ЛШ: Да није било Борјана...

Звездин учинак у ЛШ би био знатно другачији! Црвена звезда оставила је добар утисак у дебитантском наступу у групној фази Лиге шампиона, а за то највише треба да захвали Милану Борјану.  Борјан најбољи у Лиги шампиона! Велико признање голману Црвене звезде.

Фудбал 14.12.2018 | 17:45
ЛШ: Да није било Борјана...
Голман шампиона Србије према статистици ИнСтата, куће специјализоване за фудбалску анализу, у просеку је бележио три "суперодбране", односно по мечу је заустављао три стопостотне шансе ривала.

Учинак Звездиног чувара мреже додатно добија на значају кад се узме у обзир кваитет којим ривали располажу у офанзиви, као и да су противници у шест утакмица 63 пута гађали у оквир гола, а савладали су га 17 пута на шест утакмица.

Борјану по броју одбрана, али и "суперодбрана" гледају у леђа сви голмани Старог континента, а први иза канадског репрезентативца су Јерен Зут из ПСВ-а, Самир Ханданович из Интера и Одисеас Влаходимос из Бенфике.

Феноменалне бројке посебно добијају на значају кад се у обзир узме да је Звездина мрежа у два од шест дуела остала мирна, односно да је Борјан у Београду сачувао мрежу у сусретима са Наполијем и Ливерпулом чиме је у великој мери допринео освајању четири бода и остварењу историјског учинка.

Сјајне игре у групној фази само су се надовезале на импресиван учинак током квалификација у којима је Борјан на пет од осам мечева остао несавладан, па се са правом може рећи да је ова полусезона протекла у његовом знаку.

Завршили су фудбалери Црвене звезде са играњем у Европи за ову сезону, али похвале и даље стижу.

Освојена четири бода у најтежој групи Лиге шампиона, не само ове године, надмашила су многа очекивања. Издања која су пружали изабраници Владана Милојевића против Наполија, Пари Сен Жермена и Ливерпула, дају за право црвено-белима да буду поносни без обзира на последње место.

Посебан разлог да буде задовољан има Милан Борјан. Јесте Звездин чувар мреже примио 17 голова (од којих чак 10 у два меча са Пари Сен Жерменом), али је у мало којој од тих ситуација могао боље да реагује. Да је тако, показује и статистика...

Голман црвено-белих је по подацима ИнСтата, компаније која се бави фудбалском анализом, најуспешнији у групној фази Лиге шампиона ове сезоне!

Чак 63 шута упућено је ка Борјану у шест утакмица, а поред бројних одбрана имао је и три "суперодбране" по утакмици. Више него било који његов колега.

Први иза 31-годишњег чувара мреже нашао се голман ПСВ Ајндховена, Џерун Зут (42 шута, 2.3 суперодбране), а на трећем месту је Самир Хандановић из Интера (33 шута, 2.3 суперодбране, колико је имао и Одисеас Влаходимос из Бенфике).

На две утакмице групне фазе, Борјан је остао несавладан - у Београду против Наполија (0:0) и Ливерпула (2:0) - док је у квалификацијама капитулирао на само три од осам утакмица.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар