Како политичари долазе до диплома

Факултет за услужни бизнис из Сремске Каменице већ више од деценију прате бројне афере у чијем средишту су водећа лица политичке сцене у Републици Српској, али и цјелокупној Босни и Херцеговини. Изванредне оцјене, експресно студирање и стицање дипломе, уписивање постидпломских студија и прије завршетка основних само су неке од ствари које прате ову образовну установу.

Република Српска 14.12.2018 | 14:04
Како политичари долазе до диплома
Диплому овог факултета, између осталих, имају и актуелни министар трговине и туризма у Влади РС Предраг Глухаковић, директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС Младен Милић, савјетник министра финансија РС Миле Баника, као и начелник Сокоца Милован Цицко Бјелица, који је посљедњи у низу функционера из БиХ чије се име нашло на списку оних који су похађали поменути факултет.

Иначе, Факултет за услужни бизнис из Сремске Каменице (ФАБУС) основан је 2002. године као дио Универзитета “Едуцонс” из Новог Сада, а највећи број диплома функционерима из БиХ је издао у периоду између 2002. и 2004. године. Једна од најчешће спомињаних афера која се веже за ову образовну установу јесте та да је ријеч о “једином факултету на овим просторима на којем се можете уписати директно на трећу годину послије завршене било које више школе”. Након тога, према појединим информацијама, чека вас пар испита, провјера знања је пука формалност а диплома се добија у експресном року.

Оно што је „ФАБУС-овцима” заједничко јесте да су сви редом били изврсни студенти и да су испите полагали у експресном року, иако је већина упоредо обављала јавне функције у Босни и Херцеговини, које су изискивале издвајање значајног времена.

Оно што је код Милована Бјелице, који је и потпредсједник највеће опозиционе партије у РС, Српске демократске странке, посебно занимљиво, јесте податак да је, након завршене више школе, исте године и уписао новосадски факултет и стекао диплому. Тај податак начелник Сокоца објашњава малом разликом предмета између више школе, коју је претходно завршио у Београду, и треће, посљедње, године на ФАБУС-у, која је омогућавала стицање дипломе.



У биографији која је наведена на сајту начелника Сокоца, у секцији образовање, наведено је да је Бјелица основно и средње образовање завршио у Горажду, а да је након одслужења војног рока у Београду, остао у главном граду Србије, гдје је завршио вишу школу.

– Даље школовање наставља у Новом Саду, завршава га са просјечном оцјеном 8.11, а дипломира са оцјеном 10. Године 2003. уписује постдипломске студије у Новом Саду, а у марту 2012. године брани магистарски рад на тему “Компаративна анализа ефикасности јавног менаџмента у југоисточној Европи са посебним освртом на Источно Сарајево” – наведено је на сајту, без прецизирања о којем факултету је ријеч, када га је уписао а када дипломирао.

Како се може видјети из дипломе Милована Бјелице, а која је у посједу портала МојаХерцеговина, начелник Сокоца се на ФАБУС, смјер “Менаџмент у сектору јавних услуга”, уписао 2003. године, а у децембру исте године већ стекао звање дипломираног економисте, са општим успјехом 8.11 и оцјеном девет на дипломском испиту.


Диплома Милована Бјелице

Међутим, Бјелица у томе не види ништа спорно те кратак рок од уписивања и стицања дипломе образлаже малим бројем предмета који су му били остали за полагање.

"Немојте молим вас, нема ту ништа спорно. Претходно сам завршио вишу школу у Београду и на трећој години у Новом Саду до стицања дипломе ми је био остао мањи број предмета. Диплома је касније нострификована, те није било ништа спорно. Касније сам и магистрирао. Није ништа било спорно”, рекао је Бјелица, објашњавајући како је 2003. заведена и као година уписа новосадског факултета и стицања дипломе.



На Факултету за услужни бизнис, за само годину дана, дипломирао је бивши директор Пореске управе РС те помоћник министра финансија РС Миле Баника, који је, иако претходно пензионисан, у септембру ове године именован за савјетника Зорана Тегелтије, још увијек актуелног министра финансија РС, који ће убрзо преузети функцију предсједавајућег Савјета министара БиХ.

Диплома са новосадског факултета 2012. године Баники је “дошла главе”, те га спријечила у намјери да буде именован за главног ревизора Српске. Тада је утврђено да нема диплому Економског факултета због чега није испуњавао услове за именовање на ту функцију.

Наиме, Баника има диплому Факултета за услужни бизнис (ФАБУС) из Сремске Каменице код Новог Сада, који је уписао 2002, а завршио 2003. године. Завршио је смјер “Менаџмент у туризму, спорту и рекреацији”. У дипломи је наведено да је овим стекао звање дипломираног економисте, али се комисија Народне скупштине РС са тим није сложила те је довела диплому у питање.

Став скупштинске комисије уважио је тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик који је повукао Банику као приједлог, те предложио Душка Шњеготу, који је потом био ревизор све до задњег дана августа прошле године, када је, усљед страховитог политичког притиска, био приморан да поднесе оставку, која је касније и прихваћена.

– Заједно са испитима на Вишој економско-комерцијалној школи у Бањалуци и на Факултету за услужни бизнис у Новом Саду положио сам укупно 28 испита. Студирао сам ванредно. У највећем дијелу сам присуствовао при организовању предавања за ванредне студенте – истакао је Баника, објашњавајући да у његовој дипломи нема ништа спорно.

Са Универзитета “Едуцонс” брзину Баникиног школовања су образложили тиме што је он на њиховом факултету завршио само једну годину, јер се код њих уписао директно на трећу, послије завршене више школе.



Још већу аферу је изазвао Младен Милић, директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) Републике Српске, који се недавно “прославио” тиме што је Рајку Дукићу, директору “Боксита” из Милића, додијелио плакету за “допринос и свеукупну подршку у раду Фонда”, што је образложено тиме што Дукић “иако испуњава све услове, већ готово 10 година није поднио захтјев за пензију”.

Милић је такође завршио Факултет за услужни бизнис а посебно се издвојило то што је основне студије завршио 28. фебруара 2004. године, а магистарске, на истом факултету, уписао годину дана раније (?!), дакле 2003. године, те завршио 2007. године.

Са самог Универзитета су рекли да је Милић у фебруару 2004. завршио основне студије и у марту те године уписао магистарске, а потом додали да се упис магистерија ипак води да је био 2003. јер је ријеч, како су рекли, о школској 2003/2004, “која траје од 1. октобра 2003. до 1. октобра 2004. године”.

– Моје дипломе су провјераване на факултету јер је тражио мој противкандидат за мјесто директора Фонда ПИО. Да има било шта од тога, као магистар економије сасвим сигурно не бих добио одобрења Факултета универзитета организационих наука за израду докторске дисертације – рекао је Милић.

Списак студената Факултета за услужни бизнис проширен је и за име Предрага Глухаковића, актуелног министра трговине и туризма РС, који је након Више техничке школе у Суботици, и дипломирао и магистрирао на новосадском факултету.



– Магистрирао сам 2007. године. Претходно сам завршио Вишу техничку школу и имао сам 27 предмета. Овдје сам положио разлику од пет предмета плус страни језик. Имао сам још осам редовно положених. То је трајало годину и по. Не стидим се тога шта сам завршио – рекао је Глухаковић.

ФАБУС је, иначе, био у средишту афере када су 2012. медији открили како је испостава поменутог новосадског факултета у БиХ била регистрована у Грудама, и то на адреси свадбеног салона “Оток”, као и у једном хотелу у Купресу. Причи је додататни печат дала и бивша министарка просвјете у влади Херцегбосанког кантона Гордана Цикојевић, која је потврдила да су поменуте информације тачне.

“Данас нема трагова да је тај факултет постојао, а као подружница био је регистрован у Грудама и Купресу. Подружница у БиХ је затворена 2006. године, а највећи број диплома издат је током 2002, 2003. и 2004. године”, потврдила је Цикојевићева.

Са Универзитета Едуцонс су поручили да у њиховој образовној установи “нема политичких пречица и диплома на брзака”.

– Један дио тржишта за ФАБУС је представљала традиционално блиска Република Српска. Многа лична познанства професора резултирала су интересом људи са тог подручја за овај факултет. Сви студенти уписани су у сједиште факултета, гдје су долазили на наставу и полагали испите. Студенти из Груда, који се помињу, у ствари су они који су са других факултета прешли на завршну годину студија. Са активностима у Републици Српској ФАБУС је престао 2006. године. При упису смо поштовали право свих људи да се образују. Нисмо могли знати да ли ће неко од њих бити на руководећем положају и мета својих противника који не презају да увлаче ФАБУС у њихове прљаве ратове. Диплома сваког појединца је провјерљива и издата у складу са законом – рекли су са поменутог Универзитета.

Дјеловањем ФАБУСА се бавила и агенција Патриа која је објавила да је око 140 особа из Херцеговине 2006. године за само шест мјесеци положило 27 испита на овом факултету. Одбију ли се суботе, недјеље и празници, студенти су полагали испите сваки четврти дан и завршили факултет за четири радна мјесеца. Наведено је да је међу дипломцима ФАБУСА био и директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић.


Диплома Зорана Галића

Овај се факултет нашао у средишту афере и током 2007. године када је током контроле у Посушју у аутомобилу који је возио Драго Баго, а који је иначе користио већ споменути Галић, пронађено 128 индекса и 2 000 евра. Возач је накнадно признао да је индексе “професору Франи Митровићу у Сплит послао из Новог Сада Станислав Накић, представник Факултета за услужни бизнис, гдје Митровић наводно предаје два предмета”.

Дипломама Факултета за услужни бизнис често су се бавиле и надлежне институције БиХ.

(Драгиша Сикимић/Моја Херцеговина)

* Текст је произведен у оквиру медијског поол-а Мреже АЦЦОУНТ (Антикорупцијска мрежа организација цивилног друштва)

Коментари / 142

Оставите коментар
Name

План б

14.12.2018 13:16

Брука и срамота...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.12.2018 14:12

Цицко одликас, ха,ха,ха.....Цицко, ха,ха....који је то глупсон.....ријетко неинтелигентна особа.....

Name

Дијагноза

14.12.2018 14:25

И у бруц и срамоти су они доктори.

Name

Кранк

14.12.2018 14:29

Ма имамо ми оваквих "факултета" у БиХ колико хоћете. Од Широког Бријега, познатог универзитетских градова Травника и Кисељака, Брчког и Сребренице, Сокоца, итд. Сви свршеници ових факултета су данас на најодговорнијим позицијама у нашем окружењу. То је нажалост наша реланост. Конкурентни на тржишту рада исто као и дјеца која се сломише учећи на државним факултетима у Сарајеву, Бања Луци, Тузли, Мостару , Палама итд.

Name

Ма

14.12.2018 14:31

Није то ниста! Додјите ви на тзв. "Бањалуцки Харвард" који себе назива - замислите "Прометеј", само понесите паре, наравно. Јос добије бесплатно и пице, а "диплома" буде готова за толико времена - колико је потребно фотокопир апарату да је "поврати".

Name

Ранко

14.12.2018 14:37

Све је кренуло из Србије гдје хармоникаш Богољуб Кариц отворио свој факултет да себи изда дипломи и својој родбини. А онда код нас Пословни инжињеринзи, Апеирони, Пословне студије, НУБЛ, Прометеј са радом по напуштеним халама, кафанама и поткровљима. Да је правне државе све дипломе ретроактивно поништит и дрзавне институције и предузеца да воде људи са државним факултетима. Јер ово је класична куповина и продаја фалш диплома и звања у њима.

Name

титов дипл.инж

14.12.2018 14:44

Цицко је до рата у Сокоцу радио као магационер у шумарству, издавао цапине, лопате пиле, сјекире и ту је свикао крести, иначе завршио средњу економску.

Name

Грег

14.12.2018 14:47

Госп. Глухаковић, гдје је нестао уговор о продаји Боске? Госп. Лукац, засто сте "уклоноили" доказе о убиству .. Јел' то наставна градја са "елитних" факултета?

Name

шеф катастра

14.12.2018 14:55

У Бијељини шеф катастра Перић Зоран је завршио Геодетски фак. негде по салашима Новосадским, испите и дипломски му радили асистенти. Сада то раде у Брчком. Сад се дичи па кани докторат гањати у Брчком, са кумом Ћорићем, послаником.

Name

ПЕРИКЛЕ

14.12.2018 15:12

ЗАСТО ВАС ТО ЦУДИ? ПА БУРЛЕ И ЊЕМУ СЛИЦНИ КУПУЈУ НАРОД, СТО НЕ БИ И ДИПЛОМУ. ОВИ СУ САМО СЕБИ КУПИЛИ, А БУРЛЕ ЈЕ ЦИТАВУ ФАМИЛИЈУ ОБЕЗБИЈЕДИО СА РАЗНИМ ДИПЛОМАМА. ВАЗНО ЈЕ ДА ОН НЕ НОСИ ЦИПЕЛЕ ДЈЕЦИЈЕГ БРОЈА ВЕЦ БРОЈ 46. АЛ' ТАЈ БРОЈ СМРДИ КАО 146!

Name

дррр мррр

14.12.2018 15:13

Са тим дипломама могу само дупе да обрису.

Name

лила

14.12.2018 15:33

Није ни чудо што нам омладина оде вани,није лако посматрати како људи са дипломама приватних факултета улазе преко политике у институције,то је највећи могући шамар поштено школованом човјеку.

