Hrvatska krši dejtonski ugovor

Bošnjački član u Predsjedništv BiH Šefik Džaferović smatra da se, usvajanjem Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH, Hrvatski sabor grubo miješa u unutrašnja pitanja i iskazuje nepoštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 14.12.2018 | 16:49
Hrvatska krši dejtonski ugovor
"Kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, Republika Hrvatska je dužna u potpunosti poštovati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i suzdržati se od bilo kakvih akcija koje bi dovele u pitanje ove vrijednosti", saopšteno je iz Džaferovićevog kabineta.

Dalje se navodi da usvajanjem Deklaracije, kojom se tretiraju pitanja izmjena Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, aktuelna vlast Republike Hrvatske krši obaveze koje je preuzela potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Bosna i Hercegovina poštuje suverenitet Republike Hrvatske i pravo Hrvatskog sabora da uređuje unutrašnja pitanja Republike Hrvatske, ne miješa se u ta pitanja, te očekuje jednak odnos i od aktuelnih vlasti Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini. Institucije Republike Hrvatske ne mogu rješavati unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini. Institucije Bosne i Hercegovine će rješavati samostalno i suvereno sva pitanja unutrašnjeg uređenja Bosne i Hercegovine", kaže se u saopštenju.

Džaferović je pozvao zvaničnike Republike Hrvatske da dobro razmisle o svom odnosu prema Bosni i Hercegovini.

"Ako se nastavi ovakav trend miješanja u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine i trend izbjegavanja rješavanja otvorenih pitanja, kao što su granica, imovina i druga, neminovno će doći do udaljavanja u odnosima. To bi bilo protivno interesima obje države", upozorio je Džaferović.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Bj

14.12.2018 16:24

Hrvatska i ne moze biti jedna od garanta Dejtonskog sporazuma. Bila je proglasena za saucesnika zlocinackog poduhvata na BiH. Time bi se trenutni presjednicki tim mogo pozabaviti.

ODGOVORITE
Name

Re Bj

15.12.2018 00:32

Kad se otrijeznis procitaj.Hrvatska,Srbija i BiH su potpisnici Dejtonskog sporazuma , a glavni garant sporazuma je Amerika .Vidis li razliku pijanduro.

Name

Re

15.12.2018 08:13

Dejton je sporazum, Srbije, BiH, Hrvatske dakle tri drzave učesnice ratnih sukoba. Taj sporazum učesnice obavezuje poštivanje teritorijalnog i ustavnog integriteta svake drzave. Garant sporazuma su USA

Name

Ivana

14.12.2018 16:29

O kojoj imovini pričate? Svi Hrvati u BIH su državljani Hrvatske. Nisu svi slijepi za svoj narod ma gdje on bio.

ODGOVORITE
Name

0113

14.12.2018 16:58

Pa šta traže u BiH ako su državljani Hrvatske, ako imaju dvojno državljanstvo ne znači to da mogu praviti probleme druga dva naroda i ostalih građana BiH.Svi ama baš svi koi BiH ne doživljavaju kao svoju domovinu neka se pridruže tamo gdje misle da im je dom:::.Ankara.Zagreb,Beograd.Ostavite više ovaj ojađeni i naj siromašniji narod Evrope neka živi kako zna i umije.

Name

vra-cam

14.12.2018 17:53

Ova ti je za deset, samo tako kome se nesvidja u Bosni i Hercegovini neka ide dalje i nemoj te ga zadrzavati, isto tako Dodik i njemu je bolje u Srbiji i Rusiji, ako hoce kartu u jednom pravcu i da se ne vraca mi cemo skupiti i platit cemo. Sretan mu put i dabogda se nikad ne vratio. Da nezaboravi zastavu rodnog mjesta i neka se raspita kod pismenih ljudi kakva je razlika od znacke i zastave. E MOJ SELJACE