Хрватска крши дејтонски уговор

Бошњачки члан у Предсједништв БиХ Шефик Џаферовић сматра да се, усвајањем Декларације о положају хрватског народа у БиХ, Хрватски сабор грубо мијеша у унутрашња питања и исказује непоштовање суверенитета и територијалног интегритета Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 14.12.2018 | 16:49
Хрватска крши дејтонски уговор
"Као потписница Дејтонског мировног споразума, Република Хрватска је дужна у потпуности поштовати суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине и суздржати се од било каквих акција које би довеле у питање ове вриједности", саопштено је из Џаферовићевог кабинета.

Даље се наводи да усвајањем Декларације, којом се третирају питања измјена Устава и закона Босне и Херцеговине, актуелна власт Републике Хрватске крши обавезе које је преузела потписивањем Дејтонског мировног споразума.

"Босна и Херцеговина поштује суверенитет Републике Хрватске и право Хрватског сабора да уређује унутрашња питања Републике Хрватске, не мијеша се у та питања, те очекује једнак однос и од актуелних власти Републике Хрватске према Босни и Херцеговини. Институције Републике Хрватске не могу рјешавати унутрашње односе у Босни и Херцеговини. Институције Босне и Херцеговине ће рјешавати самостално и суверено сва питања унутрашњег уређења Босне и Херцеговине", каже се у саопштењу.

Џаферовић је позвао званичнике Републике Хрватске да добро размисле о свом односу према Босни и Херцеговини.

"Ако се настави овакав тренд мијешања у унутрашње послове Босне и Херцеговине и тренд избјегавања рјешавања отворених питања, као што су граница, имовина и друга, неминовно ће доћи до удаљавања у односима. То би било противно интересима обје државе", упозорио је Џаферовић.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Бј

14.12.2018 16:24

Хрватска и не мозе бити једна од гаранта Дејтонског споразума. Била је прогласена за сауцесника злоцинацког подухвата на БиХ. Тиме би се тренутни пресједницки тим мого позабавити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Бј

15.12.2018 00:32

Кад се отријезнис процитај.Хрватска,Србија и БиХ су потписници Дејтонског споразума , а главни гарант споразума је Америка .Видис ли разлику пијандуро.

Name

Ре

15.12.2018 08:13

Дејтон је споразум, Србије, БиХ, Хрватске дакле три дрзаве учеснице ратних сукоба. Тај споразум учеснице обавезује поштивање територијалног и уставног интегритета сваке дрзаве. Гарант споразума су УСА

Name

Ивана

14.12.2018 16:29

О којој имовини причате? Сви Хрвати у БИХ су држављани Хрватске. Нису сви слијепи за свој народ ма гдје он био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

0113

14.12.2018 16:58

Па шта траже у БиХ ако су држављани Хрватске, ако имају двојно држављанство не значи то да могу правити проблеме друга два народа и осталих грађана БиХ.Сви ама баш сви кои БиХ не доживљавају као своју домовину нека се придруже тамо гдје мисле да им је дом:::.Анкара.Загреб,Београд.Оставите више овај ојађени и нај сиромашнији народ Европе нека живи како зна и умије.

Name

вра-цам

14.12.2018 17:53

Ова ти је за десет, само тако коме се несвидја у Босни и Херцеговини нека иде даље и немој те га задрзавати, исто тако Додик и њему је боље у Србији и Русији, ако хоце карту у једном правцу и да се не враца ми цемо скупити и платит цемо. Сретан му пут и дабогда се никад не вратио. Да незаборави заставу родног мјеста и нека се распита код писмених људи каква је разлика од знацке и заставе. Е МОЈ СЕЉАЦЕ