Name

Дарко

14.12.2018 15:54

Требало би ући у дипломе људи који раде по кабинетима предсједника владе, републике, савјетника И шефофа кабинета, помоцнике министара итд. Сви са купљеним диплома неког приватног факултета. А такви обично нису били у стању на државним факултетима по неколико година дати нити пар испита.

Name

Мирко

14.12.2018 15:58

Замислите држава легализовала криминал продаје диплома И то изједначила пред законом са државним факултетом. Да би се додворили газдама тих нити вечерњих школа иза којих обично стоји неки политичар. Милионе су узети.

Name

Момо

14.12.2018 16:20

Дијана Гачић из кабинета предсједника такодје има куповни приватни факултет а брзину завршен. Замислите Прометеј преко пута пољопривредне школе у БЛ гдје власник и кафе бар И бутик, а изнад канцеларију гдје се уз пиће из кафане. Цијена зависи од рачуна у кафићу. Хахааахахахаааааааа

Name

гоги

14.12.2018 16:26

Ма кад би претресли општине,јавна и комунална предузећа тек би видјели колико је куповне дипломе,масовно су људи који већ раде у тим институцијама са средњим школама донијели дипломе да имају већи коефицијент

Name

Сања

14.12.2018 16:52

Све секретарице, нечије љубавнице постале помоћнице министара и начелници. Наравно са једним телефонским позивом купљеним приватним факултетом. Портири за кратко вријеме у некој институцији по истом шаблону постану стручни сарадници.

Name

Владо

14.12.2018 18:33

Кадрови са оваквим дипломама најбрже напредују.То доказује каква нам је држава.Жалосно.

Name

Вуле

14.12.2018 18:39

На приватним квази факултетима професори не смију оборит студента јер имају такав налог од власника факултета. У супротном ко би уписивао те шуп школе ако би се падало на испитима. Само лова и ево диплома. Ко те пита шта знају, а не знају ништа. Да није жалосно било би смјешно.

Name

Деба

14.12.2018 19:23

На Цицку и његовој фаци се види да је процитао камионе књига а и вокабулар говори исто! Мало је људи оваквог академског понасања и манира магистра! Неби њему цапин лијепо стајао у рукама нити би он знао њега употријебити, сигурно!

Name

У страха су велике оци

14.12.2018 20:57

Одувјек се знало у Новом Саду дипломирас до руцка а ако,останес до вецере магистрирас.

Name

Романинац

14.12.2018 21:09

Јој мене па тај цицко највећи глупан на свијету а он као магистар.Хахахаха

Name

Градиска

14.12.2018 23:33

А који је број телефона

Name

професионалац

15.12.2018 19:33

Треба провјерити јавне универзитете. Они сад ухљебљују своје љубљвнице, дјецу, жене итд. На Пољопривредном факултету Декан Мићић запослио своју дјецу, а сад их уписо и на мастер. Кућна радиност на буџету. Министар Пашалић предаје својој жени Наташи на мастеру.

Name

Боба

16.12.2018 09:56

Та куповина диплома нам је досла главе. Уздигоше се они који нису требали, а понизише се паметни и вриједни људи.

Name

Гаги

16.12.2018 23:03

Приватне вечерње школе затвори! Вратит достојанство високом образовању и унаприједити образовни систем кроз јачање капацитета државних факултета који су били окосница некадашњег развоја.

Name

Декан

14.12.2018 13:17

Предраг Глухаковић је постао министар у првој Влади Милорада Додика са завршеном средњом школом. и онда је за годину дана завршио факултет и магистрирао. Наша реалност сви функционери част изузецима купили дипломе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МА, ЗАР ЈЕ МОГУЦЕ

14.12.2018 14:09

Министар правде, средња скола, казете. Ово лици на доба кад је зивио Бранислав Нусиц, зар не? Ех, да је јос зив тај сјајни хроницар. Имао би материјала на претек. Само би му требало мало сетње, од мистарства до министарства и све би му се слозило.

Name

Гугун

14.12.2018 17:14

Бласко Каурин купио факултет у Брчком ,није основну легално завршио а сад шеф кабинета носоње Савановић Миленка назалост таквих има у Мупу ,Сипи свугдје ето они ко паметни!

Name

аа @ МА, ЗАР ЈЕ МОГУЦЕ

14.12.2018 19:07

Има и данас хроничара само у Нушићево вријеме није била оваква диктатура

Name

Горан

14.12.2018 13:17

Ликови наведени у тексту немају ни основну сколу а не факултет, страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трагац

14.12.2018 13:20

Све то треба понистити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

професор

14.12.2018 15:33

Ако све то понистимо бице унистени темељи младе дрзаве БиХ!

Name

Инзињер са Сокоца...

14.12.2018 13:21

Аферим струцњаци....срам нас било....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опстина Соколац

15.12.2018 09:54

ЗАТО ЈЕ ЦИЦКО У ОПСТИНИ СВЕ КАДРОВЕ ЗАПОСЛИО СА ТОГ ЊЕГОВОГ ФАКУЛТЕТА И НА РУКОВОДЕЦИМ СУ МЈЕСТИМА. ЗАПОСЛИО ЈЕ ЊИХ ЈЕР СУ ГЛУПИ И САЊИМА ЦИЦКО МАНИПУЛИСЕ. ПОДАТАК ДА ЈЕ ОПСТИНА СОКОЛАЦ 13.МИЛ КМ У МИНУСУ ГОВОРИ КОЛИКО СУ ПАМТНИ ТИ СА ЦИЦКОВИМ ФАКУЛТЕТОМ. СВАКА ТИ ЦАСТ ЦИЦКО УНИСТИ ТИ СОКОЛАЦ...

Name

Змијалес

14.12.2018 13:22

Одо и ја по диплому,страсно зелим да будем министар!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрмак

14.12.2018 16:00

Немој, стално би ти секретарица висила над главом! Овако си слободан!

Name

Витез Јанко

14.12.2018 13:25

Дајте молим вас у БН телевизији да провјерите и објавите колико само оваквих криминалаца има у нашем МУП-у РС. ПУ Зворник предњачи са оваквим неписменим кадровима. Сви знају да су они који су завршили ткз ФАБУС купили диплому те да чак са купљеним дипломама раде у полицији, и то на изузетно високим позицијама. Страшно .

ОДГОВОРИТЕ
Name

аа @ ВИТЕЗ ЈАНКО

14.12.2018 19:08

Их а тек управа за организовани...

Name

Софер

14.12.2018 13:26

Може ли неко описати школовање магистра киднапера са Трнова код Шековића Миће Краљевића!? Поуздано се зна да ни пуну осмогодишњу ни курс за конобара није регуларно прошао!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Софер

14.12.2018 14:27

Прича и поступци су му у складу са образовањем! Ту не помажу купљене дипломе!

