Оцјена АП: Расту тензије на Балкану

Агенција Ассоциатед Пресс оцјењује да су на Балкану порасле тензије дан уочи најављене сједнице косовског парламента посвећене гласању о формирању војске, истичући да Београд данас упозорава да ће тај потез угрозити мир у региону, који још носи ратне ожиљке.

Свијет 13.12.2018 | 17:06
Оцјена АП: Расту тензије на Балкану
АП наводи да се очекује да ће косовски парламент сутра усвојити закон о транформацији постојећих безбједносних снага од 4.000 припадника у проширену и лако наоружану војску.

Агенција у извјештају из Београда преноси да је, послије разговора са шефом Мисије УН на Косову, предсједник Србије Александар Вучић описао одлуку Приштине као нову провокативну и једнострану мјеру која појачава забринутост Београда за будућност Срба на Косову.

АП преноси и да је Вучић поручио да ће Србија учинити све да сачува мир и стабилност, али да је упозорио да ће се ситуација значајно погоршати ако Приштина сутра спроведе своју одлуку.

Тензијама међу Србима уочи сутрашњег гласања у косовском парламенту, наводи се у тексту, допринијеле су вјежбе Косовских безбједносних снага на југу, док су снаге за одржавање мира распоредиле конвој борбених возила на сјеверу Косова.

АП указује да косовски Срби распоређивање снага за одржавање мира виде као провокацију, али да КФОР то описује као рутинску вежбу.

У том контексту, АП преноси изјаву портпарола КФОР-а Винћенца Граса, који је рекао да је ријеч о редовној обуци и вјежби те да се трупе КФОР-а обучавају како би се брзо распоредиле широм Косова како то и предвиђа мандат Мисије.

Грасо је, преноси америчка агенција, умањио значај сутрашњег гласања у косовском парламенту.

"Шта год да сутра буде одлучено, то неће промијенити ситуацију за један дан", рекао је портпарол КФОР-а.

АП преноси и изјаву команданта Косовских безбедносних снага, генерала Рахмана Раме, који је рекао да не би требало да постоји страх од нове косовске војске, за коју тврди да неће бити "пријетећа снага".

"Наш главни циљ је да изградимо снагу која ће бити мултиетничка, обухватна и која ће служити свим грађанима без разлике", рекао је Рама америчкој агенцији.

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Како реце официр Кфора

13.12.2018 16:33

Кфор ниста не одлуцује . Он само испуњава Америцка наредјена.Све ово је само игра .Европа је поробљена и сада је колонија која ниста не одлуцује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗМиљенкоЕ

14.12.2018 06:40

Снаге КФОРа су на сјеверу како би евентуално спријечиле сукоб војске Србије и од данас војске Републике Косово. Све смо ми сами ово себи натоварили на леђа водеци погубну политику у циљу стварања велике Србије а уништења Југославије у којиј смо били бог и батина.

ОДГОВОРИТЕ