Ocjena AP: Rastu tenzije na Balkanu

Agencija Associated Press ocjenjuje da su na Balkanu porasle tenzije dan uoči najavljene sjednice kosovskog parlamenta posvećene glasanju o formiranju vojske, ističući da Beograd danas upozorava da će taj potez ugroziti mir u regionu, koji još nosi ratne ožiljke.

Svijet 13.12.2018 | 17:06
Ocjena AP: Rastu tenzije na Balkanu
AP navodi da se očekuje da će kosovski parlament sutra usvojiti zakon o tranformaciji postojećih bezbjednosnih snaga od 4.000 pripadnika u proširenu i lako naoružanu vojsku.

Agencija u izvještaju iz Beograda prenosi da je, poslije razgovora sa šefom Misije UN na Kosovu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić opisao odluku Prištine kao novu provokativnu i jednostranu mjeru koja pojačava zabrinutost Beograda za budućnost Srba na Kosovu.

AP prenosi i da je Vučić poručio da će Srbija učiniti sve da sačuva mir i stabilnost, ali da je upozorio da će se situacija značajno pogoršati ako Priština sutra sprovede svoju odluku.

Tenzijama među Srbima uoči sutrašnjeg glasanja u kosovskom parlamentu, navodi se u tekstu, doprinijele su vježbe Kosovskih bezbjednosnih snaga na jugu, dok su snage za održavanje mira rasporedile konvoj borbenih vozila na sjeveru Kosova.

AP ukazuje da kosovski Srbi raspoređivanje snaga za održavanje mira vide kao provokaciju, ali da KFOR to opisuje kao rutinsku vežbu.

U tom kontekstu, AP prenosi izjavu portparola KFOR-a Vinćenca Grasa, koji je rekao da je riječ o redovnoj obuci i vježbi te da se trupe KFOR-a obučavaju kako bi se brzo rasporedile širom Kosova kako to i predviđa mandat Misije.

Graso je, prenosi američka agencija, umanjio značaj sutrašnjeg glasanja u kosovskom parlamentu.

"Šta god da sutra bude odlučeno, to neće promijeniti situaciju za jedan dan", rekao je portparol KFOR-a.

AP prenosi i izjavu komandanta Kosovskih bezbednosnih snaga, generala Rahmana Rame, koji je rekao da ne bi trebalo da postoji strah od nove kosovske vojske, za koju tvrdi da neće biti "prijeteća snaga".

"Naš glavni cilj je da izgradimo snagu koja će biti multietnička, obuhvatna i koja će služiti svim građanima bez razlike", rekao je Rama američkoj agenciji.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Kako rece oficir Kfora

13.12.2018 16:33

Kfor nista ne odlucuje . On samo ispunjava Americka naredjena.Sve ovo je samo igra .Evropa je porobljena i sada je kolonija koja nista ne odlucuje.

ODGOVORITE
Name

ZMiljenkoE

14.12.2018 06:40

Snage KFORa su na sjeveru kako bi eventualno spriječile sukob vojske Srbije i od danas vojske Republike Kosovo. Sve smo mi sami ovo sebi natovarili na leđa vodeci pogubnu politiku u cilju stvaranja velike Srbije a uništenja Jugoslavije u kojij smo bili bog i batina.

ODGOVORITE