Хаос у Спарти: Канга прекардашио!

Прецртани Ристић и Партизаново могуће појачање, најскупљи оптужен за издају! Играчи у штрајку!

Фудбал 14.12.2018 | 11:45
Хаос у Спарти: Канга прекардашио!
Откако је Црвена звезда елиминисала прашку Спарта у квалификацијама за Лигу Европе претпрошлог лета, чешки великан не може да се опорави и све више посрће. Прошла сезона је била катастрофална, а ни ова неће бити ништа боља што је најавила летошња елиминација од суботичког Спартака.

Финансијски губитак је прошле сезоне износио 723.000.000 чешких круна што је око 28.000.000 евра и највећи је у у клупској историји. Амбициозни планови чешког милијардера Данијела Кжетинског (помиње се као могући купац Роме) са Андреом Страмаћонијем и добро плаћеним страним фудбалерима се руше као кула од карата. Огромне инвестиције су се показали као потпуни промашаји, а тренутна ситуација у клубу је хаотична.

Навијачи су бесни и поручили су играчима и управи да се чисте из клуба ако не могу да одговоре амбицијама и традицији Спарте. Мењали су се тренери, али напретка нема. Летос је на клупу после фијаска против Спартака стигао некадашњи играч и директор Здењек Шчасни, али и он се сада налази на рубу отказа.

Наиме, група играча не жели да игра и тренира док је он ту. Румунски медији, позивајући се на своје изворе, јављају да је 11 фудбалера Спарте јуче одбило да тренира, а међу њима се налазе четворица Румуна: Ница, Станчију, Ватајелу и Кипчију. Њихова менаџерка Анамарија Продан је хитно позвана од стране клуба у Праг да би уразумила своје клијенте и спречила већу штету.

Спарта се тренутно налази четвртом месту првенствене табеле са чак 12 бодова мање од лидера и градског ривала Славије. Тим је без победе у првенству већ месец дана.

Најскупље појачање у историји клуба Николае Станчију (плаћен 4.000.000 евра Андерлехту) је оптужен да је у претходна два кола намерно намерно добио по жутии картон како не би играо у последњем колу против Прибрама и како би раније отишао на зимски одмор у Румунију?!

У претпрошлом колу је Спарта одиграла контроверзан меч у гостима против Словацког и изубила 1:2. Прво је Канга промашио пенал, али је Спарта посла пола сата игре успела да поведе, да би потом Канга зарадио црвени картон. Домаћи тим је окренуо головима у 84. и 93. минуту уз још јефдан црвени картон Спартиних фудбалера у међувремену. Ипак, у 96. минуту је Спарта са двојицом играча мање добила шансу да из сумњивог пенала избегне пораза. Одговорност је преузео српски везиста Михаило Ристић којем је то био деби у сезони.

Он није одиграо ни минут у првих 16 кола сезоне, ушао је у 89. минуту меча против Словацког и преузео одговорност да шутира пенал у 96. минуту?! Послао је лопту преко гола…

“Нисам ни видео да ће он шутира пенал. Тек када се судија склонио и отворио ми видик, схватио сам да се Ристић спрема да изведе пенал. Али нисам могао у тој ситуацији да му кажем ‘Не, немој да шутираш’. Било је касно. Неко други је морао пре њега да узме одговорност”, рекао је касније тренер Шчасни.

Био је то трећи промашени пенал Спарте заредом. Пре Ристића и Канге, скупоцено појачање Стначију је промашио са беле тачке.

И док се Ристићу замера на промашеном пеналу, бившем Звездином плејмејкеру Гелору Канги се замера на свему. Габонац се смучио многима у клубу. Непрофесионалним понашањем је потрошио све кредите. Наредба после Словацког је била да сви суспендовани и повређени играчи морају да присуствују мечу против Теплица на домаћем терену. Плавшић, Ватајелу и Станчију су се појавили, Канга није. У међувремену је реаговао његов менаџер и наговорио га да се појави на трибинама у другом полувремену како би избегао још једну новчану казну пошто је већ једном кажњен одузимањем месечне плате због кршења дисциплине.

Канга ја најчешће критиковани играч Спарте у јавности. Од навијача, преко медија до клупских легенди. Једини који тврдоглаво верује у њега је тренер Шчасни, а чешки медији пишу да је тренер “Кангин талац” и да ће га то коштати посла. Као и Кангу којем многи једва чекају да виде леђа…

Барата се именима која ће на зиму напустити славни клуб из Прага, а међу њима је и Михаило Ристић. Осим тог контроверзног финиша против Словацког, он није играо и тренер не рачуна на њега. Ристић је дошао у Спарту на позајмицу из Краснодара и највероватније ће у јануару бити враћен руском клубу ако они то прихвате.

На “листи за одстрел” је и искусни нападач Јозеф Шурал. Он се однедавно помиње као потенцијално појачање Партизана, уговор са Спартом му истиче на крају сзеоне, а чешки медији пишу да клуб једва чека да га се реши јер је ван форме и дао је тек три гола на 14 мечева. Иако има још шест месеци уговора, Спарта би га радо пустила у јануару без обештећења.

Једина добра ствар за кризу у Спарти је што се првенство завршава наредног викедна утакмицом против Прибрама и што ће се тада сви разбежати на зимске одморе. А ко ће се вратити на припреме за други део сезоне, то је велика непознаница…

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар