LŠ: Da nije bilo Borjana...

Zvezdin učinak u LŠ bi bio znatno drugačiji! Crvena zvezda ostavila je dobar utisak u debitantskom nastupu u grupnoj fazi Lige šampiona, a za to najviše treba da zahvali Milanu Borjanu.  Borjan najbolji u Ligi šampiona! Veliko priznanje golmanu Crvene zvezde.

Fudbal 14.12.2018 | 17:45
LŠ: Da nije bilo Borjana...
Golman šampiona Srbije prema statistici InStata, kuće specijalizovane za fudbalsku analizu, u proseku je beležio tri "superodbrane", odnosno po meču je zaustavljao tri stopostotne šanse rivala.

Učinak Zvezdinog čuvara mreže dodatno dobija na značaju kad se uzme u obzir kvaitet kojim rivali raspolažu u ofanzivi, kao i da su protivnici u šest utakmica 63 puta gađali u okvir gola, a savladali su ga 17 puta na šest utakmica.

Borjanu po broju odbrana, ali i "superodbrana" gledaju u leđa svi golmani Starog kontinenta, a prvi iza kanadskog reprezentativca su Jeren Zut iz PSV-a, Samir Handanovič iz Intera i Odiseas Vlahodimos iz Benfike.

Fenomenalne brojke posebno dobijaju na značaju kad se u obzir uzme da je Zvezdina mreža u dva od šest duela ostala mirna, odnosno da je Borjan u Beogradu sačuvao mrežu u susretima sa Napolijem i Liverpulom čime je u velikoj meri doprineo osvajanju četiri boda i ostvarenju istorijskog učinka.

Sjajne igre u grupnoj fazi samo su se nadovezale na impresivan učinak tokom kvalifikacija u kojima je Borjan na pet od osam mečeva ostao nesavladan, pa se sa pravom može reći da je ova polusezona protekla u njegovom znaku.

Završili su fudbaleri Crvene zvezde sa igranjem u Evropi za ovu sezonu, ali pohvale i dalje stižu.

Osvojena četiri boda u najtežoj grupi Lige šampiona, ne samo ove godine, nadmašila su mnoga očekivanja. Izdanja koja su pružali izabranici Vladana Milojevića protiv Napolija, Pari Sen Žermena i Liverpula, daju za pravo crveno-belima da budu ponosni bez obzira na poslednje mesto.

Poseban razlog da bude zadovoljan ima Milan Borjan. Jeste Zvezdin čuvar mreže primio 17 golova (od kojih čak 10 u dva meča sa Pari Sen Žermenom), ali je u malo kojoj od tih situacija mogao bolje da reaguje. Da je tako, pokazuje i statistika...

Golman crveno-belih je po podacima InStata, kompanije koja se bavi fudbalskom analizom, najuspešniji u grupnoj fazi Lige šampiona ove sezone!

Čak 63 šuta upućeno je ka Borjanu u šest utakmica, a pored brojnih odbrana imao je i tri "superodbrane" po utakmici. Više nego bilo koji njegov kolega.

Prvi iza 31-godišnjeg čuvara mreže našao se golman PSV Ajndhovena, Džerun Zut (42 šuta, 2.3 superodbrane), a na trećem mestu je Samir Handanović iz Intera (33 šuta, 2.3 superodbrane, koliko je imao i Odiseas Vlahodimos iz Benfike).

Na dve utakmice grupne faze, Borjan je ostao nesavladan - u Beogradu protiv Napolija (0:0) i Liverpula (2:0) - dok je u kvalifikacijama kapitulirao na samo tri od osam utakmica.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar