4.099 грађана се одрекло пасоша

Свакодневно и масовно се грађани Босне и Херцеговине одричу свог држављанства. Од јануара до 11. децембра ове године пасоша БиХ одрекло се чак 4. 099 грађана. Податак је ово Министарства цивилних послова БиХ, а Зорица Руљ, портпарол тог министарства, каже да у поступку одрицања од бх. држављанства странке нису дужне навести разлоге због којих то чине.

Босна и Херцеговина 13.12.2018 | 18:16
4.099 грађана се одрекло пасоша
Млади и образовани

"Али, у неформалним разговорима најчешће као разлог наводе право на посједовање некретнина, олакшано путовање, олакшано студирање у иностранству, радноправни статус и слично" каже Руљ.

Она истиче да је велики број држављана БиХ који се у посљедње вријеме одричу држављанства БиХ рођен у иностранству, да су млађи од 30 година. Каже, образовани су и потпуно интегрирани у срединама у којима живе и много боље говоре енглески и њемачки него језике који су у употреби у БиХ.

Све су ово питања којима се надлежни у БиХ протеклих година нису бавили, нити су овом проблему поклањали довољно пажње. Зато смо и дошли у ситуацију да је од 1996., када се у тој години држављанства одрекло шест особа, до данас број оних који више не желе пасош ове земље попео на више од 4.000.

Срамотни приход 

Иначе, од краја рата до данас евидентирано је 84.410 оних који су затражили исписницу из држављанства. Занимљиво је да БиХ таксу која се плаћа за одрицање од држављанства убраја у буџетски приход на нивоу државе. Још је интересантније да су креатори овогодишњег буџета предвидјели да ће од такси за испис из држављанства у овој години приходовати око 2,2 милиона КМ. Али, већ сада рачуница показује да тај број премашује три милиона марака, што је заиста поражавајуће.

Најчешће постају Нијемци, Аустријанци, Словенци...

Према подацима Министарства цивилних послова, највише некадашњих држављана БиХ постали су, барем формално, Нијемци, Аустријанци, Словенци, Норвежани, Чеси... У међувремену, они који су се одлучили за дански пасош, могли су задржати и онај БиХ, јер је Данска донијела закон према којем се њихови будући држављани не морају одрећи држављанства земље из које долазе.

Цијена таксе

Таксу у износу од 800 КМ плаћају сви они који се држављанства одричу у корист свих земаља свијета, изузев ако узимају држављанство неке од земаља бивше СФРЈ. У том случају плаћају 200 КМ. Но, одрицање од бх. држављанства може бити и скупље ако захтјев неко подноси путем дипломатско-конзуларне мреже БиХ, јер се тада плаћа и конзуларна такса, па захтјев кошта око 1.000 КМ.

(Аваз.ба)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Папи

13.12.2018 17:32

Ма нек коста колико коста ста Јос у БиХ функционисе сем отимања пара од грађана И наметањем троскова судови у курцу све непотизам ,стеел ко је имало нормална бјези у БиХ се никад није цјенио добар радник вец добар нерадник..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

13.12.2018 17:54

Ја имам 53 године и спремам се да узмем дрзављанство једне западне дрзаве. Није тацно да дрзављанства узимају они који су родјени у тим дрзавама него сви који имају услове. Ја цу јос покусати преко адвоката да видим да ли се мозе добит дрзављанство без плацања за исписницу из БиХ. Радије цу за нову дрзаву да платим дупло него да то платим дрзави БиХ.

Name

Да

13.12.2018 18:27

И ја би за Рс.

Name

Кики

13.12.2018 18:42

Зависи све .. ја се свог неодрицем никад. А имам 4 комада...Свабо и Свицери то зову папирли дрзављани. И кад тразис посо она секретарица те најави код шефа..ево дошо је онај Босанац са ИД картом.

Name

За Кики

13.12.2018 22:01

Како те год секретарица престави и сеф те прими понасају се уљудно и културно за разлику од насег сљама.Према томе за тебе вази она изрека "Лако цес истјерати сељака из села а теско село из сељака "Управо због таквих многи паметни и културни напустају БиХ или ако неко хоце да казе Републику Српску .

Name

Ре за кики

14.12.2018 02:35

Ниси схватио поенту...ја никад нисам зивио на селу тако да нецу да казем несто сто би тебе вредјало али ..тотално си фулио у размисљњу. Моја порука је да си само код куце свој на своме и да обицни радници могу напредовати само у својој дрзави ..то сто је нас одусевило 2 хиљаде еура, то су криви политицари а и народи.Вјеруј ми, знам ста писем и сам ради преко 30 година вани..мао си помјесао źабе и бабе. Мозес зарадити 2,3,5,7 хиљада ал се никад нецес осјецати као код куце.Ја вец одавно говорим ...да ми је доцекат да код нас буде плата 1 000 еура..врацам се одмах.

