021 prodaju za ukupnih 500.000.000 poljskih zlota. U prevodu, to je nešto više od 116.000.000 evra. Uz obećanje da će se po isteku tog ugovora, pregovarati o novom, koji će biti i veći.

Prihodi klubova su od TV prava su skočili za 60 odsto u odnosu na aktuelni ugovor. Što bolji plasman i rezultati budu, to će biti i veći deo finansijskog kolača od TV prava.

TV prava za Ekstraklasu su zajedno kupili privatni medijski gigant Kanal plus i državna televizija TVP. Ulazak Javnog servisa Poljske je došao kao posledica želje da se domaća lige popularizuje na najgledanijem kanalu u zemlji što do sada nije bio slučaj pošto Kanal plus trenutno prenosi mečeve u saradnji sa privatnom TV stanicom Polsat i medijskim gigantom Evrosportom.

Veći deo mečeva će prenostiti Kanal Plus na čijem programu će iči 296 utakmica, dok će TVP prenositi 37 utakmica, a imaće pravo da 12 puta u sezoni prvi bira meč koji želi da prenosi. Dakle, većinu derbija...

Osim toga, mečevi će se prenositi u 4K tehnologiji, najmodernijem televizijskom formatu u Evropi. Primera radi prenose u 4K tehnologiji trenutno u Evropi imaju samo španska La Liga, engelska Premijer liga i nemačka Bundesliga. U toj tehnologiji će biti prenošeno oko 100 mečeva Ekstraklase.

Pored prenosa, kupci TV prava su se obavezali i da će popularizovati prvenstvo prenosima na internetu, na društvenim mržama, da će praviti zanimljive emisije, priloge i preglede mečeva sa najnovijim tehnologijama. Cilj je da se na taj način privuku mlađi gledaoci kojih je sve manje na stadionima.

„Sada slobodno mogu da kažem – imamo ga! Obećao sam narodu da će se najvažniji mečevi domaćeg prvenstva naći i na kanalima državne televizije i da će gledaoci moći besplatno da gledaju najbitnije utakmice poljskog fudbala. Obećanje smo ispunili. Državna televizija je posle kupovine prava utakmica Svetskog i Evropskog prvenstva, sada kupila i mečeve domaće lige. Poslednja kockica je složena da bi ljudi mogli besplatno mogli da gledaju naš fudbal. Jedan meč po kolu, ali za početak - dovoljno. Kada nešto obećamo, mi to i ispunimo. To nisu reči koji idu u vetar. Prenosi će biti na Prvom iDrugom kanalu, ali i na internetu, mobilnim uređajima... Imaćemo TV magazin Ekstraklase, blok sa dnevnim vestima... Nešto u šta je vredelo uložiti i što se svima vratiti“, rekao je direktor javnog servisa TVP, Jaček Kurski.

Ne kriju zadovoljstvo ni čelnici Ekstraklase.

Želim da zahvalim čelnicima Ekstraklase i klupskim rukovodiocima na poverenju koje su ukazali tokom pregovora sa medijskim kućama. Drago nam je da naš dugogodišnji partner Kanal plus ostaje uz Ekstraklasu, ali i da je sada tu Javni servis. Domaći fudbal će moći da se gleda u svim domovima Poljske. Ovo nije kraj, u planu imamo još mnogo toga zanimljivog sadržaja koji će popularizovati poljski fudbal. Imamo jaku nameru da se borimo za srca ljubitelja fudbala u Poljskoj. Posebno mlađih kojima ćemo omogućiti praćenje mečeva na internetu, uz mnoštvo atraktivnog materijala. Sve to će ići i na zvaničnim kanalima na društvenim mrežama”, rekao je predsednik borda direktora Ekstraklase, Marćin Animucki.

Po novom ugovoru će se većina mečeva igrati od petka do nedelje i biće smanjen broj utakmica ponedeljkom. Samo 15 mečeva tokom sezone će se igrati ponedeljkom.

Ova velika vest je došla u jako bitnom momentu za poljski fudbal. Onda kada su mnogi opravdano posumnjali da je domaći fudbal krenuo stranputicom. Reprezentacija se obrukala na Mundijalu, potom i u Ligi nacija. Poljski klubovi su doživeli katastrofu letos u kvalifikacijama evrokupove. Legija je prvo ispala od Spartaka iz Trnave u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a potom i od luksemburškog Didelanža u trećem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Leh je u istoj rundi ispao od Genka, a Jagjelonija od Genta. Gornjik je bio još gori i ispao je ve u drugom kolu od Trenčina.

Poljska nije imala nijednog predstavnika u grupnoj fazi UEFA takmičenja, nijednog čak ni u plej-ofu, ali su klubovi dobili finansijsku injekciju koja će im pomoći da budu jači i da se nešto slično ne ponovi. Budžeti će da se povećaju, dobri igrači će da ostaju u ligi, a kvalitenija pojačanja da dolaze… Uz nove stadione sagrađene za EP 2012, tu je i infrastruktura u najbitnijim gradovima.

Prirodna reakcija je da se sada napravi i paralela sa Srbijom. Nemoguće je… Ono što ima Poljska, Srbija može samo da sanja. Kod nas je velika vest kada u 2018. godini neki klub dobije normalan travnati teren umesto kaljuge u kojoj igra godinama. Do ove sezone je bilo nemoguće naći na internetu rezultate i strelce u toku mečeva Superlige.

Zato je svetsko čudo ono što je Crvena zvezda radila ovog leta i jeseni u Evropi. Pravi je podvig ono što su Zvezda i Partizan uradili prošle sezone u Ligi Evrope. Sa uslovima ni približnima kao što imaju poljski klubovi, večiti rivali uspevaju da spasu obraz srpskog fudbala. Nekada i oni imaju loše periode, razočaravajuće rezultate, ali uglavnom je makar jedan od naša dva najveća kluba konkurentan u Evropi. Nekada i oba kao prošle sezone. Ispada da bi nam bolje bilo da nas samo oni i predstavljaju u Evropi jer ostali učesnici kvalifikacija se uglavnom samo brukaju i urušavaju nacionalni koeficijent koji Zvezda i Partizan grade i zbog kojeg kreću u Evropu sa lošijih pozicija od onih koje zaslužuju.

Dokle će tako večiti uspevati da pobeđuju jače i bogatije od sebe, da idu preko sopstvenih limita i da nadrelane rezultate, pitanje je koje izaziva strepnju. Konkurencija odmiče, sve je bogatija, a kod nas… Pa sve vidite.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar