Кинески скијаши тренирају на Јахорини!

Скијаши из Кине наредна три мјесеца тренираће на Јахорини.

Остали спортови 16.12.2018 | 15:30
Кинески скијаши тренирају на Јахорини!
Скијашка репрезентација из кинеског града Тијанђина допутовала је на Јахорину гдје је данас почела са тренинзима. 

Наредних три мјесеца 15 младих скијаша из овог трећег по величини кинеског града, заједно са пет тренера тренираће на овој олимпијској планини.

Како је саопштено, извршни директор Центра за промоцију и развој Иницијативе „Један појас, један пут“ Фарук Борић, који је модерирао расправу, захвалио се организаторима на манифестацији која слави олимпијски дух и сарадњу двије државе.

У име организатора присутнима се обратио Драган Јаћимовић, помоћник за спорт у министарству породице, омладине и спорта Републике Српске, који је нагласио да су спортисти из Тијанђина, њих 15, у првом плану данашње манифестације.

"Циљ нам је да БиХ, РС, Јахорину и град Источно Сарајево представимо у најбољем свјетлу. Надам се да ће сви гости који су у делегацији имати шта да виде и науче јер сигурно да имамо шта и да покажемо“, рекао је Јаћимовић, који је најавио могућност даљње сарадње са НР Кином кроз љетну школу спорта у Требињу.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић данашњи догађај сматра доказом да Јахорина иде правим путем.

"Оправдано смо туризам ставили на број један наших приоритета. Ово је показатељ да постоје људи који имају способност да отворе врата бројним земљама свијета. Данас је у питању сарадња са Кином и обострани је интерес да буде присутна овдје“, рекао је Вуковић.

Шеф делегације кинеских спортиста Џанг Џонћуа подсјетио је да сарадња БиХ и НР Кине датира још из осамдесетих година прошлог вијека, када је на Зимским олимпијским играма учествовало 37 спортиста из Кине. Гост из Кине је подсјетио да ће БиХ 2019. бити и домаћин манифестације зимских спортова у оквиру 16+1, земаља Централне и Источне Европе и НР Кине.

"Надамо се да ће тим скијаша из Тијенђина искористити ову платформу и отворити канале комуникације“, рекао је Џонћуа.

Представник компаније Ски Сарајево која је довела кинеске скијаше проф. др. Синиша Каришик рекао је да је данашња церемонија јасна порука добродошлице те апеловао да се планине око Сарајева увежу на начин како то раде европска скијалишта.

"Већа скијалишта праве цјелине од 200, 300 или 400 километара стаза. Мислим да је потребно направити јединствено скијалиште као што је то некад било за вријеме Олимпијских игара 1984“, рекао је Каришик, иначе инструктор и професор скијања.

Извршни директор за финанције Олимпијског центра Јахорина Нада Шљивић такођер се обратила присутнима и рекла како Јахорина постаје синоним за сигуран снијег, нове стазе и добру забаву.

„Драго нам је да је НР Кина препознала све и да ћемо их угостити на припремама за Олимпијаду. Захвални смо што смо указали повјерење Јахорини и да ће овакви сусрети“, рекла је она.

Церемонији је присуствовала и делегација Амбасаде Народне Републике Кине, коју је предводила амбасадорка НР Кине у БиХ Чен Бо. Амбасадорка је истакла како је 1984. пао снијег дан уочи Олимпијаде, а тако је пао и синоћ, када је дошла делегација, што је навела као симбол успјешне сарадње.

"Са ступањем на снагу безвизног режима за носиоце обичних пасоша између двије земље све више кинеских туриста долази у БиХ. Надам се да ће данашњи догађај помоћи да се промовишу ресурси зимских спортова у БиХ како би још више Кинеза дошло у вашу земљу“, истакла је Бо.

Извор: мондо.ба/Фена

Коментари / 0

Оставите коментар