Name

бобy

14.12.2018 22:05

@за Кики & @ре за Кики У праву сте! Култура у опходјењу је сасвим другација, све са осмијехом и заљењем, па цак и ако нас за несто одбију, то је са ријецима: "Много нам је зао." А у ствари то је само фраза, а никаво заљење. Противљње и свадјање је одлика балканаца, само странци са балкана, арапи и африканци се дреу, галаме, свадјају, не постују закон и друствена правила. @Кики Мозес имати само двојно дрзављанство, а 4 претјерао си. Има Хрвата који имају БиХ, хрватско јер Хрватска је свим католицима дала путовнице, и земље гдје зивис. А исто и Мадјари: српско, мадјарско (Мадјарска је дала свима који говоре мадјарски) и нпр. свицарско. А висе од два није дозвољено, али људи не пријављују треце. Мало се описмени: Свабе су из покрајине Сцхwабен (Свапска) која се налази у саству Фреистадт Баyерн (Баварска), а наси људи називају Свабе јер је Баварска била у саставу Аустроугарске па су се у то вријеме и отуда досељавали Сцхwабен тј. Свабе, па неуки називају Свабе све људе који говоре њемацким језиком.

Name

Смислов

13.12.2018 17:38

А што се нису још мало стрпили, јер сам чуо да је Вишковић невиђени талент у економији и да ће плате у наредне двије године бити повећане још за 30 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

13.12.2018 18:07

Прво мора доци до повецања пореза и да се уведе порез на Српски идентитет па тек онда плата иде 30 марки

Name

хм

13.12.2018 18:29

А врецw, ко це гласати!?

Name

Игор

13.12.2018 18:46

Али це усвојити Закон о застави и свако це морати да купи заставу за 30 марака .

Name

6

13.12.2018 18:45

Браво градјани....и јацу им услие стекнем..брзо ..БиХ Рс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

13.12.2018 19:38

Ја мислим становниство рс је унистено са овим ауто путем преко девесто милона царе треба то створит сциме и сакиме мислим са којом дрзавом се спаја или је цардак нина земљи нина небу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

14.12.2018 07:19

У праву сте Републици Српској од аутопутева корисније би било да су урадјене добро локални путеви како би се боље повезали са Урбаним срединама. Овако ауто путеви једино добро додју насима који раде у иностранству али и они це полако да одустају од свог доласка сто се све мање доље осјецају сигорно. А друго многи зеле и да тамо гдје раде и зиве улазу,а годисње одморе да користе у Хрватској Грцкој Спанији Турска.

Name

Паметни

13.12.2018 21:14

Паметни, што да робују липовица

ОДГОВОРИТЕ
Name

НИЈЕ БАС ТАКО

13.12.2018 21:42

Треба да плате и сколовање, јер нас је све костало. Субспецијалиста нас коста 250 000 , узме диплому и оде.Треба ко у Америци да плати па нека иде.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.12.2018 22:15

А засто оде? па неце да им будале сефују а будалама као сто си ти то и одговара .

Name

РЕ

14.12.2018 00:50

У 2019 ОДРЕЋЕМО СЕ СВИ ПАСОША И ЛИЧНИХ КАРАТА ЗБОГ ДОДИКА, ШПИРИЋА, БИСЕРКЕ И ОСТАЛИХ СЕКТАША.

Name

Дрзављанин

14.12.2018 21:43

Овдје нису сеобе наведене. Хрвати који се исељавају у Хрватску одрицу се БиХ пасоса, а тако и Срби који се селе у Србију. А неке земље захтијевају само једно дрзављанство, па тако се мора исписати. Људи узимају дрзављанство јер се боје кризе да би могло доци вријеме да морају напустити земљу, затим стварају зивотну игзистенцију у земљи у којој раде, онда олаксице приликом уласка у змљу, јер са БиХ пасосом истјерју и буве из гаца. Ипак сви остајемо странци мада многи и кости остављају. А кад додје пензија онда се људи врацају како реце Иво Андриц у књизи "Знакови поред пута": "... да умру у земљи свога језика". А многи се врацају јер са том пензијом се у земљи родјења мозе зивјети као гроф, а у земљи рада као просјак. Узети дрзављаство или не, ствар остаје иста, само смо дрзављани те земље на папиру. Свајцарци казу, Папирли Сцхwизер (на дијалекту изразено) тј. Свајцарац папириц. Али ако имам двојно дрзављанство и надјем се у некој земљи у неприлици па се обратим амбасади за помоц, они имају право да одбију помоц и упите ме на другу дрзаву. Било како било опет остајемо странци, а ако се вратимо, опет странци у домовини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

14.12.2018 21:52

Ја сам се одрекау дрзељанства нико у амбасди Није ни пито засто господине своју домивину напустате боли хи Брига њима је Битно да зараде 600 Еуро за испис ниста друго залостно ал зива истина

ОДГОВОРИТЕ