Пуцањ у мир на Косову и Метохији

Председник Српске листе Горан Ракић рекао је на конференцији за новинаре да је одлуком Приштине о трансформацији КБС у војску нападнут мир на Космету и да је најгрубље погажена резолуција УН 1244 којом се предвиђа да је једина оружана формација на КиМ Кфор. Спрски посланици обратиће се Уставном суду.

Србија 14.12.2018 | 12:23
Пуцањ у мир на Косову и Метохији
"У име Кризног штаба локалне самоуправе све четири општине на северу, позивам Србе на суздржаност, без обзира где живе, да не наседају на провокације, јер ће их бити", рекао је Ракић.

Потпредседник Српске листе Игор Симић најавио је да ће се српски посланици обратити уставном суду и да ће тражити да се заштити положај српског народа.
Напомиње да је циљ Срба да се одржи мир.

"Нисмо сами у овоме, држава Србија је уз све нас и председник Вучић је више пута поновио да неће дозволити никакве нападе на српски живаљ", рекао је Ракић.

Послао је поруку Приштини и међународној заједници да Срби неће наседати на провокације али да ће се борити за мир.

"Ми нисмо уплашени и остаћемо овде", поручио је Ракић.

Истиче да је одлука Приштине неприхватљива и да је Срби апсолутно одбацују.

"Поручујемо да то за нас нема никакву снагу и да те тзв. снаге немају шта да траже у српским срединама а нарочито не на простору севера КиМ", рекао је Горан Ракић подсећајући да према резолуцији Ун али и бриселском споразуму, никакве снаге не могу на север без сагласности политичких представника Срба.

Истиче да је данашња одлука показала да Приштина не жели мир и да данашња одлука представља пуцањ у мир.

"Уколико дође до било каквих претњи, поручујем да ћемо бити испред свог голоруког народа и бранићемо наше право на живот", рекао је Ракић.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић каже за РТС да ће се изгласавање закона о трансформацији КБС у војску сигурно одразити на безбедност Срба "у тренутку када смо ви били окренути миру".

"Обишао сам данас целу оштину, приметне су групе Албанаца који су отишли на прославу у Приштини. Није било провокација, позвали смо становништво да буду мирни, пратимо ситуацију, имамо контакте са полицијом. Опредељени смо ка миру, овакве одлуке морају да стану, не знамо зашто Европа ћути", истакао је Поповић.

(РТС)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Јохн Сецири

14.12.2018 11:33

Коме слузи резолуција УН 1244?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле мало пиле

14.12.2018 11:47

Та резолуција је давно одбачена, баш као и застава Федерације БиХ, коју Миле неки дан наводно избаци из Предсјдништва. Та застава 10 година не постоји, није никад ни унешена у Предсједништво, а колико је Миле неки дан попио, па му се учинила застава ФБиХ, то ти не могу рећи.

Name

сарајлија

14.12.2018 11:49

Не знам у чему је проблем? Косово има КБС од пар хиљада људи без оклопа,артиљерије и авијације.Сад ће то бити војска која такођер неће имати оклопе,артиљерију и авијацију. Србија има десетине хиљада војника,стотине оклопа,артиљерију,авијацију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђоле

14.12.2018 14:56

до сада нису могли куповати наоружање као тзв. КБС,али као војска моћи ће купити шта пожеле од наоружања.паре нису проблем

Name

Косово је Србија

14.12.2018 11:56

Па засто се Срби стално позивају на мир кад Срби мир не угрозавају?! Доста висе васег спиновања!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дорис.

14.12.2018 12:52

Правда увијек побјеђује, Уздајмосе у Божију помоћ.

Name

ЖИКА Ж

14.12.2018 13:45

Србија је Косово? Може и овако? Доста више Вучића, Вулина, Стевановића. Доста више љигаваца, доста више звјездица гранда. Идите код Марића на ћирилицу:плати па лажи колико те воља.

Name

Ре

14.12.2018 14:02

Позивају на мир јер знају и да би и са албанцима и босњацима и хрватима сад било много горе доци у сукобе. '92 била је званицна само једна војска сад их има много..

Name

075

14.12.2018 14:48

@ЖИКА Ж Реалан и истинит коментар! Србија, "реалитy држава", Содома и Гомора, "држава": "старлета", "порно певаљки", "реалитy звезда", Кија Коцкар објавила је књигу "Мој потпис", етц.! Ни у другим еx YУ државама није много боље али смо сви ми моралне величине у односу на Србију!

Name

Господин Шефик

14.12.2018 14:12

ако сад нешто не подузмете, очекујем војску војводине па и војску санџака...хоћел бит рата ил неће? хахах

ОДГОВОРИТЕ