Name

Ззз

14.12.2018 13:28

Ееее зивоте, нема нама помоци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алијанса Јохннy

14.12.2018 17:07

Има помоци! Излаз је у томе да се знање верификује.

Name

ДемографВаса

14.12.2018 13:29

Дипломе се станцају као на траци.Народ смо који је опсједнут дипломама.Скоро па сви иду на факултете ,студирају и зеле да се домогну дипломе.Например Њемци или Свицарци имају веома низак проценат студената,студирају само најбољи а код нас сви ,то је зато сто просјецан њемац кад напуни 18 мозе одмах да ради разне послогве и зарадјује по 3 хиљаде евра док код нас једини сигуран и угодан посао је запослити се у неку дрзавну фирму,институцију,опстину итд а а за то треба наравно диплома.Тако да имамо гомиле људи са дипломама а који немају појма о ницем а нароцито са оним сто су студирали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Изнад просјека

14.12.2018 16:17

Посто имамо толико доктораната зато и ,,напредујемо,, до сада невидјеном брзином у свијету. Врло брзо цемо престици најразвијеније земље. Зато нам и завиде. Наса мала и средња предузеца немају конкуренције у свијету. Кад би имали податке вјерујем да би имали највисе доктора наука у односу на број становника.

Name

Зоран

14.12.2018 13:30

Појава приватлука од факултета је разорила високо образовање. Испити се полагали по кафанама, поткровљима кућа и напуштеним фабричким халама. У свакој правној држави такве дипломе би требало ретроактивно поништит јер нити један тај назовимо факултет није испуњавао ни минималне услове за рад. И такви пропалитети це нам почети водит државу и институције. Ерозија система вриједности

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.12.2018 19:14

У Модрици су неки факултетске дипломе стекли на мотелу "Мајна" Србском културном центру и ко зна на којим јос локацијама???

Name

будо

14.12.2018 22:21

Ово је држава гдје ни професори математике нису више дефицитаран кадар а свагдје у свијету их је дефицит.Брчко их штанца и преквалификује из ДИФА у математичаре.

Name

Да да

15.12.2018 06:30

Сви имају дипломе, а нико нема сколске другове, колеге са године, цимере са факса....бас , нисам цуо да се негдје некад неко огласио да је колега са студија од насег рудоње?

Name

Федјо

14.12.2018 13:31

Мааа дааајтеее молим вас...Како дусмани лазу!!!!! Бас су љубоморни. Па зар МАГИСТАР МЛАДЈО МИЛИЦ И ЊЕГОВ ИНТЕЛЕКТУАЛНИ ДОМЕТ ДА НЕКО ДОВОДИ У ПИТАЊЕ??? Па он је ЕXПЕРТ за подизање кредита у банкама за исплацивање пензија сиротињи са масним процентом за свој дзеп! Осим несвакидасњих РЕЗУЛТАТА на том пољу, БРИЉАНТАН ДОПРИНОС даје на пољу запосљавања којецијих свалерки којима даје вртоглаво високе коефицијенте. А гдје му је пајтас Недјо? (Недељко Цориц) Тај мултипрактик сто се у све области разумије и којем је само небо граница. Зар и он није заврсио те високе Цколе за дуге прсте преко ноци?????? Гњиде једне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неписмени су на цијени

14.12.2018 14:59

Браво, право у центар! Ови неписмени случајеви од директора, ревизора, министара и разних тзв. "високих функционера" РС-е, циљају само на високе позиције, управо ради чињенице да немају појма колико ништа не знају. Ово нам је чињенично стање о разлозима садашње пропасти и препорука за тотално урушавање свега, у ближој будућности. У скорије вријеме овај тренд школовања неће бити прекинут, избори су допринијели...

Name

Змијалес

14.12.2018 13:32

супер,одо и ја по диплому па за министра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко Б

14.12.2018 13:33

Вама криво сто ви немате дипломе па сад нападате на дипломиране људе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Рајко Б

14.12.2018 14:29

Неки од нас имају озбиљне државне факултете и то из Србије. А твоје дипломиране треба у затвор јер су услед своје некомпетенције уништили све чега су се дохватили!

Name

Ре Рајко Б

14.12.2018 15:29

наравно Рајко. А и она дјеца сто гуле клупе по дрзавним факултетима су глупа. Сколују се годинама а све би могли заврсити за пар мјесеци. Неце проци дуго а ти цес отици код доктора који је заврсио приватни факултет. Миалим да цес тад сх атити да си глуп.

Name

Баста

14.12.2018 13:33

Ја сам уписала исте године када и цицко, само дрзавни на Палама. Јос посла нисам насла јер изгледа морам прво аплаудирам овим, оваквим? За цицка сам цула да је прихе рата био шеф складишта

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко Б

14.12.2018 13:34

Вама криво сто ви немате дипломе па сад нападате на дипломиране људе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није проблем у факултету , студенти су натпросјецни!

14.12.2018 13:36

Зато нам и јесте овако како је, пиштољ школе на сваком кораку. Студенти Вуковци изврсни политицари ма једом ријеци Wундеркиндер. Стварно спрдацина од Дрзаве, како цемо у будуцезивјети нека нам је Бог на помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вупер

14.12.2018 13:38

Сви су они морали ићи у каменицу јер у то време није била магистрала да лакше магистрирају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко

14.12.2018 14:56

Нико од њих није ишао чак до Сремске Каменице. Диплома се пазарила у Бадовинцима.

Name

Туга нашег времена

14.12.2018 19:18

Та је прича кружила за Милића из ПИО-а, да је све до доктората завршио у Бадовинцима, брзински, чак и магистрирао прије те фиктивне дипломе. Ту им је ваљда истурено одјељење, са копир апаратом и штампачем... Уосталом, сви наведени случајеви, полуписмени квази-интелектуалци, покажу свој образовни ниво послије прве изговорене реченице. Што се тиче рукописа, он је на нивоу дјечијег, око 6,7.разреда, а ми као друштво, гдје владају овакви аморфни ликови, лицемјери, политички калкуланти и људски камелеони, логично да смо срозани до самог дна. Боље неће бити, само горе, јер нас у пропаст гурају хорде "лоповских и куповних кадрова".

Name

Балкане мој

14.12.2018 13:40

"Ја би' да дипломирам медецину.Е,онда друг мој, морамо ти поставити неколико питања." Они који би требали да процесуирају све ово и сами су заврсили слицне "факултете".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Змијалес

14.12.2018 13:40

ајде народе навали на дипломе,засто не постати министар!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

14.12.2018 13:41

НА КОНТО ТИХ ДИПЛОМА СУ СТРПАЛИ МИЛИЈАРДЕ У ЏЕП УНИШТИЛИ СУ ОМЛАДИНУ КОЈА БЈЕЖИ НЕ МОЖЕ ДОЋИ ДО ПОСЛА ЗБОГ СЕНИЛНИХ СТАРАЦА.НЕ ТРЕБА ТУ ПУНО ПАМЕТИ ОНИ КАД ПРОГОВОРЕ ВИДИТЕ ДА СУ НЕ ОБРАЗОВАНИ.ОНИ СУ ДАЛЕКО ОД ИНТЕЛЕКТУАЛАЦА ОНИ СУ ОБИЧНИ КРКАНИИ.ДОТАКЛИ СМО ДНО. БРАВО БН ТЕЛЕВИЗИЈА.ТРЕБА СЕ УВИЈЕК ПОДСЈЕЋАТИ ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И ОВО СВЕ ОТЈЕРАТИ У ПРОШЛОСТ.ПИТАЈТЕ СЕРГЕЈА ТРИФУНОВИЋА КОЛИКО СЕ ПАМЕТНИХ И УМНИХ ЉУДИ ИСЕЛИЛО ИЗ СРБИЈЕ И РС ЗБОГ ОВАКВИХ ЛИКОВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Максимм

14.12.2018 13:41

Интересантно је да у свим документима студента Глухаковића пише да је Србин, а у Влади Српске министарске фуњције обавља као Хрват, у једном правцу Србин у повратку Хрват Такође у нхеговом досијеу са магистарских студија има још интересантних података, па и тих да је друго лице попуњавало испитну пријаву, и појављивало се на испиту у име министра Глухаковића. Отом потом Све дође на своје и све у своје време

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Худ

14.12.2018 13:43

У институцији кабинета предсједника и Влади републике српске су бројни примјери "свршених " студената од савјетника до упосленика у министарствима....тако су возачи,конобари,фризерке и неке "лепе" даме постале помоћници који су за кратко вријеме дошле до диплома....ову причу ће тешко бити ,без јавности података , размотати....много их је ,али баш много и у свим порама власти....само је довољно погледати одлуке,решења,закључке које пишу....али сазнати ће се све без бриге.....кренуло је,јер се међусобно немогу и на ивици сукоба....

ОДГОВОРИТЕ
Name

зет

14.12.2018 16:11

Браво саве тацно.....назалост

Name

Браво

15.12.2018 08:46

Обавезно писати редовно о томе, несто као фељтон. По свим институцијама и установама објављивати. Поготово оне скривене по кабинетима.Треба водјети ко је тамо, како се запослио и којим конкурсом.Савјетници политицара су посебно интерессант ист. Казу тамо свега има

Name

још

15.12.2018 12:50

Али....понеки ликови,особе,персоне и да су завршиле незнам који факултет, јер има и болесно упорних који науче градиво,а ширина њихове свијести,размишљања,резона равна је дјетету из основне школе.....али воле перје,власт ,носање на раменима,бусање у груди и хвалоспјеве! Жалосно,али истинито да мудрост,политику избора кадрова на државном нивоу "нема ко да води" ....савјетодавне институције попут сената, академије наука, скупштине заузели су људи "ветерани" рата у шверцу и градским "борбама"...пропали доушници полиције,власти,странака,возачи,конобари,фрајле и жене сумњивог морала....које првенствено Рудоњи одговарају,јер му доносе информације,а он их инсталира у власт и на положаје! Тешко ће бити,али револуција,мудрост,памет мора стати на пут овоме ,другачије нећемо изаћи из подземља и вратити достојанство,вјеру,част,поштење,љубав и уважавање! Освијестити се и размислимо ко нас води и куд......

Name

Xx

14.12.2018 13:56

теско нама са оваквим паметњаковицима покрадосе све па могу платит викенд диплому то је јавна тајна а залосно је сто нам дјеца која се сколују годинама иду на предавање уце и кад изадју на испит дали це да добију 6 и то зависи од професора каквог су располозења досли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрмр

14.12.2018 13:57

Оде Цицко у академике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злодјело

14.12.2018 16:01

Он је родјен као академик.

Name

ре

14.12.2018 17:13

и наши вајни академици су у неко раније вријеме завршавали сумњиве факултете, напр. академик Мирјанић је завршио редовно ШУП школу (3 године), а уписао се на студиј негдје у Ријеци. По закону факултет се могао тада уписати само ко је завршио средњу 4 године, закључак, корјени наше пропасти су одавно и чудо је да још нисмо тотално пропали. на добром смо путу да нестанемо????

Name

РЕ РЕ

14.12.2018 19:21

Ниси добро информисан. У бившој Југи факултет се могао уписати са трогодишњим средњим усмјереним образовањем.Имаш много доктора медицине који су у бившој држави завршили неку трогодишњу средњу школу па уписали медицински факултет.

Name

За Ре Ре

14.12.2018 21:03

То није био случај са Сарајевским универзитетом, јер је било тешко студирати и завршити тадапње факултете, па чак и оне друштвене. Постојали су строги критерији, свега 3 испитна рока, висок ниво минимума за пролаз.. Није ми познато, да се могао уписати шнајдер или ковач, регуларно на Медуцински факултет, или неки други. Тада је било реда, поготово у високом образовању, које је данас, овакво какво јесте, чиста бламажа и потцјењивање минималне интелигенције. Млади и образовани људи не могу направити ни минималан помак, док су ови метузалеми са купљеним докторатима, шупљег знања, смијешног звања, на добро утврђеним и важним "бусијама".

Name

За РЕ РЕ

15.12.2018 08:45

Ма дај не лупај среце ти

Name

посвјета

14.12.2018 13:57

Зато се овако напредује туго-наша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

14.12.2018 13:59

ВИДИ НАРОДЕ ФАКУЛТЕТСКИ ОБРАЗОВАНИЈЕ ФУНКЦИОНЕРА КАКО СУ ДОШЛИ ДО ДИПЛОМА И КО НАМ КРОЈИ СУДБИНУ ОЧИТО НЕПИСМЕНИ ЉУДИ БАГРО НЕПИСМЕНА ЈЕБО ВАС НАРОД КОЈИ ВАС НЕИСТЈЕРА СА ПОЛОЖАЈА КУПИЛИ ДИПЛОМЕ ЗБОГ КРАЂЕ И КОРУПЦИЈЕ И САД СТЕ ВИ СПОСОБНИЈИ О ДОКТОРА МИЛАНА РАДОВИЋА . МРШ ШУМЊАЦИ НЕПИСМЕНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студент филозофије

14.12.2018 15:49

А кадрови са Едуконса годинама раде у двоструком радном односу на паљанској Филозофији. Погледајте Миса Кулица како на интернету дицно рекламира свој Едуконс на коме је декан и унистава Филозофију на кој нема ни студената ни професора. Јос је и сенатор па га на посао на Пале једном мјесецно из Београда довози возило факултета с Пала.

Name

Цанада

14.12.2018 14:05

Да цовјек не повјерује. То, колико се зна И колико се аргументовано мозе објавити у јавности. Питам се за колико се купљених диплома не зна? Јос једна у низу ствари за које се мозе реци " ово нема нигдје у свијету".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бели

14.12.2018 14:06

Њима је и основна школа упитна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

14.12.2018 14:11

Ма само народ мотике у руке и удри багру неписмене лопурде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дерим

14.12.2018 14:17

Да су они знали да је тако лако завршити факултет, завршили би они и средњу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анамарија

15.12.2018 14:36

Хахаха!

Name

Подрињац

14.12.2018 14:21

Одличан је то факултет.Па погледајте министре у једном сазиву за сколство у другом за питања рада и сл.а у трецем министар правосудја.Ма ми смо много паметан народ.Нисам само сигуран да сви знају где се налази зграда факултета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б лука

14.12.2018 14:30

Требало би још провјерити ко и са каквим дипломама ради у МУПУ. Због таквих олоша и незналица немогу доћи до изражаја они који ноћима нису спавали него су учили и учили и спремали испите и који би савјесно и часно обављали посао,али на жалост таквима данас нема мјеста у овом друштву. Данас само пролазе криминалци,лопови,незналице и незнам како више да их човјек назове,а сви обукли одјела окачили кравате и показују неку господу. Фуј огадили су се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кпз Фоца

14.12.2018 15:05

Коју ли диплому има вајни директор иначе по погледу види се интелектуалац ал баш оно

Name

Академски грађанин

14.12.2018 14:34

Да је Милован Бјелица прије рата имао вишу школу неби радио као магацинер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анамарија

15.12.2018 14:40

Па наравно да није имао вису сколу, то сви знају. Не знам како га није срамота написати "после војске студирао у БГ"! Цовјек без цасти и образа!

Name

Јохн Смитх

14.12.2018 14:37

Директор ПИО, министар трговине и туризма, савјетник министра финансија, директори пореских управа...Највазнија мјеста за функционисање економије у дрзави дата су људима који су купили диплома. Каква освјета пробисвјета и лосих дјака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па Јохне Смитхе......

15.12.2018 08:51

Како би потписивали оволики криминал да су макар мало сколску браву напипали. Овако, возииии Миско......

Name

Вова Маић

14.12.2018 14:44

Овај "факултет" се иначе студира и завршава на универзитету на Сокоцу а на дипломама пише Нови Сад. Власник универзитета је Цицко Бјелица, који је и докторирао на истоме, тј. код себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фркy

14.12.2018 14:52

Зна ли неко који фаЛкутет и гдје је заврсила еx савјетница М. Додика Дијана Гајиц? Зена одисе ПАМЕЦУ. Цак је и приватну фирму отворила да сиса будзет од 10 милиона који јој је драги Додеx додијелио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

14.12.2018 16:11

Дотична Дијана Гајић поуздано сам чуо од људи из кабинета да је завршила неки брзински приватни факултет. Полуписмена...шта је БЛ дочекала

Name

Ре

14.12.2018 19:05

Али зато кад се спусти на кољена ...

Name

Невесиње

14.12.2018 14:53

Није проблем у дипломама, проблем је у онима који одлучују о запошљавању. Посао не могу добити млади који су редовно завршили признате факултете, а запошљавају се татина и мамина дјеца која су на таквим факултетима студирала по десет и више година и када ту нису успјели уписују приватне факултете, прреко ноћи доносе дипломе, а сјутри дан их чека посао и канцеларија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

14.12.2018 15:20

питајте господу која је заврсила поменуте.факултете.нек наведу бар два сколска друга.са поменути факултета. Зато наса.дјеца са заврсиним дрзававним факултетима.утрајању од цетири године раде на брентама код приватника који имају само основну сколу.али су зато цлаланови водеци странака .које сада производе магистре и докторе које какви.Наука апсурдно.коментарисати насу ситуацију у данасњем друству које имамо.и

Name

Ре Невесиње

14.12.2018 15:30

предсједник је јасно рекао: нема посла без партијске књизице. Ста није јасно?

Name

АПСУРД ,МОЈ РАШО,

14.12.2018 15:58

Академци без колега с факултета, борци без два ратна друга и инвалиди рата без свједока рањавања. То само код нас браће Срба може.

Name

Ре Расо

14.12.2018 16:59

Још је трагичније што ти новопечени академски грађани не знају који су факултет завршили, а поготову које им је звање.

Name

Дјокиц

14.12.2018 15:00

Где и кад Перо Дјокиц заврши факултет било би лепо знати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДМ

14.12.2018 15:09

Да ни је вашег портала неби се слатко насмијао,ћу Циле Цицко завршио факс...хахах .. па мајко мила он је неписмен за дозначара ... докле смо стигли да неписмени одредују судбину народа.Цицко цапин у руке ххехехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истинито

14.12.2018 15:24

Сједим са особом, продекан за наставу на једном приватном универзитету. Долази власник и овај га зове на кафу. Сједа власник, оа овај, као мој земљак, каеже. "Ево нам човјека, који ће да нам буде предавач професор". Зачуди ме, па земљаче ја немам тај ниво образовања?. Ма није то проблем, ти ћеш почети предавати одмах, а отиђи упиши у Каменици баш тако рече "ФАБУС", горе је на Фрушкој гори, рече он и цијену 1200 Евра по години, мислим да је тако рекао. Боже помози, па личимли ти ја на човјека који ће по шуми завршавати факултет. Ма дај шта ти фали, ти си бистар да предајеш и привлачиш нам студенте, а то се само добије диплома, само платиш. Рекао сам да нећу, бирао сам ријечи, због нивоа садашњег васпитања и образовања, више никада нисам желео да га видим, заобилазио га и кад сам видио да ћу га срести. Страшно је колико смо ниско пали, али увјек изгледа има веће дно. Поздрав ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:Истинито

14.12.2018 18:57

Зато има ко хоце :Д Док људи узимају еврице на лијепе оци, ти идаље моралиси около :Д

Name

СТУДЕНТЕ 1969 Г.

14.12.2018 15:28

САД СТЕ СЕ СЈЕТИЛИ,СРАМ ВАС БИЛО.И НИСМО БОЉЕ ЗАСЛУЗИЛИ КАКАВ СМО СЉАМ ОД НАРОДА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

14.12.2018 16:01

Слажем се, док мафијаши имају овакав народ, не требају да брину за своју будућност. Ми се тебамо промијенити, а када они буду прошлост, тада се можемо надати нашој и будућности наше дјеце. Поздрав свим добрим људима...

Name

РЕ

15.12.2018 08:55

Срам НАС било

Name

страшно

14.12.2018 15:34

Људи хоце ли икад доци врјеме да се те дипломе ставе ван функције. Погледајте на насим факултетима професоре. Ти не би могли бити портири у бивсој и многима омрзеној СФРЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИКАД !

14.12.2018 16:57

Ово је смишљен политичко-државни пројекат. Почетак рата је отјерао добар број образованих. Њих је иначе и недостајало тада у БиХ. Само су изузетни могли постати магистри прије 35.,доктори до четрдесет. Да ли је уопште било могуће положити и поправни испит у средњим школама "штетом ". Или испит на факултету? Привреда је ратом разрушена, што је вриједило узели ратни профитери. Нико није планирао било какву обнову. Народ је преварен, политичари сва три народа су договорено подизали тензије у циљу богаћења "политичких елита" и чувања позиција. Врбовали су подобне, послушнике, омогућивали им дипломе (не школовање) и такве запошљавали по страначкој припадности да одано чувају систем. Ко жели да влада доводи одане, тако да стручни нису имали простор. Данас десетине хиљада наших успјешних и стручних младих ради ван. У њих су уложене милијарде само школовањем. То је пуно већи губитак од свих разарања и рушења. Они су углавном трајно отишли. Овдје је остало пуно више "намјештених" него независних од политике тако да не постоји снага да се нешто промијени. Они морају чувати менторе јер су свјесни властите тржишне вриједности.

Name

Марко МГ

14.12.2018 15:44

Гдје овдје од Тегелтије факултет из Мркоњицког клана? Има их јос које нисте навели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озна

14.12.2018 17:11

Тегелтија је јос добро просао са рацуном до 100, његов проблем лези висе у незнању талијанског.

Name

Ђорђе

14.12.2018 15:48

Прије сам на славама и сличним слављима био најобразованији, основне државне студије и питали ме за мишљење и савјете. Сада дођем на славље, све око мене магистри и доктори, а нису прочитали "Мачак у чизмама", провјерио. Када би се почело тражити, најмање је исправних диплома, буквално око 80% је купљено. За мене је некада проф. универзитетски био нешто што сам сматрао врхом. За кога данас тамо чујем да ради, као проф. универзитета, буквално ми дође мука. Поздрав добрим људима, вјерујем да ће то народ позлатити. Зато треба масовно на улице и у затвор народне убице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивши СНСД

14.12.2018 15:55

Поуздано знам да је Вељко Влашки из Трново завршио овај факултет и на истом магистрирао многооо лакше него што је завршио основну школу! Прича се да је као коаутор више књига и " стручних " радова написао, него што је књига обавезне лектире у основној школи прочитао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

14.12.2018 16:08

НАСИ ФУНКЦИОНЕРИ И ВОДЈЕ ПОЛ СТРАНАКА СУ НАЈПИСМЕНИЈИ РОХАНИ И ГЕГУЛЕ НА ПЛАНЕТИ КОЈА СЕ И ДАЉЕ ЗОВЕ ..ЗЕМЉА..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

14.12.2018 16:29

Ма озбиљни су то људи,не би они несто кривотворили,бозе сацувсј,па види им фотогрсфије све ауторитети а са фаца бљести постење!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тајкун

14.12.2018 17:10

Тај факултет је лажан то сви знају и није законит то су завршавали кадрови СНСДа и ХДЗа заједно провјерите дсли су та лица која имају те дипломе икад била на територији Србије или Новог Сада те податке ће вам дати муп Србије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

14.12.2018 17:25

Фуј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаааа

14.12.2018 17:26

Па помоћник министра Драган Јаћимовић, конобар, а стигао у до Јапана да гледа финале женске одбојке, наравно о нашем трошку. Па Дарко Бањац-Папак...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Начелник

14.12.2018 22:09

Општине Трново птеко Рстка Чомића је на брзака идпословао диплому инжињета.. да Бог мили даклони овх "стручњака"

Name

Смијурија

14.12.2018 17:27

.*ебо ме свако ако знају ста уопстено изуцавају ти предмети које су полагали. И то сви поред дрзавног факултета одабрали приватни. Сигурно да прикупе боље знање... Еее то је та наса интелектуална елита и руководиоци... Никакво цудо за стање у дрзави кад видимо ко нас води.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

14.12.2018 18:15

Заборавили сте за Бобана Петрица и њему је као и Младену Милицу Љиљиа Еркиц заврсила факултет у Каменици па сад савјетник за људске ресурсе у елбн

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

14.12.2018 18:51

Гвоздена метла РЕВОЛУЦИЈЕ може почистити сав људски шљам који се накотио од 1990. до данас. Поништити све дипломе купљене на приватним факултетима, дати отказ свим који су са таквим дипломама примљени у државну службу, забранити рад таквим факултетима у БиХ, у државну и јавну службу примати само оне са завршеним државним факултетима и тако вратити вриједност образовања које је смишљено срушена. Даље, донијети Закон о поријеклу имовине и одузети сву имовину политичарима, тајкунима и криминалцима који не могу доказати поријекло првог милиона. На крају, донијети Закон о злочину против мира и осудити све руководиоце СДС, СДА и ХДЗ који су одговорни за бесмислени грађански рат у којем су страдале стотине хиљада људи. Тај највећи злочин никако не смије бити заборављен. Само тотална РЕВОЛУЦИЈА предвођена новом и неукаљаном партијом може нас спасити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

14.12.2018 19:17

Ђоко Раздољац познати рогатички папак,предратни конобар сада предсједник скупштине општине. После рата доноси диплому економисте из Новог Сада , нит је књига имао нит зна набројати којег цимера ал сада врло успјешно броји новце. Фуј папак !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

14.12.2018 20:01

Има сјајних коментара.Посебно онај о револуцији.Сто се тице диплома с тог факултета.Много их је не само у Влади РС.Нису само министри куповали ту су и дрзавни слузбеници инспектори по фамозној реформи Младена Иваница.Касиповиц је отварао факултете у сваком селу и највисе се нафатао пара.Овом питању треба дати сиру пазњу и то анализом свих факултета.Овдје је на тапету владајуца елита у РС а ни опозиција није ниста боља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еx Зворницанин

14.12.2018 21:06

Висе и Високо образовање је одавно девалвирано и релативизовано у цијелој Босни и Херцеговини.Било на дрзавним универзитетима,било на приватним факултетима.То је све ЈАВНА ТАЈНА.Исто као и на Западу приватни коледзи.Платис одредјену цифру,али за ту цифру купујес диплому односно титулу-али не и оно најбитније ЗНАЊЕ. Зато се рецимо,овдје на Западу висе цијени цовјек по ономе питању СТА ОН ЗНА И МОЗЕ УРАДИТИ,а не само какву диплому има.Јер пазите......долазимо у једну КАТАСТРОФАЛНО ЦУДОВИСНУ ситуацију... Особе(сви ми смо имали или јос ивијек их имамо у близој или даљој околини или смо цули за исте) које су без обзира на пол и старосну или странацку припадност,једва заврсавале основну сколу,и уписивале занате или неку средњу сколу ИИИ степена струцне спреме,одједном прво полазу разлику у једној години тј средјују ИВ степен,а потом им се "интелект" нагло буди и заврсавају којекакве којелусе факултете са солидним оцјенама и преко политицких партија постају врло цесто руководиоци и одговорна лица у ресорима јавног сектора и управе,а врло цесто оснивају сопствене компаније....А најцесце везе с везом немају и баве се нецасним радњама.Таквих примјера је мали милион....Звање никад неце бити исто сто и реално ЗНАЊЕ. Зато на Западу прво виде ста знас.Тад виде коликп вриједис реално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ништс

14.12.2018 22:14

добро ни на дтжавном факултету ,из Трнова више географа , "стручњака " на птетек... због оваих паметњаковића Трново ће бројати 300 становника.. и овако смо отишли у три лијепе материне.

Name

Еx Зворницанин

14.12.2018 21:13

Висе и Високо образовање је одавно девалвирано и релативизовано у цијелој Босни и Херцеговини.Било на дрзавним универзитетима,било на приватним факултетима.То је све ЈАВНА ТАЈНА.Исто као и на Западу приватни коледзи.Платис одредјену цифру,али за ту цифру купујес диплому односно титулу-али не и оно најбитније ЗНАЊЕ. Зато се рецимо,овдје на Западу висе цијени цовјек по ономе питању СТА ОН ЗНА И МОЗЕ УРАДИТИ,а не само какву диплому има.Јер пазите......долазимо у једну КАТАСТРОФАЛНО ЦУДОВИСНУ ситуацију... Особе(сви ми смо имали или јос ивијек их имамо у близој или даљој околини или смо цули за исте) које су без обзира на пол и старосну или странацку припадност,једва заврсавале основну сколу,и уписивале занате или неку средњу сколу ИИИ степена струцне спреме,одједном прво полазу разлику у једној години тј средјују ИВ степен,а потом им се "интелект" нагло буди и заврсавају којекакве којелусе факултете са солидним оцјенама и преко политицких партија постају врло цесто руководиоци и одговорна лица у ресорима јавног сектора и управе,а врло цесто оснивају сопствене компаније....А најцесце везе с везом немају и баве се нецасним радњама.Таквих примјера је мали милион....Звање никад неце бити исто сто и реално ЗНАЊЕ. Зато на Западу прво виде ста знас.Тад виде коликп вриједис реално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

14.12.2018 21:36

Није то само на томе факултету да се купују дипломе. Имамо ми и " наших" европских факултета у БиХ, па и неки сумљиви универзитет у Бијељини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико и ниста

14.12.2018 21:52

Ама људи док им ниста не мозете знаци да су несто и науцили на тим високосколским установама

ОДГОВОРИТЕ
Name

ааа страни јесзици???

14.12.2018 22:05

Сви лафо заврсили (купили)високе сколе, а нико незна нити један страни језик! Ејјјјј србадијо драга, никад памети доци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиско

14.12.2018 22:09

знате ста су нам урадили сви ови ратови... нису ниста у односу на приватне факултете, уназадили су нас..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

14.12.2018 23:49

таман помислим да сам све видио..кад не лези вразе..има јос глупости да се види код нама добро знаних лесинара

ОДГОВОРИТЕ
Name

ружан сан

15.12.2018 08:29

Све ово што нам се дешава од 1992. године је ружан сан, бар се тако надам.Како неко може себи да дозволи овакве ствари ? Сјести у функионерску фотељу без образовања , образовања стеченог на законит начин. Ко је одвратнији у овој причи : власници оваквих високообразовних установа или "полазници" истих, који за ЈЕДНУ годину заврше факултет ? Дакле, ово је ружан сан, а ја одох да запалим своју предратну диплому четворогодишњег факултета. Лаку ноћ !!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрзавни

15.12.2018 09:38

Слозили смо се око приватних факултета Смеце. Ми морамо сацувати рејтинг дрзавних факултета, а он је добрано пољуљан. Тамо неки исто тако прелагано заврсавају , поготово особе зенског пола.Тако да цесто имамо ситуацију да они паметни студирају дузе. Моје лицно мисљење је да су најбољи данас они који дузе студирају.То знаци да не тразе стелу јер имају образа.Знамо да постоје везе и на дрзавном факсу и вецина их користи. Кад проф. пропусте оне са стелом, оостаје рибање оних без стеле. Следеца срамота су Др и Мр. То су углавном те атрактивне горепоменуте, амбициозне , а неспособне господјице.Али нико, али бас нико данас не трази струцност. Моја подрска онима који уопсте данас овдје не зеле студирати, а онда студентима који студирају дузе од рока.По цијену опстанка универзитета ми цемо унистити образовање и струцност. Јер, вец у осн. сколама дјеца имају свијест да је лако студирати цак и најтези факултет. Која је онда сврха ппстојања скола и образовања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

15.12.2018 11:58

Теоретаки је могуце заврсити у року било који факултет, у пракси ако се трази знање и за лаксе факултwтw уз марљив рад је јако теско, а оне са обилним градивом практицно није могуце да и ноц претворите у дан. Студенти са разним протекцијама у мањем или вецем обиму су друга прица. Има студената које дуго времена нw видите на факул. ни на испитима.... казу полозили.... па када, нико не зна. Свега и свацега има.... Студентии једни друге прате, све се зна, али....!?

Name

Синегрија

15.12.2018 09:54

Знам типа који казе да је, и јесте наравно, дипломирао на "СинеГрији". Он цак не зна ни да изговори име "факултета" на коме је купио диплому. Али сто има позицију, дивну. Све са козном фотељом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

15.12.2018 18:17

Ста це вам диплома када немате знања?На вама се види да не заслузујете та звања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хелена

16.12.2018 10:34

Не.знам сто им је требало да заврсавају факултета. требало је да остану исти. Било је код нас правих диплома на бацање :) и за изнајмљивање. ....... Највише ми жао паћенице мајкићке, она се дошколова у 54ој па сад мора набијати факултетски стаз до смрти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

17.12.2018 06:20

Није то Хелена потреба. ТО СУ КОМПЛЕКСИ. И то зестоки. Знају они да све сто су у зивоту постигли нису постигли интелектом него безобразлуком, проклетством. Није срамота немати факултет. То је ствар избора. Срамота је имати овакав. Али нема то образа, нема стида. ОБРАЗ ДЈОН

Name

Цар

17.12.2018 12:05

А Душан Мићић, главни кадровик СНСД-А , једног сина запослио у затвор, а други обишао све факултете, није ишло, па му Душан купи диплому у Брчком, и посао на Термоелектрани Угљевик.

Name

зоран

16.12.2018 15:18

С тим дипломама би на западу могли бити само ноцни портири али само на неким градилистима не у хотелу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар

17.12.2018 09:58

хгг

ОДГОВОРИТЕ